Despre: Nuvele Vizuale – Reloaded

Specialul de mai jos este o reflexie a articolului cu acelaşi nume, care ar fi trebuit să apară în ultimul(?) număr al revistei Level. Vestita ediţie Decembrie-Ianuarie, gata de tipar, dar niciodată tipărită, pe care „mulţi” încă o aşteaptă. Eu am renunţat la a mai spera, dar nu şi la ce vroiam să transmit. Am pus prea mult suflet şi ore de “muncă” în acele cuvinte. În plus, articolul îmi pare platforma perfectă pentru a deschide calea, atât mie, cât şi colegilor, către alte prezentări şi review-uri ce au la bază nuvelele vizuale.
Deşi nu am fost plătit nici pentru numărul Noiembrie al revistei, nu vreau să fiu totuşi tras de mânecă, sau, mai rău, târât prin tribunale, aşa că am purces în a modifica un pic structura articolului, frazarea şi ordinea ideilor. Totuşi, vreau să mă scuz în faţa celor care poate vor avea şansa să cumpere ‘Level: The Lost Scrolls’ şi vor citi aproximativ acelaşi lucru. Revista face toţi banii indiferent

Nuvelele vizuale combină, în majoritatea cazurilor, proza şi artwork-urile statice în stil anime, cu o ţâră de gameplay. Cât să te păcălească că te joci, când, de fapt, în 90% din timp citeşti.

Primul meu contact cu această „nouă” mişcare artistică a avut loc într-o perioadă în care alergam după toate fetele, doamnele şi domnişoarele care-mi ieşeau în cale. Da, da. Eram o persoană foarte deschisă, nediscriminatorie chiar – urâţele, drăguţele, înalte, scunde, plinuţe, slăbuţe, filmate sau animate, nu conta, le vroiam pe toate. Păcat că nu aveam şi mintea de acum… Animatele au încercat să-mi explice din mistere vieţii, dar cine avea timp să le desluşească metaforele? Nu alerga după mai mulţi iepuri de o dată, parcă îmi spuneau printre rânduri, s-ar putea să nu prinzi nici unul. Ai răbdare, ascultă-ne (citeşte) cu adevărat, pune pasiune şi vei fi răsplătit. Şi aşa mai departe. Toate lecţii de viaţă pe care le apreciez şi pe care le redescopăr din nou şi din nou. Acum. Că atunci… în vremuri adolescentine, ochii-mi, inima, spiritul, mi-erau prea vii, prea pline de pasiune, pentru a mă putea opri în loc să mai şi gândesc. Am clasificat rapid animatele click-ăibile ca prea pretenţioase (sofisticatele naibii!) şi am uitat de ele.

Câteva artworkuri ale nuvelelor care-au produs scânteia. Cross†Channel şi Steins;Gate, prezentate pe larg în încheierea specialului.

 
Nu pentru mult timp însă, pentru că de-a lungul timpului mi-au tot făcut cu ochiul (şi de obicei au nişte ochi atât de mari!). O dată pentru că sunt un bun consumator de anime, iar multe din ele sunt adaptări ale unor nuvele vizuale şi a doua, pentru că sunt un mare devorator a tot ce înseamnă jocuri, iar câteva titluri implementează sau sunt influenţate vizibil de către aceşti hibrizi carte-manga-joc.

Chiar şi aşa, ceva m-a oprit din a reîncărca sau reîncerca o aventură de gen. Nu eram convins, nu era timpul lor. Asta până când cei de la Extra Credits mi-au deschis ochii asupra felului în care nuvelele vizuale au influenţat JRPG-urile, lucru care m-a împins mai departe pe o spirală tipică – Wikipedia -> site-uri de specialitate -> forumuri -> bine, m-aţi convins!

13 Comments

  • Alin
    Posted martie 31, 2014 7:59 pm 0Likes

    Vreau să deschid cu o chestie care n-are altă relevanță decât scuturarea mădularului internatutic. Țin minte că și pe siteul Level ai mai tradus(îmi cer scuze dacă n-ai fost tu, dar cineva sigur a făcut-o) ”novel” ca nuvelă în loc de roman când vorbeai despre o adaptare…parcă după Dragon Age.

    Altfel, interesant traseul romanului vizual și relația sa cu pornografia. Îmi place că v-ați lansat tocmai cu o discuție despre un gen ce s-a făcut simțit doar periferic. Anunță lucruri bune.

  • ncv
    Posted aprilie 1, 2014 6:39 am 0Likes

    Salut,
    Ai dreptate, novel, tradus în română din engleză, înseamnă roman. Am decis totuși să le numesc nuvele, o dată pentru că am vrut ca numele să se asemuiască cu cel consacrat, și astfel să facă click în mintea tuturor celor care au fost măcar curioși în privința subiectului, dar și pentru că am descoperit că majoritatea vin „cu o intrigă riguros construită, accentul fiind pus mai mult pe definirea personajului decât pe acțiune.” Că „înfățișează un episod semnificativ din viața unuia sau mai multor personaje (prezentate în mediul lor social)”. În timp ce dimensiunile majorității lor sunt mai mici decât „un roman și mai lungi decât o povestire.” Toate aceste ghilimele fiind părți serioase ale definițiilor acceptate pentru ce numim noi nuvelă.
    Sincer, eu nu sunt la fel de pornit ca și tine în privința acestei nominări, sau a oricărei alteia – nici nu am știut că există alta, să-mi fie rușine. Dacă o să văd că lumea e deranjată de, sau că termenul Roman Vizual căștigă teren, nu o să am nici o problemă în a le numi așa pe viitor.

    PS. La prima vedere îmi place site-ul ce se deschide în momentul în care dau click pe numele tău. Acum, că știu cine ești, sunt chiar mândru că ăsta e singurul lucru care te-a deranjat 🙂

  • cg1700
    Posted aprilie 1, 2014 1:12 pm 0Likes

    Excelent articol. In general articolele tale sunt foarte bune dar asta cred ca e preferatul meu(partial si fiindca imi plac destul de mult VN-urile).

    Daca vrei as putea sa iti recomand niste titluri fiidca le-am citit pe majoritatea celor cat de cat de calitate dintre cele traduse in engleza.

  • ncv
    Posted aprilie 1, 2014 1:42 pm 0Likes

    Mulțumesc.
    Sigur. Orice recomandare este binevenită. Sunt curios câte din preferatele tale sunt deja pe lista ce am încropit-o.

  • Victor
    Posted aprilie 1, 2014 3:14 pm 0Likes

    Superb articolul!Bine ca a fost postat pe Nivelul2 ca ar fi fost un mare pacat sa nu fi aparut vreodata!
    Steins;Gate a fost superb ca si visual novel,dar la fel o fost si animeul!Ha!Dupa ce am citit articoulul,chiar mi se facu o pofta de un visual novel bun!Cred ca o sa-mi cumpar acuma Zero Escape:Virtue Last Reward pe PSV,ca de mult vroiam sa il iau dar na…

  • cg1700
    Posted aprilie 1, 2014 10:41 pm 0Likes

    Fiindca spuneai in articol ca esti pasionat de SF, ii-as recomanda in primul rand ceea ce e probabil VN-ul meu preferat, si anume Ever17.Dintre toate VN-urile pe care le-am citit nu am gasit nici unul care sa aiba o poveste mai buna, nu doar prin calitatea ei cat si prin cat de bine e prezentata. Modul in care te loveste cu cate un plot twist care te ia complet prin surprindere in ciuda faptului ca a avut parte de o gramada de foreshadowing este extraordinar, acelasi lucru putand fi spus si despre faptul ca toate misterele si intrebarile care apar de-a lungul povestii sunt explicate intr-un mod foarte satisfacator. Singura problema pe care o are e ca majoritatea revelatiilor sunt facute in ultima ruta, ceea ce poate face ca rutele de pana in acel punct sa fie putin cam plictisitoare.

    Ever17 face parte din ceea ce se numeste seria Infinity din care mai fac parte si Remember11 si Never7. Aceste trei titluri nu sunt legate intre ele decat prin cateva referinte marunte care nu au vre Remember11 e si el foarte bun insa sufera de un final foarte prost care nu doar ca nu reuseste sa explice o parte semnificativa a misterelor ci se mai si termina intr-un cliffhanger. Never7 a foast primul titlu din serie dar din pacate a imbatranit destul de rau si nu e nici pe aproape la fel de bun ca sequel-urile sale. Merita citit pentru a vedea de unde a pornit seria.

    Seria Infinity a fost inspiratie pentru destule alte VN-uri, printre care 999/Virtue’s Last Reward (pe care l-a mentionat si Victor) si I/O care a fost tradus de curand, dar care din pacate nu am ajuns inca sa il citesc (desi am auzit doar lucruri bune despre el)

    Un alt VN extraordinar de bun e Muv-Luv Alternative. MLA e in top 3 a celor mai highly ranked VN-uri atat in comunitatea japoneza cat si in cea occidentala si pe buna dreptate, avand atat un setting foarte detaliat si bine pus la punct cat si o poveste foarte buna. Desi premiza e una generica (omenirea trebuie sa lupte impotriva unei invazii extraterestre folosind roboti uriasi) modul in care este prezentata este este superb. In ciuda setting-ului fantastic povestea este foarte serioasa de unde de altfel vine si impactul ei. Aici nu avem parte de protagonistul overpowered care salveaza pe toata lumea si invinge toti inamicii ci de un protagonist care e fortat sa se maturizeze fiind aruncat intr-o situatie disperata. In plus cum ziceam setting-ul e foarte detaliat fiind descrise in foarte mare detaliu atat tehnologia folosita de oameni cat si extraterestrii.

    Problema cu MLA este ca e al treilea VN dintr-o trilogie din care mai fac parte Muv Luv Extra si Muv Luv Unlimited. Pentru ca MLA sa aiba impactul maxim trebuie neaparat citite si cele doua prequel-uri care insa sunt destul de mediocre. Extra e generic love comedy, iar Unlimited e un de la un capat la altul un training arc care are foarte putine lucruri remarcabile. Insa merita efortul de a trece prin aceste doua VN-uri pentru a te putea bucura din plin de MLA. O chestie interesanta e cat de mult foreshadowing e introdus in Extra si Unlimited pentru chestii care devin relevante de abia in MLA. In mod special Extra e atat de plin de foreshadowing incat daca e citit din nou dupa MLA ajunge sa fie apreciat mult mai mult.

    Despre Sekien no Inganock si Shikkoku no Sharnoth voi vorbi impreuna fiindca ambele fac parte din seria „What a Beautiful…”. Punctul forte al acestei serii este setting-ul fantastic. Setting-ul este in mod special enhanced de artstyle si de soundtrack care le ofera titlurilor o atmosfera de basm. Aceastaa atmosfera de basm se reflecta si in plot care este in mare parte episodica, fiecare capitol semanand cu o poveste pe care poti sa o citesti seara inainte de culcare. Stilul in care au fost scrise aceste titluri este unul poetic, acest stil perzandu-se insa partial atunci cand a fost tradus in engleza. Se poate observa insa folosirea in cantitate destul de mare a repetitiilor, de-a lungul VN-urilor fiind o serie de fraze simbolice care sunt repetate in mod constant.

    De la aceeasi companie (Liar Soft) un alt titlu care merita citit e Forest. Eu sincer pot spune ca de abia am inteles mai putin de jumatate din ce s-a intamplat in Forest. Tot plot-ul VN-ului e invelit in simbolistica si in metafore ceea ce il face sa fie foarte opac, insa in acelasi timp il face sa fie si foarte interesant. Ca fun fact, Forest foloseste in soundtrack cateva piese care se gasesc si in soundtrack-ul lui Heroes IV (ca de exemplu acest track:https://www.youtube.com/watch?v=KBs5P7FrgPU)

    Ca tot vorbeai de Rewrite in articol, Problema cu Rewrite e ca este inconsistent. Partile scrise de Romeo sunt geniale, dar partile scrise de alti scriitori variaza de la destul de bun la prost si introduc si o serie de plot holes care sunt destul de greu de explicat. Dupa cum tocmai am zis contributia lui Romeo la Rewrite este highlight-ul VN-ului, in mod special cele doua true routes (Moon si Terra). Desigur nici character route-urile scrise de el nu sunt mai prejos, iesind in evidenta in special ruta lui Akane care pe langa ca e cel mai bun character route, reuseste si sa te lase cu niste sentimente extraordinar de ambivalente fata de eroina. Putine VN-uri inceaarca in mod special sa te faca sa urasti una din eroine in timpul rutei. Ah da, si daca iti place Romeo iti recomand sa te uiti la Jinrui wa Suitai Shimashita daca nu l-ai vazut inca, care e o adaptare anime dupa o serie de light novels scrise de el.

    Tot de la Key as mai recomanda si Clannad si Little Busters. Despre Clannad nu cred ca e nevoie sa zic ceva fiindca majoritatea probabil ca au vazut anime-ul. Little Busters imi imaginez ca nu a fost vazut inca de prea multi si in plus anime-ul e o adaptare slaba. LB parctic ofera aceleasi particularitati pentru care sunt cunoscuti cei de la Key: un cast de personaje likable, o gramada de umor de calitate si drama bine scrisa care loveste exact atunci cand ti-s personajele mai dragi pentru impact maxim.
    Mie personal mi-a placut ruta finala din LB mai mult decat ruta finala din Clannad (After Story), atat datorita faptului ca personajele din LB mi-au placut mai mult cat si datorita faptului ca tema abordata in LB (prietenia) mi se pare mai interesanta decat tema familiei din Clannad.

    Si fiindca tot am mentionat VN-urile de la Key, simt nevoia sa recomand si ceea ce e probabil Romance VN-ul meu preferat: Symphonic Rain. Punctele forte ale acestui VN sunt atmosfera si setting-ul. Povestea VN-ului are loc intr-o scoala de muzica dintr-un mic orasel din sud-vestul Europei, iar acest lucru impreuna cu artstyle-ul si background-urile care arata pictate in acuarela si soundtrack-ul exceptional(de exemplu: https://www.youtube.com/watch?v=w7fSToi_djk) reusesc sa creeze o atmosfera magica care ti se vara direct in suflet. Desigur, doar atmosfera nu are nici o valoare daca povestea nu e de calitate. In cazul lui Symphonic Rain avem o poveste foarte buna care pe langa ca ofera drama de calitate, arunca si cateva mindfuck-uri demne de Ever17.

    Voi mai reveni in curand cu inca un comment cu alte recomandari fiindca deja m-am intins destul de mult in acesta.

  • ncv
    Posted aprilie 2, 2014 6:54 am 0Likes

    Exceptand Symphonic Rain si Forest, toate erau pe lista. Mi-ai intarit alegerile, multumesc, timp sa am acum…
    Adaug si SR la lista, mi-a placut mult Nodame Cantabile (anime-ul) si chiar am chef de o noua aventura „muzicala”.

  • Kolya
    Posted aprilie 5, 2014 3:03 pm 0Likes

    Ma mir ca nu a pomenit nimeni de Katawa Shoujo care a fost pentru multa lume o incursiune mai mult sau mai putin „fortata” in domeniul nuvelelor vizuale,Clannad stiu ca a mai fost pomenita,de asemenea si Higurashi no Naku Koro ni care,ca si Clannad,are legatura cu seria anime cu acelasi nume,Saya no Uta,un VN in stil horror destul de bine realizat,Symphonic Rain,desi a mai fost mentionat,Kira kira…si pot continua cu multe alte titluri. Ma bucur din suflet ca articolul despre VN a fost publicat pe site…asteptam cu mult interes aparitia in Level dar cum Level nu a mai fost…

  • Ashen
    Posted aprilie 15, 2014 4:47 pm 0Likes

    Pe langa cele mai bune VN-uri precum Muv-Luv sta si G-Senjou no Maou, care are o poveste destul de buna incat sa te tina in suspans, si plot twist-urile sunt destul de surprinzatoare.

    Pentru ceva mai usor avem MajiKoi, fara o poveste extrem de serioasa, care se concentreaza mai mult pe viata de zi cu zi a unor studenti, prieteni din copilarie. Mie sincer mi-a placut, si m-am atasat de personaje.

    Desigur, nu sunt un expert in foreshadowing, si nu prefer sa iau totul la un nivel critic, dar stiu cand ceva este mult prea greu de digerat.

    Seria Infinity are o aura specifica Lord of the Flies, precum si manga Cage of Eden. Desigur, concluzie trasa numai din citirea synopsis-urilor, dar intentionez sa le citesc, in viitor.

    Muv-Luv totusi, nu o sa-l uit niciodata. E pur si simplu superb. In Alternative se mentine o atmosfera moderata dupa care brusc, personajul principal este adus intr-o realitate cu care nu a facut fata nici in evenimentele din Unlimited, mult mai putin in Extra.

    In general, calitatea VN-urilor e cu multi pasi inaintea industriei anime, fiindca, in opinia mea, cei care produc anime tind sa dea la oparte conturarea personajelor in favoarea satisfacerii fanilor. Se observa firul povestirii mult mai usor, si de obicei animeurile derivate din manga/light novel-uri ies niste dezastre. Nu pot numi multe exceptii, dar Steins;Gate intra in categorie cu usurinta.

  • cg1700
    Posted aprilie 16, 2014 6:06 am 0Likes

    N-as zice chiar dezastre, mai degraba in majoritatea se pune foarte putin efort fiindca scopul lor e sa faca reclama materialului sursa, deci atat timp cat vanzarile manga-ului/LN-ului cresc, adaptarea e un succes din perspectiva sponsorilor.

    Parerea mea e ca motivele pentru care VN-urile sunt cu multi pasi inainte anime-urilor/manga-urilor e fiindca pe de o parte nu sunt restrictionate de formatul episodic/impartirea in sezoane ca in cazul anime-urilor unde producatorii sunt obligati sa isi intinda sau comprime povestea astfel incat sa intre intr-un numar fix de episoade(12-13/24-26) si pe de alta parte toata povestea e spusa odata, nu lansata cate putin de-a lungul anilor ca in cazul manga-urilor (unde de multe ori autorul probabil nici macar nu are idee de cum va arata sfarsitul povestii atunci cand cand incepe)

  • cg1700
    Posted noiembrie 11, 2014 1:15 pm 0Likes

    https://www.kickstarter.com/projects/sekaiproject/clannad-official-english-release

    E interesant cum deja a fost funded in mai putin de 24 de ore.

    • ncv
      Posted noiembrie 11, 2014 2:11 pm 0Likes

      🙂
      poate se trezesc mai multi.

    • cg1700
      Posted noiembrie 11, 2014 2:23 pm 0Likes

      Sigur o sa se stranga mult mai mult. Sper doar ca si Kickstarter-ul de Grisaia va fi funded.

Leave a comment