REVIEW: The Crew

În The Crew, totul se reduce la garaj şi explorare. Nenumăratele maşini licenţiate pot fi specializate din versiunea standard în cinci clase cu proprietăţi, curse şi componente unice: Street, Dirt, Perf, Raid şi Circuit. Dacă Street şi Dirt au întrebuinţări clare, Perf Spec, Raid şi Circuit intră în sfera condusului profesionist. Eu m-am mulţumit cu deblocarea Hot Rod-ului secret în toate variantele lui, apoi am trecut la upgrade-uri câştigând curse, completând misiuni şi doborând recorduri în sutele de activităţi împrăştiate pe hartă. Specializarea mea preferată a fost Perf, deoarece combină inteligent viteza pură cu acceleraţia şi manevrabilitatea (recomand setările fără asistenţă). Piesele superioare se montează în garajul personal, dar tuningul în detaliu şi achiziţia componentelor cosmetice are loc în service-uri destinate fiecărei clase, câte unul per zonă geografică.

Campania single ar trebui să propulseze acţiunea prin misiuni şi story, producătorii gândind radical diferit conceptul “solo”: deşi protagonistul se identifică numai cu cel din faţa monitorului, orice cursă permite modul co-op într-un echipaj de patru jucători, format ad-hoc. Tu eşti Alex Taylor, frăţiorul ambiţios şi iute al lui Dayton, fondator şi lider al clubului auto 5-10. Desigur, relaţia dintre cei doi hermanos este idilică, aproape de natura tată-fiu, până când Dayton cade victimă unui complot organizat de Shiv şi agentul FBI corupt Coburn. Acuzat pe nedrept de crimă, Alex este închis – însă Zoe, agent sub acoperire, organizează un crew menit să expună activităţile criminale din 5-10, ce par să orbiteze în jurul tandemului Coburn-Shiv. Evident, calităţile tale de şofer sunt indispensabile – şi de aici încolo, firul epic se face praf.

The_Crew_PC_Screenshot (12)
Gordon Freeman după ce a descoperit hainele de piele.

Eliberat şi înzestrat cu prima maşină, Alex trebuie să crească în rang şi nivel pentru a ajunge aproape de vârful “clanului” 5-10. Campania te poartă prin toate cele cinci regiuni, misiune după misiune. Câteodată, progresul spre titlul de V8 presupune simple curse din punctul A în punctul B, alteori trebuie să elimini prin coliziuni directe un oponent (FRUSTRANT!), să transporţi off-road un pachet sensibil ori să evadezi dintr-o urmărire violentă cu poliţia. Rezultatele admirabile sunt recompensate cu piese high-end. Numai că personajele secundare, logica planului încropit de Zoe şi exagerările stupide scoase din joben numai de dragul coagulării naraţiunii frizează penibilul. Vocile îţi zgârie urechea internă, dialogurile par scrise de nişte amatori, iar ideea unor criminali periculoşi lipsiţi de arme – care îşi rezolvă toate problemele conducând repede –, cade într-un vid logic. Graba strică amarnic treaba…

TheCrew 2014-12-05 10-04-19-955
Cineva să îl împuşte!

Îmi pare rău, Ubisoft, însă activităţile secundare şi explorarea lumii titanice a făcut din aventura lui Alex Taylor un apendice inutil. Prefer să îmi pilotez hot rod-ul prin deşert, să cuceresc munţii cu un camion Raid şi să provoc alţi jucători la curse continentale în lobbyul multiplayer. Pe deasupra, introducerea filialelor diferenţiază puţintel grupurile de playeri, făcând competiţia mai dulce. The Crew putea să rămână un MMO lipsit de încorsetarea provocată de povestea jenantă. Controlul balansat, prezenţa camerei on-board, gama variată de automobile şi obsesia pentru detalii salvează 80% din ce înseamnă titlul dezvoltat de Ivory Tower. Restul e parazitar.

The_Crew_PC_Screenshot (6)
Cine are nevoie de realism?

Aşa cum era de aşteptat, The Crew a suferit de instabilitate la momentul lansării, deşi patch-urile lansate până acum au remediat mare parte din probleme. Jocului îi lipseşte încă adezivul necesar în gameplay pentru a stimula cooperarea celor prezenţi pe hartă, element dificil de introdus acum. Se mai poate lucra şi la capitolele AI şi fizică, puncte afectate de multiple defecte structurale. Cât despre microtranzacţiile permise – ba chiar încurajate –, nici măcar nu vreau să îmi exprim dezgustul aici şi acum. Politica dusă de Ubi în Unity şi The Crew mi-a alterat impresia iniţială legată de tratamentul aplicat cumpărătorilor de bună credinţă.

The Crew parchează în galeria jocurilor pe cât de frustrante, pe atât de impresionante. Aş spune că nu are rival când vine vorba de proporţia sau frumuseţea sandbox-ului aşternut la mila pneurilor pasionaţilor genului arcade racing. Modul multiplayer PvP absoarbe tensiunea acumulată pe şosele, în ciuda co-op-ului sărăcăcios, iar uşurinţa personalizării bolizilor satisface generaţiile crescute la sânul Undergound/Most Wanted. Ştiţi ce? În lipsă de altceva, merită să vizitaţi America.

The Crew este fantastic de bun şi extraordinar de slab în egală măsură, în acelaşi timp, pe aceleaşi planuri. Un MMO auto fără rival când vine vorba de proporţia sau frumuseţea sandbox-ului aşternut la mila pneurilor pasionaţilor genului arcade racing, dar cu o poveste deranjant de slabă.

+ Maşini superbe şi tuning complex;
+ Harta gigantică oferă nenumărate activităţi;
+ Co-op interesant, PvP intens;
+ Anumite zone te lasă cu gura căscată;
+ Control uşor de stăpânit;

- Poveste penibilă şi personaje insipide;
- AI şi fizică cu probleme;
- Clasicele piedici la lansare;
- MICROTRANZACŢII
- Modul co-op nu este încurajat suficient;

Gen: MMO, Racing Data lansării: 2 decembrie 2014 Platforme: PS4,  Xbone, X360, PC Versiune testată: PC Producător: Ivory Tower, Ubisoft Reflections Distribuitor: Ubisoft

18 Comentarii

 • Razvan B
  Publicat ianuarie 7, 2015 5:06 pm 0Likes

  Zici ca poate sa inlocuiasca cu brio componenta de tunnig vizual ce o avea NFS Underground? Abia astept sa vad! Sunt curios daca o sa-mi trezeasca aceleasi simturi si simtaminte pe care le am inca de la NFSMW!

  • Aidan
   Publicat ianuarie 7, 2015 5:07 pm 0Likes

   Cumpara-l cu incredere. Nu prea are alternativa acum la capitolul tuning.

 • mahri726
  Publicat ianuarie 7, 2015 6:03 pm 0Likes

  Ca sa va faceti o idee cat de mare e jocul…The Crew are o harta de peste 500 000 km patrati. Romania…238 321.

 • mahri726
  Publicat ianuarie 7, 2015 6:27 pm 0Likes

  Nah…am gasit undeva gresit…majoritatea zic 5000km patrati si 10 000 de km de drumuri. Tot e mare.

 • D3F3
  Publicat ianuarie 7, 2015 9:06 pm 0Likes

  Ai uitat sa completezi la final Ofertant, bine daca e o critica subtila adusa la adresa Ubisoft te rog sterge acest comment.

  • Aidan
   Publicat ianuarie 7, 2015 11:14 pm 0Likes

   Nu este rea interpretarea ta, dar marturisesc ca uitasem de ofertant 🙁

 • Chipicao
  Publicat ianuarie 8, 2015 6:37 am 0Likes

  Legat de microtranzactii, ma zbat ca neghiobu sa strang bani pentru anumite masini.
  Pagani Huayra e putin peste 500.000 in-game coco
  Agera R, LaFerrari sau Hummer H1 sunt peste 1 milion.

  Asta in conditiile in care o cursa banala iti da numai cateva mii, si doar vreo 3 curse de 40-60 de minute (fiecare) iti dau 80.000.

  Mârlani.

 • Chipicao
  Publicat ianuarie 8, 2015 6:41 am 0Likes

  Si inca ceva, povestea si personajele sunt intr-adevar stupide, dar nu se compara cu atrocitatea din TDU2. Are target cu cateva clase mai sus 🙂

 • romario
  Publicat ianuarie 8, 2015 11:22 am 0Likes

  @chipicao pretul masinilor scade substantial (pana la 30%) odata cu avansul in joc si obtinerea de asa numitele perks points pe care le folosesti pentru a scadea pretul de achizitie al masinilor.
  Apoi, o modalitate rapida si usoara de a obtine bani e sa folosesti o masina de tipul Perf sau Circuit(cu cat mai buna, cu atat mai bine) in Bonneville Salt Flats pentru a face o succesiune de drifturi si salturi. Poti obtine si 4000-4500 de $ / succesiune. Intr-o ora poti depasi 120.000$. Comparativ, o vizita la un landmark iti aduce 2000$.

 • Chipicao
  Publicat ianuarie 8, 2015 1:19 pm 0Likes

  Mersi, uitasem de perk points. Care in mod ironic trebuie cumparate daca vrei sa ai toate avantajele 🙂

  Drifturile nu mi se par mare branza. ce mi-e 120.000 intr-o ora, ce mi-e 80.000 in 38 de minute pe cursa „One Huge Loop”. Macar la cursa nu ma plictisesc.

  Oricum ai face, banii vin greu. Sa iei 5-6 masini sa zicem ca merge. Dar eu n-am luat jocul asta ca sa ma rezum la 6 masini, le vreau pe toate.

  Sunt curios cum o sa fie cu DLC-urile. Am platit Gold Edition ca sa „platesc” icna o data masinile in joc?

  • Aidan
   Publicat ianuarie 8, 2015 1:28 pm 0Likes

   Eu am uitat de perk points. Cred ca am uitat sa la distribui si in-game. Ups :))

 • Cristi
  Publicat ianuarie 9, 2015 10:17 am 0Likes

  sunt total dezamagit de colaborarea voastra cu http://www.game-shop.ro
  cei mai neseriosi comercianti care exista

  • Aidan
   Publicat ianuarie 9, 2015 10:34 am 0Likes

   Metodele de comert practicate de GS nu sunt responsabilitatea noastra. Cred ca intelegi gresit mecanismele: noi nu reprezentam GameShop, iar ei nu ne reprezinta. Doleanta ta este directionata eronat.

 • Cristi
  Publicat ianuarie 9, 2015 11:12 am 0Likes

  punand numele pe site, si facandu-le publicitate, nu va reprezentati reciproc, dar va asociati.
  asocierea cu asemenea oameni nu este de bun augur.
  nu a zis nimeni ca sunteti responsabili de ce fac ei, dar intrand pe site-ul lor de pe site-ul vostru nu va pune in lumina buna.

 • Alex Catalin
  Publicat ianuarie 20, 2015 8:25 pm 0Likes

  Poate o sa apara si pentru playstation 3 😐

  • Aidan
   Publicat ianuarie 20, 2015 8:29 pm 0Likes

   Sincer sa fiu, sunt aproape nule sansele 🙁

 • BOGDAN DAN AUREL
  Publicat aprilie 20, 2015 7:11 pm 0Likes

  Cred ca ma apuc sa-l joc cand am vreme dupa ce am citit reviewul.
  Felicitari pentru review.

 • Lola
  Publicat mai 2, 2022 2:50 pm 0Likes

  well done

Adaugă un comentariu