Din China Plină de Culoare: Somic Easars Keel
Contactele mele jurnalistice cu scena e-sports din China sunt destul de limitate. Zona asiatică (exceptând Japonia) nu reprezintă pentru mine un punct de interes major, situaţie reflectată şi în cunoştinţele despre perifericele competitive specifice pieţei respective. Prin urmare, Easars Keel este un mouse de gaming care nu îmi comunică nimic prin brand (Somic?) – singurele mele informaţii vin direct din experienţa de utilizare rezultată în cadrul testării şi din datele înscrise pe cutie. Ba mai mult, în ciuda reputaţiei produselor chinezeşti, am încercat să evit orice denaturare a obiectivităţii. Destul de dificil, aş spune, căci Keel s-a „străduit” la tot pasul să îmi confirme anumite prejudecăţi, infirmând din zbor altele.
Principala mea critică la adresa acestui mouse vizează calitatea construcţiei. Comercializat la un preţ greu de ignorat – ~165 RON –, Keel se distanţează puternic de competiţie, dar într-o direcţie periculoasă. Înainte să ajung la specificaţiile tehnice sunt obligat să pun în discuţie natura materialului plastic, forma deloc ergonomică şi unghiurile ascuţite periculos amplasate. În primul rand, butoanele click dreapta şi click stânga sunt sprijinite pe două arcuri moi, fără precizie, ce forţează apăsarea lor aproape de bază, cu tot cu switch-urile Omron garantate la 5000000 apăsări.
Senzaţia tactilă problematică este eclipsată de forma prelungită inutil peste corpul mouse-ului, cu muchii atât de tăioase încât pot cauza accidente în condiţiile manevrării fără atenţie(!). Mai mult, feedback-ul haptic suferă şi în cazul butoanelor programabile G4, G5, G6 şi G7. Dacă G4 şi G5 (plasate central în spatele rotiţei de scroll) sunt imposibil de apăsat fără a mişca întreg butonul pe arcul de sprijin, atunci butoanele G6 şi G7 (poziţionate pe suprafaţa laterală stângă) sunt atât de sensibile încât nu permit utilizarea lor precisă în timpul unui joc.
Cât despre caracterul practic, inserţiile din cauciuc de pe zonele laterale sunt lipite prost şi în loc să favorizeze aderenţa au o textură lucioasă, foarte alunecoasă. Colţurile se desprind la zgârieturi – defect de neiertat la un mouse cu pretenţii –, provocând impresia de produs ieftin, asamblat în grabă cu costuri minime. Priza necesară este palm grip, dar cu degetele blocate pe baza butoanelor principale într-o struţocămilă tip grip. Singurele puncte forte din design sunt picioarele mari din teflon şi sistemul cu cinci greutăţi în formă de disc. Da, Easars Keel arată agresiv în galeria de mai sus, fiindcă imaginile nu trădează experienţa de utilizare. Sistemul de iluminare LED, cu aspect futurist, este descris astfel de fabricant: „You can set 16777216 (256 * 256 * 256) colors for your mouse. Breathing effect and light effect settings are available.” Nostalgicul din mine îşi aduce aminte de jocurile Tetris 99999 în 1.
Pe de altă parte, rotiţa de scroll se comportă excelent şi mi-a lăsat o impresie cât se poate de plăcută, în contrast cu restul dispozitivului. Culmea, în mâinile potrivite, Keel se descurcă grozav, mulţumită senzorului laser eficient – până la urmă, elementul de maximă importanţă. Rezoluţia ajunge la 4000dpi şi este controlată intuitiv (nu şi plăcut, după cum spuneam) cu butonul G5. Forma obositoare mi-a afectat sensibil performanţa în FPS-urile fulgerătoare sau în meciurile specifice jocurilor MOBA, dar senzorul a compensat lipsurile ergonomice în sesiunile de World of Tanks şi WarCraft III. Rezumat la rezultatele obţinute în gaming, Keel este un mouse urât, dar decent: alunecă uşor, are precizie suficientă şi se bucură de funcţii programabile deştepte.
Conectica este asigurată de un cablu USB placat cu aur şi fir îmbrăcat în material textil, iar driver-ul şi softul utilitar The Keel se instalează de pe un mini CD. Programarea butoanelor şi personalizarea luminilor se realizează cu uşurinţă, profilurile putând fi salvate în memoria internă de 64KB. Axele X,Y sunt configurabile independent, în timp ce rata de polling poate ajunge la 1000Hz/1ms. Sistemul de compunere al comenzilor Macro este extrem de util în jocurile MMO, cum ar fi Star Wars: The Old Republic, unde mi-a uşurat anumite acţiuni.
În concluzie, Somic Easars Keel este un gaming mouse plasat fără voia lui într-o categorie de preţ dominată de competiţie. Când te lupţi cu Roccat Lua, Mionix Naos 3200 sau Mad Catz RAT 3, trebuie să ai ceva cu adevărat special. Din păcate pentru Keel, rezoluţia înaltă şi viteza nu sunt singurii factori importanţi pe câmpul de luptă al „şobolanilor”, deşi produsul chinezilor de la Somic rămâne o opţiune demnă de luat în considerare.
SPECIFICAŢII TEHNICE:
Tip mouse: Wired
Interfaţă: USB
Tehnologie: Laser
Rezoluţie maximă: 4000 dpi
Polling: 125-1000Hz
Număr butoane: 7
Dimensiuni: 128 x 74 x 40 mm
Greutate: 160 g
Memorie on-board: 64 KB
14 Comentarii
Radu
baieti, daca tot faceti teste pe produse chinezesti, puteti sa va legati si de gama reddragon? personal, as fi interesat de mause-ul perdition si tastatura karura.
Radu
*redragon, du un singur d
Aidan
Oh boy, Radu, chestiile pe care le pregatim pentru voi in perioada imediat urmatoare ar putea sa elimine interesul tau pentru Perdition si Karura 😉 Abia astept sa ajungem in momentul respectiv 😀
Radu
Pentru perdition poate, dar mie la karura imi place ca are taste slim
Aidan
Okay, tine minte chestiile astea 🙂 Va fi cu adevarat special.
Cavalary
Alta intrebare: Care-s mousii de gaming care nu-s produsi in China (indiferent de tara in care are sediul principal „producatorul” altfel)?
Aidan
Nu stiu daca exista ceva produs integral intr-o zona specifica, dar diferentele de standard sunt evidente intre companii.
Cavalary
Ah well. Eu am de 8 ani jumate un Logitech MX518, care vine dupa vr-un an jumate de MX510. Si asta e folosit ca 510, adica lasand o singura setare de DPI, ca sa pot folosi si cele 2 butoane care altfel au DPI switch hard coded.
Dupa vreo 6 ani unul din ele a inceput sa faca figuri, dupa inca juma’ de an s-a dus de tot, dupa inca un an s-a dus si celalalt, apoi si rotita era pe duca, dar culmea isi revenise primul care initial se dusese… Si, well, cand am vazut ca ramane cam fara rotita am inceput sa caut in sfarsit inlocuitori.
Problema e ca m-am obisnuit cu pozitionarea asta a butoanelor, si mai ales cu unul deasupra rotitei folosit foarte frecvent, ceea e extrem de rar si ma limita la upgrade-ul direct Logitech G400s, dar care oriunde ma uitam era indisponibil si oricum auzisem lucruri proaste despre software-ul mai nou de la Logitech, Redragon Titanoboa, ca tot au fost mentionati mai sus, dar despre care n-am gasit informatii suplimentare si review-uri nicaieri asa ca am zis sa nu fiu eu pe post de cobai, si aruncatul sus de tot, Roccat Kone XTD.
Asa ca zic eu mai, dupa atata timp, hai sa fac o investitie in speranta c-o sa ma tina tot ceva de genul asta, ce sa-i faci, mai ales daca ei zic ca in varianta asta au rezolvat problemele cu rotita… Asa ca strang din dinti, dau o caruta de bani pe el… si dupa o luna ce sa vezi, raman fara rotita. Mail-uri nervoase la Roccat support, scuze, chestii, ca au rezolvat dar nu pot fi siguri 100% de fiecare data, sa-l trimit inapoi in garantie si-mi va fi inlocuit cu altul nou.
Well, zic eu asta la noi si mi se raspunde ca problema e reparabila, va fi reparat in service, nu inlocuit, in maxim 15 zile o sa pot sa-l iau… Si-s 35 de zile de atunci, si service-ul nu raspunde la mail-uri, mesaje pe site, pe Fb, nimic. Si am mai trimis inca un mail si la Roccat sa-i informez de situatie si n-au mai raspuns nici aia. Deci acu’ incep sa ma uit spre ANPC.
Ah, si intre timp, dupa o curatare mai serioasa, si rotita MX518-lui si-a revenit, asa ca acum stau bine mersi din nou pe el, cu doar un buton nefunctional. Repet, dupa 8 ani jumate.
Cat despre XTD, daca ar fi fiabil ar fi extraordinar din toate punctele de vedere. Cum nu e, am facut o mare (si scumpa) gafa. Blah.
Aidan
Eu am un Kone XTD de vreo 2 ani. A luat pumni, a fost invartit in soseta, trantit de masa si brutalizat in cele mai groaznice moduri imaginabile, dar nu are probleme. Cine stie, poate ai prins un defect din fabricatie.
Still, faptul ca service-ul nu raspunde si experienta ta de client este una slaba ii pune la perete. Pentru chestia asta ar merita atentionati intr-un mod mai…oficial.
Cavalary
Follow-up, to be fair.
Mai trimit eu un mail marti, sa-i anunt ca 43 de zile trecute inseamna ca mai sunt 30 pana ajung la 10% din perioada totala de garantie si atunci pot cere si alte solutionari, si de data asta il trimit si la importator, ca service-ul e tot al lor. Peste 15 min ma trezesc ca-mi suna telefonul, dar daca nu ma astept sa fiu sunat si nu stiu numarul nu raspund… Totusi acum am facut legatura, am verificat sa vad al cui e numarul si vad ca-i al service-ului, dar asta dupa ce au inchis, si n-au mai incercat iar in seara aia.
A 2-a zi ma trezesc sunat de dimineata de pe alt numar, dar zic ca poate tot legat de aia e, raspund si aparent vorbesc cu seful departamentului de reclamatii de la service, care spune ca au fost contactati si de colegii lor care au primit si ei mesajul si tine sa ma anunte ca mouse-ul a fost inlocuit si ma asteapta de pe 12 ianuarie, si s-a incercat sa mi se comunice asta telefonic dar n-au dat de mine (ceea ce nu pot sa neg, ca habar n-am)… Da, cand lasi ceva in service ti se spune ca vei fi notificat prin e-mail si SMS, nu sunat, si nu intelege de ce nu s-a facut asa si de ce nici nu mi s-a raspuns la mesajele pe care le-am trimis eu, isi cere scuze si urmeaza sa investigheze, si sa intreb de el cand ma duc sa-l ridic. Si da, garantia pentru noul mouse va incepe din ziua in care-l ridic.
Asa ca ma duc eu dupa amiaza pana acolo, imi primesc mouse-ul inlocuit, dar cand intreb de garantie mi se spune ca e in continuare de cand l-am cumparat si nici macar nu se prelungeste cu perioada cat a fost in service (!!!). Pardon? Ahem, da, trebuie sa vorbesc cu cineva, ok, astept… Vine cel cu care am vorbit la telefon, isi cere din nou scuze, intreb de garantie, spune ca incepe din ziua respectiva, apoi repeta asta mai apasat cand cel cu care vorbisem initial se arata nedumerit. Scrie pe certificat noua data, semneaza, stampileaza, isi mai cere scuze o data si gata.
A, si legat de notificarea pe mail, asta am vazut eu de ce n-am primit-o: Mi-au scris gresit adresa de 2 ori. Prima data era scrisa fara o cifra, am observat asta pe fisa de service cand l-am lasat acolo, am zis sa corecteze, mi s-a spus c-a corectat in sistem… si pe fisa primita acum e trecuta adresa cu cifra respectiva adaugata in locul alteia, deci aia a ajuns sa fie lipsa, si eventualul mesaj a ajuns in plop. Asta tot nu explica lipsa de SMS si cu atat mai putin lipsa de raspunsuri la mesajele mele din perioada asta.
Cred (sper?) ca cineva va primi niste suturi… Si acu’ sper ca asta sa tina macar.
Aidan
„Asa ca ma duc eu dupa amiaza pana acolo, imi primesc mouse-ul inlocuit, dar cand intreb de garantie mi se spune ca e in continuare de cand l-am cumparat” – cu mentiunea ca e perfect normal sa fie asa. Se prelungeste doar cu perioada din service. Cum ar fi sa primesti o garantie noua de 2 ani la fiecare reparatie din garantia originala? Pai mi-as cumpara intentionat un telefon sau o masina cat mai putin fiabila…
Uite un exemplu de conditie legala: „Garantia se acorda conform legislatiei romane in vigoare la data cumpararii, se aplica numai daca aparatul este folosit corespunzator( in concordanta cu instructiunile de folosire) si este valabila numai insotita de factura de cumparare ori copie a acesteia sau bon fiscal, si certificatul de garantie in original. Perioada de garantie se prelungeste cu timpul scurs de la data predarii produsului la service, pana la data repunerii in stare de functionare a produsului. Prelungirea termenului de garantie se inscrie pe certificatul de garantie.”
Cavalary
Stiu ca-i normal sa fie de la inceput si ca noua garantie a fost sub forma de scuze pt. problema, dar normal ar fi fost si sa se prelungeasca cu perioada cat a stat in service, cum ai si zis, si nici asta nu avea de gand sa ofere. Ma rog.
Blahu
Salut, am avut eu Karura, aproximativ 2 zile, dupa care am returnat-o. Tastele sunt slim intradevar insa au probleme grave la apasare, toate tastele se apasa de parca ar fi prea mari pentru lacasul lor. Culorile sunt frumoase si iluminarea e foarte bine facuta insa cam atat. Plasticul e cam de proasta calitate si se vrea aderent, insa ii lipseste calitatea materialului pentru a face bine acest lucru. Overall sa zicem un 4/10 cu indulgenta asa, ne vedem la vara MSI…
GVictorG
e 90% facature dupa Genesis GX66. Eu asta il am si e exact la fel, numai design-ul difera…chinezism