SPEEDLINK Sevantus: Mousepad Tratat cu Rigiditate
După cum probabil aţi observat, în cadrul activităţii mele pe Nivelul Doi se pot observa două tendinţe recente: apropierea mai mare către segmentul Gaming Gear şi încercarea resuscitării stilului editorial abordat în răposata revistă. Aş putea să vorbesc pe larg despre anumite caracteristici interesante ale pasiunii mele pentru jurnalismul de jocuri, ori despre câteva fenomene unice în dinamica redacţiilor online, însă acest lucru ar presupune un nou articol de gameristică, iar eu am de finalizat o continuare promisă de mult timp pentru Teoria Jocului. În plus, tocmai mi-am dat seama că se poate scrie despre orice, cât timp există voinţă şi profesionalism. Cam aşa ceva trebuie să fac eu acum, după ce am întors pe toate părţile un mousepad de gaming cu pretenţii: SPEEDLINK Sevantus.
Din nefericire – sau, cine ştie, din noroc – munca mi-a fost „uşurată” de unele defecte şi erori de design întâlnite pe suprafaţa acestui pad rigid, testat folosind trei mouse-uri: SPEEDLINK Decus (despre care veţi putea citi în curând tot pe N2), ROCCAT Kone XTD şi ASUS GX900. Sevantus cade sub tirania unui sindrom fatal, ce nu cunoaşte leac – mai exact, imposibilitatea producătorilor de a înţelege raportul dintre calităţile şi defectele propriului produs, căci nemţii de la SPEEDLINK îl consideră un mousepad profesional, cu specificaţii demne de competiţii. În teorie, suprafaţa dură din polimeri – sprijinită pe un material cauciucat aderent –, ar trebui să întrunească necesităţile unui mouse de precizie, însă atunci când tocmai Decus(!) se împiedică de problemele rezultate din alunecarea peste textura micro-abrazivă şi total lipsită de flexibilitate…ei bine, atunci ai o problemă serioasă in-house.
Ce-i drept, dimensiunile de 330 × 280 × 2.5mm sunt generoase şi asigură suficient spaţiu de manevră, indiferent de valoarea DPI, dar neplăcerile apar când sunt necesare mişcări fine, precise. Singurul mouse care a reuşit menţinerea unei constante pe parcursul câtorva sesiuni de gaming disputate folosind Sevantus a fost Kone, probabil datorită greutăţilor corect plasate şi picioarelor din teflon. Apoi, forma mousepad-ului SPEEDLINK îl recomandă poziţionat vertical: textul de pe zona de contact este imprimat paralel cu marginile, iar partea decupată eliptic creează spaţiu tastaturii. Destul de practic, din acest punct de vedere.
În concluzie, SPEEDLINK Sevantus este un mousepad de dimensiuni medii, rigid şi nu foarte gros, potrivit situaţiilor de zi cu zi, însă nu l-aş recomanda gamerilor aflaţi în căutarea performanţei. Deşi rămâne fixat ferm pe birou, nu suprafaţa inferioară este problematică, ci tocmai zona pe care senzorul unui mouse high-end ar trebui să dea tot ce are mai bun.