[UPDATED] Cînd românului i se poate

Din cîte îmi pot da seama, toți pașii făcuți de noi în istorie către o direcție alta decît cea feudală au fost realizați sub influența directă, manifestă și susținută a unei Puteri externe. Cam toate datele cu care ne mîndrim ca fiind borne ale definirii noastre ca națiune modernă, dar și ca civilizație europeană, sînt, de fapt, momentele istorice în care o forță exterioară teribilă ne-a împins către mai bine – economic, social și politic. Practic, Romania, în părțile ei cît de cît sănătoase, atît geografic, cît și ca structură, este un produs al unei puteri străine occidentale, care a intervenit constant în ultimii 200 de ani în spațiul carpato-danubiano…

Ceea ce noi am reușit la fel de constant a fost să ne urmăm lipsa de maturitate socială și politică și să încercăm să demantelăm orice intervenție pozitivă a respectivei forțe occidentale. Și am realizat asta, evident, printr-o corupție de-a noastră, neaoșă, care a făcut mereu jocul unei alte puteri, cea atît de prietenă nouă – cea de la Est. Iar de fiecare dată cînd puterea uriașă din Est a predominat, ne-am întors tot mai mult spre mujicie, spre puterea discreționară a boierilor locali, spre sărăcie și dependența de Vodă.

Și de fiecare dată, în ultimii ani, cînd Puterea de la Vest împinge lucrurile la noi, din nou, în direcția bună, a dezvoltării și bunăstării, intelighenția noastră capătă subit claritate și face urît, spunînd că lupta împotriva corupției este doar o manevră din afară, cauzată de interesele unor forțe de aiurea.

Așa este, dar de ce sînteți proști și nu vă folosiți de Putere atunci cînd vă este favorabilă? Aveți exemple de propășire a României altfel decît prin forțe favorabile din Vest? Credeți fie și o singură secundă că vom putea face ceva prin puteri proprii, mai ales acum, la halul de slăbiciune în care se află țara asta?

Vă răspund tot eu: NU. Cîtă vreme avem ditamai ursul bolnav lîngă noi, NU. Sîntem, în schimb, extrem de norocoși să avem pe americani suficient de departe cît să nu dorească să ne transforme într-o țară din centrul sau sudul Americii, ci să vrea să ne facă binele, pentru că de binele ăsta au ei nevoie acum ca să pună o piedică ursului din Est.

Cît de retardat trebuie să fii ca să nu te folosești de o asemenea conjunctură, de un asemenea nesperat ajutor istoric care ți se dă ca să reduci cancerul corupției?!

Da, se lovește mai mult în unii, în timp ce alții par mai protejați, DAR NICIUNUL DINTRE EI NU SE MAI SIMTE ÎN SIGURANȚĂ. Poate că justiția nu este „servită” în întregime, și nici măcar cu totul corect. Dar aveți senzația că ceilalți, băieții care fac jocul corupt atît de favorabil celor din Est, ei, credeți voi că sînt cei corecți și imparțiali?

Fight fire with fire – DAR FII MEREU CONȘTIENT DE ASTA.

Nu te îmbăta niciodată cu apă rece, punînd botul la lozinci și personalități mesianice fabricate, indiferent că ele sînt produsul Estului sau al Vestului. Fii conștient! Așa vei reduce din efectele negative ale intervenționismului de orice direcție și sursă. Ba, poate chiar vei reuși să potențezi efectele pozitive ale dispoziției anumitei Puteri de a face aproape curățenie în ograda în care tu nu ești în stare nici măcar să urnești un fir de praf.

Cea mai nasoală batjocură de sine este cea a impotentului sărac, care are, în sfîrșit, o erecție, mulțumită unui vecin mai bogat care i-a dat pastila de putut pe care el nu și-o permitea. Și impotentul comentează, se astenizează că e o intervenție nenaturală, venită de aiurea, că sînt interese oculte în declanșarea unei erecții între picioarele lui, că asta și că aia. Impotentul, treptat, se deprimă… și știi ce? De atîta tevatură aiurea și cădere în depresie i se blegește și nu mai f*te nimic.

Astfel de impotenți sîntem, inteligenții și intelectualii și cultivații de noi.

Băi, eu zic să nu ne mai căcăm atîta pe noi! Haideți să folosim pastila, dar pe cît posibil cu cap, ca să nu ne facem mai mult rău cu ea, ca să nu ne pleznească vreo venă, ori ca să ne trezim cu ditamai mătărînga că se înalță spre cer exact cînd nu este nici locul, nici momentul.

Și să nu cădem niciodată în greșeala mîndriei care prostește orbind: să nu ne mințim că ni s-a sculat de la cît de potenți sîntem noi datorită ingredientelor naturale prezente în fructele și legumele culese din Grădina Maicii… Să fim conștienți permanent că a venit cineva și ne-a băgat pe gît o pastilă de putut. Asta ne va ajuta să aflăm și să înțelegem ceva despre relația noastră, atît cu pastila, cît și cu cel care ne-o administrează – cu sau fără de voia noastră.

Asta ne va ajuta să fim mai bine informați atunci cînd vedem că ni se scoală ceva în istorie.

 

[Update 14 iunie 2016]

Dacă mai este cineva printre voi care are vreo îndoială privind necesitatea luptei anticorupție, dacă mai mustăcește careva că luptînd împotriva iobăgirii noastre și a boierizării lor facem jocul unor forțe de aiurea și că mai bine nu, dacă cineva mai are străbateri că „Puterea de la Vest are intentii nonlineare si asimetrice”, apoi să se uite bine la clipul următor.

Mult, mult respect jurnaliștilor de la DIGI24, pentru atitudine și curaj:

VIDEO. Deputatul Eugen Nicolicea, invitat afară din emisiunea „Jurnalul de Seară” după ce l-a jignit pe Moise Guran

6 Comentarii

 • eu
  Publicat iunie 14, 2016 12:06 am 0Likes

  dar sa stiti ca,
  Puterea de la Vest are intentii nonlineare si asimetrice 😀

 • Andrei
  Publicat iunie 14, 2016 11:53 am 0Likes

  Nice

 • Doc
  Publicat iunie 14, 2016 3:37 pm 0Likes

  „Da, se lovește mai mult în unii, în timp ce alții par mai protejați”
  Ce-i cu sloganul asta PSDist?

  Coruptia – jocul ursului bolnav, anticoruptia – manifestarea angelica a vulturului american.

  Limitata si incorecta imaginea – coruptia e peste tot. Ca dimensiunea coruptiei difera, ca o putem considera o functie exponentiala de la Vest la Est, si ca putem spune ca si la coruptie suntem mediocri, daca ne uitam la vecinii ucrainieni, rusi, sa nu vorbim de prietenii din -stane, India sau mai de departe… e alta discutie.

  Iar asta, cu pastila, iarasi e universal valabila. Rusii nu puteau pana n-au luat pastila Lenin, preparata in Vest, Indienii au avut pastila Gandhi, americanii odata si odata au avut ceva pastile francmasone samd.

  • Marius Ghinea
   Publicat iunie 14, 2016 3:55 pm 0Likes

   da’ ce, te contrazice textul meu cumva? textul meu spune doar ca trebuie sa reducem efectele nasoale ale pastilei si sa incercam, prin constientizare, sa potentam efectele ei pozitive, atunci cind acestea exista. si ca mi se pare ca acum ar trebui sa inghitim pastila, constienti, profitind de buna ocazie de a doftorici cit de cit o impotenta radicala a noastra.

   nu vad niciun loc in care te contrazic sau in care te-as contrazice – ai dreptate.

   iar sloganul PSDist este corect, doar ca PSD-ul il foloseste anume in mod gresit, ca pe un supozitor pe care il dai unui pacient sa-l inghita ca sa se imbolnaveasca si mai tare.

 • gichus
  Publicat iunie 20, 2016 6:22 am 0Likes

  Continua sa te joci pe calculator…..unele chestiuni te depasesc……

  • Vlad
   Publicat ianuarie 9, 2017 2:26 am 0Likes

   Marius are un stil mai filozofic, deh, nu e chiar pentru toata lumea. Comuta pe Antena 3, poate e mai ok acolo 😉

Adaugă un comentariu