Review: NBA 2K15

Din punctul meu de vedere, cel al jurnalistului de jocuri amorezat de alternativa gameristică oferită de simulatoarele sportive şi cu un oarecare know-how în segmentul respectiv, seria NBA din familia 2K Sports reprezintă cel mai înalt nivel atins până în prezent de jocurile video dedicate baschetbalului. Nu mă refer aici doar la gameplay, ci şi la intensitatea sau distincţia conţinutului. Grafica, muzica, interfaţa, respectul acordat întregului ansamblu de trăiri sportive şi experienţe urbane din jurul curţii de baschet, toate depăşesc bariera monitorului, trimiţând spectacolul american sub forma unui efect de undă true next-gen.

NBA 2K15 este un moment îndelung aşteptat de o categorie selectă, ce îndeplineşte standardele unui gen prea puţin apreciat în rândul majorităţii consumatorilor de jocuri, cu precădere în zonele interesate de parcursul Euroleague. Dar nimeni nu este un auslander pentru NBA 2K15, căci pe lângă drama intensă din asociaţia americană sunt prezente şi 25 de echipe europene importante, inclusiv Bayern, Real Madrid sau Maccabi Electra. În consecinţă, valorile impuse de dezvoltatori în reprezentantul noii generaţii de basketball-sims sunt speciale şi trec dincolo de graniţele culturale. Pur şi simplu nu există o scuză suficient de solidă care să justifice absenţa producţiei Visual Concepts din lista de titluri sportive ale oricărui entuziast.

nba_2K15_screenshot_01
Ce ziceam despre nivelul grafic? Că se reflectă în bărbi şi tatuaje?

Cu Kevin Durant pe copertă şi Pharrell Williams la butoanele pupitrului muzical, NBA 2K15 aleargă scuipând flăcări către cel mai epic slam-dunk din istoria francizei, deschizând culoarul calităţilor totale oferite de platformele curente – tehnic şi stilistic. Aş începe cu figurile de stil utilizate în conturarea universului National Basketball Association, împrumutate din cultura blacktop şi hip hop, fuzionate apoi inteligent cu un show video informativ, botezat NBA 2KTV, inserat direct în meniul principal. Prezentat de Rachel A. DeMita, o tipă pe cât de plăcută pe atât de competitivă în sportul real, 2KTV transmite tutoriale, interviuri şi scurte reportaje din mediul baschetbalului. Pot doar să laud această idee, fiindcă aduce o notă superioară de realism şi divertisment, pe lângă răcoritoarea gură de aer proaspăt.

Apropo de guri: comentariul din NBA 2K15 face un sfert din tot spectacolul, pompând un ton de transmisiune live în atmosfera meciurilor şi delectând urechile. Sincer să fiu, în cazul meu, comentatorii ESPN stau la baza nopţilor pierdute în compania unor stream-uri live şi mă bucur că regăsesc aceeaşi abordare într-un joc. Visual Concepts a mers până la însoţirea ecranului de încărcare cu un pre-game show moderat de Ernie Johnson şi Shaquille O’Neal la costum, doar pentru a reduce din „spaţiul gol”. Încep să cred că 2K nu s-a jucat cu banii investiţi în dezvoltare…

nba_2K15_screenshot_02
Despre Rachel puteţi afla mai multe detalii urmărind pagina ei de Twitter.

Energia comprimată în prezentarea jocului se reflectă şi în conţinut, capitol la care NBA 2K15 stă foarte bine. Modul MyCAREER permite incursiunea în viaţa unui jucător de top şi urmăreşte evoluţia individuală, sub bagheta fantasticului antrenor/mentor Doc Rivers. Sistemul este oarecum asemănător cu Be A Pro din FIFA15, însă include ceva mai multă emoţie – de altfel, am observat atenţia acordată senzaţiilor „hood nostalgia” experimentate în lumea baschetului ‘murican. MyPARK, de departe preferatul meu, a fost rafinat şi extins, incluzând acum un hub online de tip massive-multiplayer, unde comunităţi formate din jucători reali vor putea să concureze cu organizaţiile rivale în turnee desfăşurate pe parcurile proprii, cărora li se adaugă centrul Jordan Rec. Existenţa acestui mod favorizează interacţiunea player-to-player şi generează situaţii competitive extraordinare, chestie de apreciat la un simulator sportiv.

2 Comentarii

 • Razvan B
  Publicat noiembrie 18, 2014 8:16 am 0Likes

  Me gusta! Nu sunt un fan al jocurilor sportive, dar pot sa apreciez un lucru bine facut! Multe jocuri, nu doar cele cu iz sportiv ar trebui sa se ridice la un astfel de nivel: si din prisma continutului, dar si a calitatii – video, gameplay, backstory, etc.

  • Aidan
   Publicat noiembrie 18, 2014 8:20 am 0Likes

   La verdad está ahí fuera! Iti dai seama ce grad de dezvoltare ridicat ar atinge orice alt joc realizat cu acelasi spirit? De fapt, este suficient sa ne uitam la restul productiilor 2K…

Adaugă un comentariu