REVIEW: VS Super Mario Bros, Nintendo Switch

Am petrecut peste 4 ore alături de VS Super Mario Bros și am redescoperit câteva din frustrările din copilărie.

În ultimul an am parcurs și finalizat Super Mario World pentru SNES Classic Mini și Super Mario Odyssey pentru Switch. Însă niciunul dintre ele nu mi s-a părut la fel de dificil și nemilos precum originalul. Sunt anumite sărituri unde trebuie să ai o sincronizare perfectă și alternativa de a folosi o super-putere pur și simplu nu există. VS Super Mario Bros se bazează strict pe abilitatea ta de a memora fiecare obstacol din nivel și de a te lupta cu schematica neobișnuită de control.

Îmi amintesc prin anul 2 de facultate că mi-am adus NES-ul pentru a le demonstra colegilor cum pot să termin Super Mario Bros în 10 minute – ceea ce am și reușit, deși nimeni nu a fost impresionat. Mi-ar fi plăcut să repet figura cu VS, însă lipsa warp zone-urilor pentru ultimele lumi și dificultatea crescută mă obligă să mai petrec câteva luni bune alături de acest titlu înainte de a putea să-mi etalez în public abilitățile. Într-un fel, situația este corectă – dar pe de altă parte, motivele mele non-nostalgice de a lucra la abilitățile necesare sunt foarte limitate.

Atunci când eram un copil de grupa mare la grădiniță și jucam „Mario” pe Terminator, nu am reușit niciodată să-l termin. Dischetele galbene veneau cu tot felul de mod-uri și hack-uri pentru a-mi permite să sar mai mult, să am vieți nelimitate sau să nu pierd niciodată puterea ciupercii. Și în ciuda acestor avantaje, mereu mă împotmoleam undeva pe la lumea 8-2 (ori la una dintre întâlnirile cu hammer bros, ori la vreo săritură dincolo de partea vizibilă de ecran). Ei bine, VS Super Mario Bros m-a ajutat să redescopăr toate frustrările copilăriei și să îmi reamintesc de tendințele mele de a arunca nervos controllerul și de a abandona temporar orice încercare de a fi erou.

Mesajul care m-a pregătit pentru dezamăgirile vieții adulte. Sursă Imagine: Nintendo

VS Super Mario Bros face parte din tendința Nintendo de a readuce în prim-plan capodoperele pe care le-a lansat de-a lungul anilor.

Fără nicio îndoială, în ciuda problemelor de portare, VS Super Mario Bros este un titlu de referință care va fi cumpărat și jucat de entuziaști din toată lumea. Este o adaptare a lansării arcade pentru unul dintre cele mai emblematice jocuri din istorie, are toate elementele care l-au consacrat pe Mario și reușește să reproducă o bună parte din experiența autentică a anilor ’80. Ceea ce recomand însă este utilizarea unui controller ceva mai ergonomic pentru platformere unde săriturile perfect pregătite și programate fac diferența dintre progres și ecranul de „Game Over”.

În ultimii ani, Nintendo a reușit să repopularizeze jocul care a revitalizat industria prin intermediul Mario Maker pentru WiiU, NES Classic Mini, Super Mario Odyssey (unde există porțiuni de joc adaptate pentru a imita estetica de 8 biți) și această lansare. Cu siguranță, VS este încercarea cea mai puțin reușită, însă acest fapt nu înseamnă că titlul trebuie ignorat. Din contră, sunt sigur că orice fan Nintendo are zeci de motive să cheltuie cei 7 dolari pentru a retrăi anumite momente când jocurile erau mult mai simple și progresul se realiza prin eforturi susținute (spre deosebire de micro-tranzacțiile de astăzi).

Pentru mine, prințesa se află mereu într-un alt castel. Dar VS Super Mario Bros mi-a readus speranța de a încerca și m-a ajutat să redescopăr farmecul aventurii – ceea ce este mai mult decât pot spune despre multe jocuri cărora le-am acordat timp prețios de-a lungul anilor.

8

+ O portare bună a versiunii arcade din 1986.
+ Niveluri puțin diferite față de original, ceea ce poate crea surprize.
+ Emulatorul permite ajustarea imaginii și sunetului pentru a recrea experiența autentică a copilăriei.

Controlul cu Joy Con este o provocare suplimentară care nu ar trebui să existe.
Număr mic de adăugiri și funcții suplimentare față de original, care nu justifică neapărat prețul de 7 dolari.

Testat pe: Nintendo Switch
Disponibil pe: Nintendo Switch
Producător: Nintendo
Distribuitor: Hamster Co
Data Lansării: 14 iunie 1986 / 22 decembrie 2017

1 Comentariu

  • abonat
    Publicat septembrie 19, 2018 8:30 am 0Likes

    hai cu revista! ^^

Adaugă un comentariu