REVIEW: Candle (M.I.A.) – Lumină din lumină

Ce este interesant e că lumânarea se poate și stinge, fie intenționat, pentru a nu atrage atenția unui inamic, fie accidental, dacă, de exemplu, îți cade o găleată de apă-n cap. În plus, lumânarea are și efecte asupra creaturilor din joc. Viespile dintr-un cuib se vor enerva cumplit la vederea flăcării și vor veni roi să-l atace pe Teku, în timp ce broscoii mari cât un câine se vor speria de foc și vor fugi să se ascundă, permițându-i astfel lui Teku să își vadă de drum.

Nu mă zgâlțâi că mor!

Per total, puzzle-urile mi s-au părut interesante și variate, dar înclină cu siguranță către partea mai dificilă a spectrului adventure și mi s-a întâmplat de multe ori să apelez la un walkthrough, mai ales că unele dintre ele sunt de-a dreptul absurde. O problemă de care m-am plâns și în Deponia Doomsday, de altfel.

O problemă și mai mare, însă, o constituie secțiunile de platforming. Teku pur si simplu nu e un personaj foarte agil și nu se mișcă pe cât de fluid și rapid mi-aș dori, așa că uneori părțile în care trebuie să țopăi și să alergi de pe o platformă pe alta sunt foarte frustrante, mai ales că salturile de la înălțimi mari duc la moartea subită a micului mascat. Oricum, recomand cu căldură un controller pentru Candle, dacă aveți posibilitatea. Merge jucat și cu tastatura, dar e mult mai comod pe un controller.

Ofrandă la ceas de seară

Deep dreams

Candle mi-a plăcut și este o adiție interesantă în catalogul Daedalic, iar cei de la Teku Studios merită cu siguranță urmăriți în viitor. Presimt că și următoarele lor proiecte vor fi la fel de nebunești în ceea ce privește arta și orele de muncă depuse pentru a crea un stil grafic unic. Totuși, Candle se adresează exclusiv pasionaților de adventure, care au trecut deja prin Deponia sau Machinarium și care nu se sperie de numeroasele enigme, care mai de care mai stranii, ce le sunt prezentate. Nu e un adventure ușor, iar secțiunile de platforming pot deveni enervante, așa că recomand Candle numai celor care știu în ce se bagă.

VERDICT: Candle este un adventure solid care arată incredibil, dar puzzle-urile sale sunt destul de dificile, iar stilul grafic copilăresc nu este pentru toată lumea. Dacă v-a plăcut Machinarium, o să vă placă și Candle.

8

  • GEN: Adventure/platformer
  • TESTAT PE: PC
  • DISPONIBIL PE: PC, PS4, XONE, Switch, Wii U
  • PRODUCĂTOR: Teku Studios
  • DISTRIBUITOR: Deadalic Entertainment

PRO: Grafică superbă, pictată manual / Soundtrack imersiv / Puzzle-uri foarte variate

CON: Destul de dificil și absurd pe alocuri / Platforming greoi și enervant / Foarte copilăresc, ceea ce ii poate irita pe unii

Adaugă un comentariu