Review: Sid Meier’s Civilization: Beyond Earth
Doi pași mai încolo o să realizezi că extra-energia produsă poate fi folosită pentru a recruta sau ridica instant unități sau respectiv construcții. Cultura crește granițele orașelor, dar și ea are dublu rol și poate fi folosită pentru a adopta virtuți (politici sociale în CiV), care dau bonusuri foarte importante în economia jocului. Ajungi să creezi Minuni (construcții/tehnologii unice mult mai puternice decât celelalte) și să ridici armate, pentru că odată ce granițele tale se apropie de cele ale altui stat cu siguranță se vor ivi și problemele. După care o să-ți facă cu ochiul condițiile de victorie. De la clasicul – cucerește toate capitalele celorlalte state și până la mai interesantele transformări totale ale societății, în funcție de afinitatea aleasă.
Odată cu pornirea meciului cu numărul cinci am reușit să termin (sau mai bine spus să înțeleg) și manualul. Care face o treabă foarte bună în a explica toate elementele jocului, dar nu se adresează de fapt începătorilor, pentru că nu leagă componentele între ele. Este prea abstract pentru a putea fi înțeles de cineva care nu are experiența din teren. Recomandarea mea este să porniți fără griji prima aventură, să subliniați că nu ați mai jucat niciodată și să faceți pentru primele ture pas cu pas ce vă recomandă consilierul de serviciu. Vă promit că după maxim 20 de ture o să exclamați ceva de genul: „păi… și asta e tot ce pot face?!” Curiozitatea o să vă împingă însă să aflați mai multe despre lighioanele extraterestre, despre cum funcționează trupele militare, pânza tehnologică și arborele virtuos, despre diplomație și comerț și așa mai departe. Toate descrise în manual sau Civilopedia, un fel de mic dicționar explicativ incorporat în joc.
Simțeam că sunt pregătit să termin prima partidă, așa că am ales hard (Gemini) ca nivel de dificultate și pentru că mă enervează că jocul nu vine cu niciun fel de campanii, sau măcar cu câteva provocări presetate, am selectat random pentru toate celelalte opțiuni. Am avut noroc să aterizez pe o peninsulă măricică și să fiu lăsat la început în pace de către vecini, așa că m-am extins și dezvoltat fără probleme. Cum în meciurile anterioare de fiecare dată când exageram cu eradicarea gândacilor extratereștrii, ceilalți lideri săreau în sus cum că nu e normal să distrugem fauna planetei, am decis de această dată să aleg o cale pacifistă către victorie. Și, incredibil, a funcționat. Am reușit să mă extind fără să extirp cuiburile, iar gândacii, la rândul lor, nu m-au atacat decât dacă mă apropiam prea mult de casele lor. Din ce am înțeles, gângăniile înlocuiesc barbarii prezenți în CiV, dar sunt mult mai interesanți decât aceștia din urmă. Sincer, mie nu mi-au părut prea deștepți sau greu de deratizat. Cu două unități ranged (care pot ataca de la depărtare), puțină atenție (am stat la cel puțin două hexagoane de cuiburi, pentru a nu activa instinctul protector al insectoidelor) și ceva răbdare (am retras mereu unitățile lovite sau înconjurate, le-am ferit de zonele periculoase și m-am folosit de cele care oferă avantaje – ca dealuri sau păduri), i-am măcinat mărunt de fiecare dată. Nu pot nici să mă plâng, sunt insecte, nivelul deșteptăciunii lor rămânând la latitudinea producătorilor. În plus, oferă suficiente surprize cât să fie mai mereu interesante.
Restul a fost diplomație, care, aveam impresia că a funcționat – am mințit mereu că nu mai fac, am ales să fiu prieten cu toată lumea, nu am atacat pe nimeni și, din nou incredibil, nici ei nu au venit tăvălug peste mine. Tot meciul nu am purtat niciun război, ceea ce mi-a părut o reușită deosebită. Strategiile învățate sau încropite în celelalte partide au dat roade și am reușit să mențin pe linia de plutire atât sănătatea cât și energia consumată, în timp ce producția, știința și cultura s-au ridicat la niveluri impresionante. Ca afinitate am ales Armonia, pentru că se potrivea cel mai bine cu pacifismul impus și am observat cum trupele și clădirile încep să semene din ce în ce mai mult cu mediul înconjurător. Când nivelul armoniei a atins niveluri extreme am început să pot coordona atacuri cu ajutorul faunei, unele tehnologii mă lăsau să creez și să dresez proprii gândaci, zonele acoperite cu miasmă, un gaz dăunător, au început să mă întremeze, în loc să mă otrăvească, în timp ce vecinii care au ales alte afinități ajunseseră să ne vadă ca pe niște monștri. Înainte însă de a apuca să ia măsuri, două Minuni și un proiect mai târziu, am devenit una cu planeta și am fost considerat câștigător. Eram fermecat.
6 Comentarii
Valentin Istrate
Felicitari pentru review, foarte bine punctate anumite aspecte din joc. Chiar daca nu asta era intentia, m-a convins sa incerc Endless Legend 🙂
Am cumparat Civilization – Beyond Earth, l-am jucat, si din pacate nu m-a dat pe spate nici pe mine. Daca ar fi venit ca DLC pentru Civilization V era mult mai bine pentru el.
Totusi, nu e deloc un joc rau, este mult mai diversificat in modalitatea de a alege tehnologiile fata de Civ V, este destul de greu sa te axezi pe toate ramurile tehnologice daca vrei sa mai si castigi, si asta duce la o oarecare diversitate. La fel, spionajul mi se pare mai interesant decat in versiunile anterioare de Civilization, iar quest-urile sunt o aditie interesanta, mai ales cele care iti permit sa alegi o varianta de dezvoltare pentru civilizatie (cladirea X iti da in plus energie sau cultura, etc.).
La partea negativa as mai pune interactiunea cu bazele (un fel de orase-stat din Civ V), care lipseste cu desavarsire. In afara de stabilirea de rute comerciale, nu mai exista niciun fel de negociere cu aceste baze, nu mai poti sa le atragi de partea ta in lupta sau sa discuti in vreun fel cu liderii acestora.
Eu personal i-as mai fi pus un punct la nota, asta pentru ca sunt fan Civilization si imi place genul. Sa speram ca urmatoarele expansion-uri vor reusi sa aduca si acest joc acolo unde ar fi trebuit sa fie, avand in vedere potentialul unui astfel de univers, si sa-l determine pe domnul Ghinea sa mai dea un 10, chiar daca nu-l va impartasi si cu noi.
ncv
Multumesc!
Daca-ti plac (si) RPG-urile, sunt putine sanse sa nu-ti placa Endless Legend.
Asteptam expansion-urile. Desi nu ar trebui incurajati…
tim tables;
Super review, m-am intristat si eu de calitatea jocului, sper sa faca expansion packs ce au facut din Civ V si X-COM EU.
O mica problema, cu ortografia pe la sfarsit:
„Succesor spiritual al lui Alpha Centuari,”
ncv
Multumesc!
Imi pare incredibil ca ai gasit acea greseala. De obicei tindem sa sarim peste cuvintele de gen, odata ce stim ce inseamna.
Am rectificat, 😉
negaterium
Frumos review. Foarte la obiect.
Zoli
Citeam Level nu doar pentru stilul review-urilor ci și pentru doza de informație. Am aflat o grămadă de lucruri de la voi – pornind de la istorie până la tehnică. Și uite că iarăși am găsit ceva foarte bun: cartea lui Adam Weir. Într-adevăr dă dependență după câteva pagini. Mulțam fain!