Preview: The Wolf Among Us & The Walking Dead Season Two

Aminteam în articolul de fond că nu voi lua în considerare pentru recenzia şi nota finale decât sezonul complet în cazul jocurilor în format episodic. Nu mă dezic de această practică. Totuşi, ea trebuie nuanţată, acum că am făcut în sfârşit trecerea dinspre tipar înspre mediul digital. Un site bine pus la punct presupune informaţii calde şi recomandări imediate tocmai pentru a-şi mulţumi punctual vizitatorii. Iată de ce m-am hotărât să încalc regula parţial, livrându-vă impresiile preliminare despre incipienta serie The Wolf Among Us (WAS) şi incipitul sezonului doi din The Walking Dead (TWD).

O fac şi pentru că momentul pare oportun: s-au lansat doar două episoade din ambele, deci n-am ajuns nici măcar la jumătatea peripeţiilor, dar materialul la dispoziţie e suficient pentru o judecată cât de cât relevantă. Cele câteva detalii despre poveste care îmi vor scăpa inevitabil nu vor rupe prea mult din vraja epică, în schimb, remarcile şi predicţiile mele vor putea înclina balanţa înspre achiziţie sau expectativă.

Dacă lui TWD îi servesc drept carte de vizită acoladele aproape unanim primite din partea criticii şi jucătorilor, despre WAU trebuie spuse câteva cuvinte pentru cine a aruncat un ochi peste poze şi a rămas contrariat de diversitatea antro-zoo-fantasticomorfă. Fables e o bandă desenată publicată de DC Comics, care imaginează exilul în lumea reală a unor personaje de basm de soiul Cenuşăresei sau a creaturilor fantastice precum trolii. Pentru a-şi lua o aparenţă umană şi a-şi ascunde identitatea de “mundani”, eroii copilăriei noastre se folosesc de magie.

The_Wolf_Among_Us_screenshot_PC_01
Bineînţeles, ideea este fertilă pentru inversiunea ironică, fiindcă, într-un New York dur şi rece, idealizările şi serenitatea trecutului de poveste se topesc, ba chiar îşi râd precum nişte fantome de cadavrele lor părăsite. Aşa se face că Lupul cel mare şi fioros care o devorase pe Scufiţă devine şeriful însărcinat cu aducerea la ordine a noilor-veniţi pe lume, iar prinţesele odată sclipitoare sunt aduse la stadiul de prostituate de rând.

Bigby Wolf, Lupul, este şi protagonistul jocului. Irascibil, violent, luptându-se cu o conştiinţă îndoielnică, intransigent cu sine şi ceilalţi, tabagist consecvent şi paria de serviciu, Bigby reprezintă o bine-venită variaţie de la omenoasa şi paterna figură a lui Lee din TWD. Desigur, această iniţială caracterizare poate fi îndulcită de alegerile jucătorului, dar fondul brutal-testosteronic al personajului rămâne.

The_Wolf_Among_Us_screenshot_PC_02

De altfel, întreaga atmosferă este extrem de atrăgătoare, împletind fire noir-decadente cu iţe ironico-demitizatoare, toate grefate pe un substrat fantastic de mai mare dragul. Nu mi-e ruşine să spun că mi-a căzut cu tronc imediat (nu am citit banda), ba într-o măsură mult mai mare decât s-a întamplat cu TWD la vremea lui. După spusele altora, Telltale a urmat migălos canonul Fables, dar neofiţii nu trebuie să-şi facă probleme: jocul-foileton va fi un preambul la volumele deja apărute, deci nevoia de context tinde spre zero.

The_Wolf_Among_Us_screenshot_PC_03

La început, evenimentele se succed într-un ritm debordant, care te face să treci peste faptul că decorurile sunt puţine şi restrictive, misterul, violenţa şi vârful de cuţit de tensiune erotică alcătuind cocteilul perfect. Dacă primul episod e entuziasmant, cadenţa celui de-al doilea va fi mai problematică, în funcţie şi de comportamentul pe care îl adopţi. Nu vreau să spun mai mult decât că direcţiile narative par un pic previzibile de la un punct încolo; ştiu că ne aflăm în faţa unui final fals, dar sper că răsturnările de situaţie ulterioare să fie cu adevărat surprinzătoare, nu doar clasica perdea de fum pe care oricine o prevede.

7 Comentarii

 • Abnaxus
  Publicat aprilie 2, 2014 11:49 am 0Likes

  Adevarul e ca singurul mod in care poti sa te bucuri din plin de povestea celor doua jocuri e sa astepti sa iasa tot sezonul. Asa daca joci fiecare episod in momentul aparitiei, te instalezi frumos la calculator, iti desfaci o bere si nici nu apuci sa o termini ca e gata joaca.

 • Bogdan S.
  Publicat aprilie 2, 2014 3:45 pm 0Likes

  Aveti dreptate. Eu am luat primul sezon TWD dupa un an de la lansare pentru ca pe atunci nu prea eram in jocurile astea point’n’click(chiar daca nu prea e eu asa-l consideram). Dar cand l-am jucat a fost absolut genial si il declar sus si tare cel mai frumos joc pe care l-am jucat vreodata. Si daca as spune ca este jocul cu cea mai frumoasa poveste facut vreodata in gaming nu cred ca m-ar contrazice nimeni. Singurul joc adventure-horror-ish care te poate face sa plangi. Dar este prea lunga asteptarea. Eu le iau episod cu episod iar cand apar complet o sa le mai joc o data pentru ca experienta sunt sigur ca va fi mai buna, chiar daca stiu deja ce se va intampla.

 • Mook
  Publicat aprilie 8, 2014 4:08 pm 0Likes

  Bine a(t)i revenit!
  Interesanta perspectiva review-ului.
  Un picut de critica constructiva:
  Incearca sa nu mai fii asa de pompos in exprimare, mai ales ca pe alocuri mai dai rateuri ( ex. prostituate de rand comun ). Ar fi bine si sa se faca un review inainte de postare, pentru a elimina, pe cat posibil, eventualele „greseli de tipar” ( ex. nu se pot efectiv omorâ ).

  In rest, numa’ de bine si la mai mare!

  Spor si „succesuri”!

 • lixicus
  Publicat aprilie 10, 2014 1:30 am 0Likes

  TWD una din cele mai bune serii de adeventure games pe care am pus mâna în ultima perioadă.

 • Radu
  Publicat aprilie 10, 2014 6:52 am 0Likes

  Salut, Mook. Bine te(v)-am regasit!

  Suntem doar noi, nu avem un corector profesionist, asa ca, invevitabil, greseli se mai strecoara. Le puteti semnala chiar voi, iar noi le vom corecta prompt. Da, ma gandeam la „prostituate de drept comun”, dar a iesit cu totul altceva.

  Cat despre stilul putin pretios sau pompos, cum spui tu, nu e un efect cautat, ci pur si simplu semnatura mea. Despre „succesuri”, vad ca citeai si revista, ma bucur. 😀

 • Administrador Gral.marvas
  Publicat aprilie 15, 2014 5:37 pm 0Likes
 • Tiberiu
  Publicat august 26, 2014 11:05 am 0Likes

  Le-am jucat pe amandoua si pot zice ca TWD e mai bun decat TWAU. TWD te face sa te simti mai……apropiat de personaje. Poate ca TWAU are un storyline mai interesant.Dar nimic nu se compara cu TWD.Pentru cei care au jucat TWD,va pot da un exemplu: Carley.

Adaugă un comentariu