Sinclair ZX Spectrum Vega – Noul accesoriu retro de la Retro

„Sir Clive Sinclair și Retro Computers Ltd. au plăcerea de a vă anunța lansarea lui Sinclair ZX Spectrum Vega”

Pulsul crește, în fața ochilor îmi dansează panglici colorate în roșu, galben, verde și albastru, de-abia rezist impulsului de a-mi spama prietenii de Facebook, Yahoo Messenger (da, încă îl mai folosesc) și Skype. Mă abțin, nu-mi plac spammerii. În plus, am mai trecut prin asta când a fost anunțată a doua venire a lui Commodore, dar tot ce-am primit a fost o carcasă branduită înlăuntrul căreia lâncezeau banali inteli, envidii și usebei. Îi dau, totuși, link-ul lui Andrei (Caleb). Sigur va detecta ceva nereguli și mi le va comunica nervos la o țigară.

 

„Ciolane, da’ cum joci Hobbit pe el?”

 

Aha, mi-a scăpat ceva. Câțiva milimetri de scroll și dau de-o poză. Prototipul pare semi-portabil și n-are tastatură. Doar cinci butoane și un pad digital. Chiar, cum mama naibii mă joc Hobbit pe el? Nu scrie nicăieri, dar încep să bănuiesc că nici inima nu-i bate cu o frecvență retro de 3.5 MHz.

„The Sinclair Spectrum Vega takes advantage of major advances in technology to achieve big cost savings by replacing most of the electronics in the earlier computer products. Instead the Vega uses a low cost micro-controller and a clever piece of software that combine to enable the Vega to run all of the games, 14,000 or more of them, which were developed during the years when some 5 million of the original Sinclair Spectrum were being sold.”

Mda, am avut dreptate, au scos Z-ul din noul ZX și l-au înlocuit cu un microcontroller low-cost pe care-l vor îndopa cu un soft super-deștept. Măcar putem rula 14000 de jocuri. Vega vine la pachet cu 1000 de jocuri incluse, urmând ca, ocazional, câteva dintre restul din cele 13000 să fie disponibile pentru download gratuit. Vom avea Dizzy pe Vega? Probabil după ce Retro Computers va rezolva problemele legate de copyright. Adică undeva prin 2525, când Codemasters se va hotărî în sfârșit să distribuie gratuit toată colecția Dizzy pentru Spectrum.

În concluzie, m-am cam entuziasmat degeaba. Sir Clive Sinclair și Retro Computers Ltd. au plăcerea de a vă anunța lansarea unui accesoriu retro pe care îl puteți purta într-o gentuță pixelată asortată cu o cravată pe opt biți și, de ce nu, cu clasica mustață retro tip Mario. În rest, singura utilitate (pe care o văd acum, o să-mi schimb puțin părerea când voi mai vedea câteva taste în plus) a unui astfel de gadget este că o parte din banii încasați pe fiecare Vega vor fi donați unei organizații de binefacere. Dacă, în schimb, vreți să butonați pe autobuz cele paisprezece mii de jocuri pentru Speccy, vă sugerez să încercați ZXDS , un excelent emulator de Spectrum pentru Nintendo DS. Sau să vă construiți singuri o mașinărie retro cu Arduino. E plin Internetul de ele…

Vincent
Vincent

 

Adaugă un comentariu