Review: Wolfenstein – The New Order

Am promis o săptămână cu jocuri sportive, aşa că voi începe în forţă: Wolfenstein. Bang! Nazişti atletici! Nu se aştepta nimeni la o asemenea schimbare de macaz, am dreptate? Eh, aş avea nenumărate motive importante de înşirat pentru a justifica întârzierea acestui review problematic – printre care şi dificultăţile întâmpinate cu versiunea PC, cauzate de incompatibilitatea dintre engine-ul jocului şi sistemul de test, situaţie ce a condus la orientarea către varianta Xbox One –, însă prezenţa unei opinii emise în cadrul redacţiei noastre trebuia expusă cândva şi cumva. Aparent, după toate indiciile citite în stele, acum ar fi momentul potrivit. Wolfenstein: The New Order a trecut prin lumea gaming-ului aşa cum se cuvine – asemenea unui Panzerkampfwagen al genului pulp –, lăsând urme adânci în galeria FPS.

Nici nu-i de mirare, căci arborele genealogic al francizei are rădăcini pure, de esenţă clasică, nealterată. Reţeta crudă ce stă la baza producţiei Machine Games este bazată pe un fundament istoric, îmbunătăţit prin mijloace de absorbţie a culturii pop, iar rezultatul este un first person shooter deloc pretenţios, fără tendinţe inovatoare, dar cu totul şi cu totul special. Aş putea să fac o trimitere vagă către Rise of the Triad sau Shadow Warrior, însă Wolfenstein – în toată nebunia lui – are un picior pe pământ şi se fereşte cu uşurinţă de subtilul „Budincă de Sânge”.

wolfenstein_screenshot_01
Am fost convins repede să urc spre moarte sigură.

Nazismul reprezintă, indiscutabil, cea mai întunecată pată din istoria politică modernă a omenirii, transformând subiectul nu doar într-un obiect de studiu, ci şi într-o fântână inepuizabilă de materie primă pentru artă, carte, bandă desenată, film şi jocuri. În contextul Wolfenstein: The New Order mă gândesc la Inglorious Basterds, Fatherland, In The Presence of Mine Enemies sau The Man in the High Castle – toate sunt producţii bazate pe noţiunile istoriei alternative în care Germania nazistă câştigă războiul şi instaurează un regim naţional-socialist cu proporţii globale, mai tiranic decât ne-am putea imagina şi mai ucigător decât gripa spaniolă. Acest tip de conţinut creativ mă atrage din două direcţii: cea de pasionat al istoriei şi cea de gamer crescut cu Wolfenstein 3D, Spear of Destiny şi Return to Castle Wolfenstein (omit intenţionat Wolf-ul din 2009, pentru că nu şi-a depăşit condiţia imemoriabilă).

wolfenstein_screenshot_02
O vizită la medicul de familie în Germania nazistă.

5 Comentarii

 • Dreamcatcher
  Publicat octombrie 17, 2014 2:37 am 0Likes

  Copilul din mine a oftat la citirea acestui review cu imaginea Return to Castle Wolfenstein in minte,intr-un fel poate pentru ca The New Order a renuntat la ocultism(cu tot cu aerul sau grotesc-Catacombs etc.) pentru a reliefa tehnologizarea excesiva nazista,desi mana in mana ar fi mers de minune!In rest,review-ul are condei…iar daca e scris de o fata(Nadia,inversat), baietii de la lab501 „si-au” bagat coada unde e talent.Joc de 9,review de 10,bravo!

  • Aidan
   Publicat octombrie 17, 2014 5:58 am 0Likes

   Te dezamagesc 🙁 Nu este scris de o fata, ci de Aidan, redactor gras si deloc atragator al fostei reviste LEVEL. Poti afla mai multe despre noi aici: http://nivelul2.ro/despre-noi/

   PS: Disparitia elementelor oculte au fost si pentru mine o surpriza.

 • CIP
  Publicat octombrie 19, 2014 7:26 am 0Likes

  UAU în sfârşit mai băgaţi şi voi un review….din ce în ce mai rare, oare de ce? Înainte ăsta era motivul principal pentru care luam revista. Acum înţeleg că nu mai sunteţi sponsorizaţi cu jocuri direct de la producători, şi nu poţi să faci review la cele de pe torrent :), dar nici aşa, un review din an în paşte! Uite de exemplu anu ăsta am avut Stalker Lost Alpha, un mod chipurile care de fapt este un joc cu totul nou, hărţi, misiuni etc, care mi se pare genial! Nici o vorbă despre el însă mai pe nicăieri, şi e free să ştiţi.

  • Aidan
   Publicat octombrie 19, 2014 3:54 pm 0Likes

   Atunci tine aproape, fiindca vei avea parte de FIFA 15, Out of the Park Baseball 15, Franchise Hockey Manager 2014, F1 2014 si PES 15 FOARTE curand. Nu stiu exact la ce texte lucreaza colegii mei, dar eu iti promit ca de la mine vei avea niste materiale de lectura in saptamana urmatoare.

 • CIP
  Publicat octombrie 19, 2014 6:38 pm 0Likes

  Aşa da…

Adaugă un comentariu