REVIEW: PROJECT CARS 2
Să revenim însă la Project CARS 2 – 17 ani mai tarziu, în fața volanului, într-o sâmbătă noapte friguroasă din Brașov, făceam curse de zor și m-am oprit pentru o secundă. Ascultam muzica extraordinară din meniuri, între 2 curse, și brusc m-a pocnit o revelație – mi-am dat seama ce fac.
Mi-am văzut visul împlinindu-se – testam un joc despre care trebuie să scriu. Nu orice joc, ci un simulator auto. Un joc care va avea review-ul semnat de mine, review care va fi publicat pe Nivelul 2, urmașul revistei pe care am cumpărat-o atâția ani de zile. Și mi-am dat seama cât de norocos sunt să-mi îndeplinesc acest vis, chiar dacă poate e un detaliu neimportant pentru lumea din afară. Însă pentru mine, e o victorie extraordinară. Posibil să fi privit jocul cu alți ochi din acel moment – și foarte probabil. Și am ajuns, iată, în sfârșit, la explicație. La motivul pentru care am o relație specială cu Project Cars 2. Lăsând nostalgiile mele la o parte, totuși, hai să vă răspund la întrebarea care vă stă pe buze de cand ați dat click pe review: e bun Project Cars 2 de ceva?
Guts and Glory
Prima surpriză a venit din intro – e extrem de bine făcut și îți dă o poftă să te așezi în fața volanului și să nu te mai ridici de acolo decât atunci când pici de somn – ceea ce de altfel am și făcut în nenumărate seri. Ok, poate nu e la fel de cinematic ca cel al lui Forza Motorsport 6, care rămâne preferatul meu când vine vorba de filmulețe introductive, dar reușește să evidențieze exact detaliile cele mai importante care avantajează Project Cars 2. Vremea dinamică, varietatea de mașini și senzația de viteză epică sunt prezente în fiecare cadru, iar la sfârșit abia aștepți să trăiești momente la fel de spectaculoase ca cele din intro.
A doua surpriză extrem de plăcută pe care am avut-o a fost legată de volanul cu care am testat jocul. Surpriza a constat în faptul că jocul a recunoscut nativ volanul – un Logitech MOMO, model de volan vechi de aproximativ 12 ani. Nu zic nu, și-a făcut treaba cu brio și încă se ține surprinzător de bine, dar e păcat că a fost singurul volan pe care l-am avut la dispoziție pentru testarea jocului. Dacă tot suntem aici, menționez că jocul oferă setări extrem de customizabile pentru force feedback și oferă suport pentru foarte multe volane.
Tot la acest capitol – vă spun din start că Project Cars 2 este un simulator, iar controlul cu tastatura și mouse-ul sau cu un simplu gamepad sunt posibile, cu ajutorul assisst-urilor foarte customizabile care vă ajută să eliminați din handicapul de a nu avea o metodă de control eficace, dar sincer sunt de părere că fără un volan nici nu are rost să-l încercați. Nu e vorba că nu o să vă distrați cu el, însă o să pierdeți cea mai mare parte din senzațiile pe care jocul le poate oferi. Eu unul m-am simțit oarecum limitat cu MOMO-ul și am simțit că aș fi avut nevoie de ceva mult mai profesionist și mai recent, așa că a fost nevoie să mai umblu la assisst-uri pe aici pe colo atunci când efectiv nu mai făceam față. Probabil cea mai bună alegere ar fi un Logitech G29 sau un Thrustmaster de la T300RS încolo, cel puțin dacă vreți să-l jucați la nivel competitiv în multiplayer.
4 Comentarii
Lucian
Excelent review şi la timp binevenit. Îmi plac mult jocurile cu maşini şi în special cele care au şi simulare (Toca de la 1 la 3 care mi-a scos peri albi însă nu m-am lăsat, jocurile de F1, acum joc F1 2017, Grid, seria Colin Mcrae şi ulterior Dirt, am parcurs şi o bucată de Grand Turismo 5 pe un ps 3, pe care nu am reuşit să îl mai termin din lipsă de timp, şi cum ai menţionat şi tu inegalabilul chiar şi după atâta timp NFS Porsche).
Ştiam de Project Cars 1, dar am aflat accidental de apariţia continuării jocului. Am început documentarea şi am urmărit pe youtube tot felul de review-uri mai mult sau mai puţin avizate în care toţi se plângeau de o dificultate crescută a jocului şi e normal oarecum deoarece nu e un arcade (cum de altfel din păcate e aproape întreaga serie NFS). Simţeam în sinea mea, că acest joc trebuie să îl achiziţionez şi acest review al tău nu face decât să îmi confirme că trebuie să îl cumpăr. Aşa mai variez şi eu cursele de F1, deşi am vazut că sunt câteva curse şi cu maşini de F 1 legendare. Ce să mai povestim, circuitele sunt legendare şi am concurat prin Toca şi Grid Motosport şi nu numai. de sute de ori şi le ştiu pe dinafară, provocarea vor fi maşinile, iar numărul lor este foarte ok, faţă de ce se mai lansează în zilele noastre.
Mă bucur că ţi-ai îndeplinit visul, mi-a plăcut şi am apreciat acest review venit în momentul oportun care mi-a definitivat decizia (de a cumpăra acest joc), şi e un pic trist pentru că marea majoritate de gameri ocazionali de astăzi cred că un joc de curse înseamnă patru taste, toate asist-urile active şi o maşină indistructibilă.
Pentru toţi ceilalţi ne amintim….de jocuri legendare….şi ne bucurăm când pe ici pe colo mai apare şi câte un joc de simulation. Spor la curse, o zi frumoasă.
Adrian Dobrescu
Mulțumesc pentru aprecieri!
Sunt sigur că o să-ți placă jocul și că nu vei fi dezamăgit de achiziție, e unul din cele mai bune simulatoare disponibile pe piață.
Stefan
Iti recomand sa incerci si Assetto Corsa! E acolo sus in top cu Project Cars.
Lucian
Multumesc mult de recomandare, o seară plăcută.