Review: Super Mario 3D World

3D World este unul dintre cele mai contrariante titluri pe care le-am jucat anul acesta. Înainte de a-l cumpăra mă uitam peste notele review-urilor și-mi spuneam: „îți dai seama câtă putere? Să faci mereu „același” joc și, totuși, cu fiecare iterație, să aduci ceva nou, suficient de surprinzător, perfect implementat. Să reușești să impresionezi și uimești încă o dată, mai ales pe cei care, cel mai probabil, au jucat toate titlurile Mario lansate în ultima perioadă. Oameni în toată firea, nu copii, mulți dintre ei anti-Nintendo, sau înrăiți de timp.” Da, se mai întâmplă să vorbesc cu mine, dar nu vă faceți griji, am înțeles că nu e o problemă până nu începi să-ți și răspunzi.
 

 
Bucuros, am introdus ulb-yar-ul în consolă (toate ‘CD’-urile Wii U sunt de fapt blu-ray-uri scrise invers) și m-am scufundat cu drag, pentru a cincea oară în ultimii doi ani, în universul Mario. Și am jucat, și am jucat, o lume, două, cinci… Așteptând să devină cu adevărat interesant. Găseam sclipiri ici-colo – o porțiune plină de umbre, o super putere care te multiplică, un secret ascuns inteligent, dar, imediat ce vroiam mai mult, nivelurile se terminau. Jocul suferă, incredibil, de prea multă varietate. Este un parc de distracții enorm, plin de atracții, jucării și aventuri, dar toate aceste evenimente sunt prea scurte, prea îngrămădite, prea asemănătoare, cu cele ale celuilalt parc. Jocul nu-ți dă timp să le înțelegi, sau să le absorbi magia.

Acum, nu mă înțelegeți greșit, gameplay-ul nu este diluat, Nintendo a dus formula la perfecțiune cu acest nou titlu 3D. Dacă în Galaxy camera te mai frustra din când în când, aici nimic nu te va mai deranja, dacă mori, e numai vina ta. Sau, mă rog, ai încercat o nefăcută, ai fost prea sigur pe tine, surpriză, groapa doi e fără fund, sau albinuța asta nu e așa drăgălașă ca celelalte etc. De fapt, din punct de vedere al platforming-ului – sărituri, lovituri, transformări, prinderi și așa mai departe – noul Mario este peste toate consoartele 2D cu pedigreu pe care le-am încercat în ultima perioadă – Rayman Legends, sau Donkey Kong Country Returns, printre ele. O performanță incredibilă, cu atât mai greu de atins într-un mediu 3D. De altfel, producătorii au ținut să aibă un framerate fix de 60 de cadre pe secundă, tocmai pentru a fluidiza gameplay-ul. Numărul mare de cadre impunând și animații deosebite, iar Nintendo nu se dezminte. Naturalețe, eleganță, cursivitate.

 
Dacă nu ați jucat până acum niciun alt Mario în 3D, sunt toate șansele să-l deschideți pe acesta și să-mi spune-ți că am înnebunit. Jocul nu e de faultat, este o nebunie de carusel, care te poartă prin 1001 povești, scurte și savuroase. Când ai însă experiența celor două titluri Galaxy… Stau și dezbat dacă e normal să faultez un joc perfect executat, doar pentru că nu vine cu grandoarea și coeziunea de care a dat dovadă un altul, care deși are Mario în nume, face parte dintr-o cu totul altă serie.

2 Comentarii

  • victorsbc
    Publicat mai 19, 2014 5:02 pm 0Likes

    Super review-ul!Chiar asteptam de mult un review de la voi pentru orice joc Wii U!,Ha..mi-ai dat un motiv maaare sa imi procur un Wii U,o consola ravnita de mult de mine!Dar in lipsa jocurilor(bune) am tot amanat…:(.Insa vad ca orizontul e bun pentru iubitorii acestei console cu jocuri ca legend of zelda wind waker hd deja disponibil si mario kart 8 and super smash brothers pe drum:) .A sa nu uitam de Project X!

    • ncv
      Publicat mai 19, 2014 8:28 pm 0Likes

      Ha!
      Daca ai putina rabdare, poate ai noroc si prinzi promotia ce urmeaza sa apara. Wii U cu Mario Kart 8, bundle. Codul pe care-l vei gasi in cutia jocului poti sa-l introduci (pana pe 31 iulie) pe contul pe care o sa ti-l faci pe Nintendo.co.uk (din pacate nu pe Nintendo.ro) si o sa poti sa iti alegi chiar „legend of zelda wind waker hd” ca bonus, vei primi un alt cod in 48 de ore (daca am inteles bine) si-l vei putea download-a gratuit.
      Also, ai vazut ca am tot ridicat in slavi Galaxy, poti sa-l joci pe Wii U fara probleme, dar asta presupun ca deja stiai. Ca mai toate jocurile Wii, ar trebui sa fie mai ieftin, mai ales la mana a doua.
      A, de fapt nu poti sa-l joci fara probleme 🙁 , daca nu ai Wii va trebui sa cumperi si un Remote+, plus un Nunchuk.
      Langa aceste doua titluri, si bineinteles, pe cel de mai sus, iti mai recomand si Pikmin 3, daca vrei sa joci una din cele mai tari strategii de pe console. Donkey Kong Country: Tropical Freeze, daca-ti plac platformele dificile, Monster Hunter 3 Ultimate, pentru unul din cele mai bune jocuri pe care le-am jucat vreodata, cu un online cooperativ de milioane…
      LEGO City Undercover, daca vrei un GTA din Lego… sunt multe multe jocuri bune. De exemplu de fiecare data cand cineva vine la mine ne jucam si un Wii Party U, langa alte tabletop-uri. Daca-ti vine sa crezi 3 din jocurile din aceasta colectie sunt boardgames, combinate cu abilitatile remote-urilor si a tabletei. Dar nu asa doar niste inceputuri de boardgames. Nu. Jocuri sofisticate, distractive, pe care toata lumea le-a apreciat pana acum. (bine, exista si o parte negativa, ai nevoie de Remote-uri, cati oameni inviti la tine 🙂 )

      Daca nu ai avut Wii, lista este… enorma…

      Ce mai trebuie sa iei in considerare… daca termini toate jocurile interesante pentru tine, de multe ori o sa astepti destul de mult pana apare un altul. Am invatat insa ca daca ai si pc, smarphone, ps3, whatever, nu prea are importanta. Ai ce te juca. Nu inteleg obsesia asta cu… nu am ce ma juca!! Si? Ca si cum cineva te-ar opri din a te juca altceva.
      In plus, parerea mea este ca daca ai prea multe optiuni ajungi sa-ti bati joc de toate. Nu mai terminam jocurile. Nici nu mai vorbesc de extra-uri. Cu care aproape toate titlurile de mai sus vin.

      bafta!

Adaugă un comentariu