REVIEW: Dragon Age Inquisition
Dragon Age: Inquisition vine cu o propunere curioasă, o mecanică de joc cârlig, de care sunt agăţate restul elementelor constitutive – începând cu povestea şi terminând cu replicile camarazilor, active. Antagonistul, un Darkspawn ancestral, reprezintă de fapt o circumstanţă suficient de complexă încât poate justifica originea ta divină şi refacerea Inchiziţiei. Prin coruperea unui dragon super-bestial şi pervertirea Templierilor, mizeria infectată cu Lyrium roşu învârte rotiţe, dar nu ajunge niciodată interesant. După 55 de ore, habar nu aveam cu cine mă lupt de fapt. În schimb, eram fascinat de poveştile noilor adiţii. Cole, băiatul-demon-redneck, Sera din gaşca veselă de asasini The Friends of Red Jenny, pesimistul Blackwall, prea-şarmantul Dorian, Vivienne, Iron Bull sau misteriosul mag elf Solas, cu a lui chelie iluminată next-gen – toţi compun şi interpretează o piesă de teatru savuroasă.
Dacă parcurgeţi magnificul articol Bioware şi Fenomenul Mesia, puteţi înţelege spre ce bate metafora Inchizitorului şi ce conotaţie religioasă ar putea căpăta…mai mult sau mai puţin. Oricum, producătorii au decis să integreze motivul nodului central, simulând senzaţia de siguranţă oferită într-un sanctuar. Mecanica a fost experimentată grozav în Mass Effect, sub forma faimoasei Normandy. În Inquisition primeşti un castel – şi când spun “castel” mă refer la o fortăreaţă titanică, cocoţată pe un munte, cu zeci de camere şi spaţii ce pot fi personalizate, decorate ori întrebuinţate după bunul plac, în scopul întăririi forţelor militare aflate la dispoziţia ordinului tău: Skyhold.
Skyhold este locul de unde pornesc toate drumurile şi la adăpostul căreia se fereşte de ploaie “camera de război” – aka The War Room, o blană de stejar cioplită din bardă, pe care sunt întinse hărţile regatelor Ferelden şi Orlais, la rândul lor împânzite cu puncte de interes. De aici poţi accesa zonele gigantice unde se desfăşoară sandboxing-ul, questele principale şi zecile de misiuni sugerate de cei trei consilieri. Unele sunt executate în timp real, folosind diplomaţia (Josephine), armata (Cullen) sau spionajul (Leliana), celelalte necesitând participarea directă a Inchizitorului – adică ciomăgeală şi vrăjeală că la mama Darkspawn-ului acasă. Mai mult, acum există două resurse strategice, pe lângă gold şi experienţă – Power şi Influence. Puterea se acumulează şi se cheltuie pe masa de război, alimentând progresul campaniei, iar influenţa deblochează perk-uri care afectează întreaga facţiune. De ce? Pentru că evenimente la scară largă.
13 Comments
mahri726
Exista diferențe de gameplay semnificative intre varianta PC si cea de console, ca in cazul DA: Origins ? Review-ul m-a convins il joc. Totusi nu sunt convins daca sa joc si titlurile anterioare din trilogie sau doar Inquisition… Țin minte ca in Level seria Dragon Age nu a fost extrem de bine primita… Se pare ca Inquisition a fost o surpriza placuta.
Ca referire la Skyrim, de abia aștept Endereal sa apara…
Aidan
Probabil ca parerile sunt impartite cand vine vorba de Origins. Eu l-am jucat cu placere la momentul aparitiei. Sincer sa fiu, nici nu stiu cum a fost primit in LEVEL 🙂 Dragon Age II…well, not the best. In locul tau le-as juca – macar pentru lore. Nu sunt jocuri proaste, chiar deloc, dar au bubele lor.
Cat despre diferentele dintre PC si consola, nu pot sa iti raspund. Pentru review am avut la dispozitie doar varianta PC.
George Andrei
Am jucat Origins de vreo 3 ori, dintre care 2 ori recent inainte de Inquisition, dintre cele 3 (desi in Inquisition nu am ajuns foarte departe) Origins mi se pare cel mai „Inteligent si Amuzant”. Desigur jocul este vechi nu te poti astepta la extrem de multe de la el, dar ceea ce face, face bine.
Dragon Age 2, pe de alta parte este…decent, pot spune, nu exceleaza la nimic, dar totusi e dragut sa il joci pentru poveste.
In orice caz, din punctul meu de vedere, prefer Inquisition peste Skyrim.
Cat despre PC/Consola, depinde la ce te referi, mi se pare foarte „consolizat” jocul, cand joci cu mouse si tastatura simiti efectiv cum jocul urla „Controller” asa ca eu am facut orice ar face alt fan al seriei… am dat comanda de un controller si merge ca uns acum pe PC.
Radu
origins merge cu controller?
Drow
Da, merita sa le joci, te vei integra altfel in univers, vei vedea cu alti ochi unele personaje samd. Jocurile in sine sunt destul de diferite, Origins e mai „batranesc”, mai cerebral, mai inspre NWN, de exemplu. Trebuie sa gandesti mai mult tactic. 2 e mai action, mai sclipicios, luminite, alea alea. Ce face mai bine IMO e interactiunea cu personajele din party – cel putin asa mi-a parut mie.
PS. Era sa uit, Origins il are pe Dog. Dog rullz.
Irai
L-am jucat, l-am terminat dupa vreo 200 de ore. Jocul este facut pentru controller, poti juca pe PC din tastatura si mouse, dar in momentul in care conectezi un controller vei observa schimbari majore de cotrol al caracterului.
Jocul este incredibil, cel putin pentru mine, nu m-am grabit sa il termin. Acum am alte 50 de ore deja cu alt caracter, vreau sa fac alegerile alternative din joc.
Nu uita sa folosesti dragon age keep, iar cand incepi DA:I sa importi scenariile din celelalte jocuri DA.
Cris
Cu mouse si tastatura e aprope imposibil de jucat ca melee. Am fost atat de dezamagita ca vroiam sa imi cer banii inapoi. Cu ranged / mag e ok.
Caleb
Lookin’ good, lookin’ good. Added to RPG queque, sick leaves planned 🙂
Răzvan Comsa
O întrebare dacă se poate … Am DA3 atât pe PC cat si pe PS4, pot sincroniza save-urile între cele 2? De exemplu, am ajuns pana intr-un punct pe PC si vreau sa continui jocul din acel loc pe ps4, dorind o grafica mai buna sa zicem. E posibil? Sau tre sa joc de la început ?
cioLAN
Nope, nu poți.
DeusEx
E un joc bun, insa nu a fost portat prea bine, controalele sunt groaznice.
Aidan
Sort of. Eu m-am descurcat cu ele, desi aveam oricand optiunea sa apelez la controlerul X360. Ce-i drept, fac asta acum, jucand cu un rogue melee si simt o imbunatatire.
DeusEx
Poate sunt eu obisnuit inca cu controlul si camera de la DA I si II. Sper ca vei face si un review la Pillars of Eternity cand va aparea 😀