Criticul John „TotalBiscuit” Bain s-a stins din viață, dar lasă în urmă un mesaj important

Cunoscutul critic de jocuri John „TotalBiscuit” Bain s-a stins din viață în cursul zilei de joi, la 33 de ani, după o îndelungată luptă cu cancerul. Aceeași boală necruțătoare care la sfârșitul anului trecut ni l-a răpit pe Flavius, prieten apropiat, coleg îndrăgit și unul dintre puținii critici de film și jocuri experimentați de pe la noi.

Bain a fost o voce nu doar populară, ci și controversată în media de profil, prin modul său direct de a-și etala părerile. A devenit cunoscut mai ales pentru review-urile de pe canalul său de YouTube, sub pseudonimul Cynical Brit, și din postura de gazdă a Co-Optional Podcast, însă s-a dovedit a fi și un bun comentator pentru turnee de StarCraft II și Planetside 2.

Bain a vorbit pe larg despre boala sa încă de la bun început, în 2014, iar în urmă cu trei săptămâni chiar și-a anunțat retragerea din activitate, prevestind că nu mai are mult de trăit.

De-a lungul carierei, s-a concentrat pe titlurile indie pentru PC, criticând adesea jocurile mainstream cu bugete mari pe motiv că sunt realizate mai mult pentru a genera profit, și mai puțin pentru a le oferi jucătorilor experiențe notabile. Evident, părerile lui nu au coincis întotdeauna și cu cele ale publicului, însă faptul că a reușit să devină unul dintre cei mai populari critici din industria jocurilor video este de necontestat, iar meritul îi aparține în întregime. Nu degeaba s-au abonat peste 2 milioane de oameni la canalul său de YouTube.

Bain s-a implicat, de asemenea, și în mediatizarea fenomenului GamerGate, o campanie misogină de hărțuire a femeilor implicate în industria jocurilor video, precum și a jurnaliștilor ce erau percepuți ca feminiști sau luptători pentru justiție socială, care ulterior a degenerat. Suporteri ai GamerGate și-au făcut un obicei din a hărțui și amenința viețile unor oameni din industrie și presă, obicei ce pare să dăinuie și astăzi, chiar dacă nu într-un mod la fel de agresiv.

Mesajul său important? Nu vă jucați cu sănătatea voastră și consultați un medic ori de câte ori simțiți că ceva nu este în ordine cu organismul vostru. Nu așteptați până când va fi, poate, prea târziu.

Rest in peace, TotalBiscuit.

 

Adaugă un comentariu