Dr. Freelove sau Cum am ajuns să-mi doresc sfârşitul Microsoft

Următorul text reprezintă o opinie personală şi nu reflectă sub nicio formă atitudinea sau poziţia întregii redacţii NIVELUL2.

Vă mai aduceţi aminte momentele în care Microsoft promitea un Windows 10 gratuit pentru orice utilizator în primul an – sau cel puţin permitea prin neintervenţie răspândirea acestei idei? A urmat apoi anunţul făcut pe scena E3 în care eram pregătiţi sufleteşte pentru funcţia de backwards compatibility între Xbox One şi Xbox 360. Dar să ne calmăm ţâţele, zic, până nu ne crapă o venă prin ele, căci Microsoft are o cu totul altă accepţiune pentru termenul „free”, iar singura chestie backwards făcută de Micro’ în ultima vreme este un back-pedalling nesimţit. Până şi dobitocul de Aidan s-a lăsat convins, crezând în integritatea morală a unei companii aflată în pragul reconstrucţiei imaginii. Evident, consumatorii au luat-o cel mai grav în freză. Iată cum şi de ce.

În primul rând este vorba despre credibilitate. Nu doar credibilitatea Microsoft, ci şi credibilitatea mea de jurnalist, alături de cea a colegilor mei de breaslă, care au difuzat acum nu foarte multă vreme vestea că Windows 10 urmează să fie un upgrade gratuit pentru orice utilizator PC dornic să folosească următoarea generaţie OS. Mai jos aveţi câteva linkuri către surse originale:

http://www.theverge.com/2015/3/18/8241023/windows-10-free-for-software-pirates

http://gizmodo.com/all-windows-10-upgrades-will-be-free-even-if-your-copy-1692096375

http://www.smh.com.au/digital-life/computers/upgrade-to-windows-10-will-be-free-for-all-users-even-pirates-microsoft-says-20150318-1m2l8j.html

http://www.eurogamer.net/articles/2015-03-18-microsoft-will-allow-pirates-free-upgrades-to-windows-10

„We are upgrading all qualified PCs, genuine and non-genuine, to Windows 10” spunea Terry Myerson, Windows chief la Microsoft. Subliniez includerea pirateriei în ecuaţie NUMAI fiindcă astfel pot marca suficient noţiunea de upgrade gratuit pentru oricine. Prin consecinţă logică, utilizatorii cu licenţe originale erau incluşi automat în grupul ţintă. A urmat apoi pedalarea inversă şi schimbarea macazului, după ce absolut toate publicaţiile IT de pe planetă au făcut reclamă gratuită (chiar dacă falsă) unui OS free-to-use. Cu o mişcare din încheietură, Zee Softies au redus rândurile beneficiarilor, până când doar posesorii de Windows 7/8/8.1 cu licenţă genuine au rămas valabili. Okay, de înţeles, sunt total de acord cu acoperierea clienţilor cinstiţi şi loiali. Însă rahatul a lovit proverbialul ventilator atunci când testerii înscrişi în programul Windows Insider au fost a) scoşi pe banca de rezerve şi b) constrânşi să înghită toate mizeriile Microsoft pentru a putea folosi în continuare Windows 10 după 29 iulie.

Vrei în continuare o licenţă? Zis şi făcut, cât timp accepţi să instalezi orice update defect alegem noi să injectăm în sistemul tău de operare. Aplauze pentru soluţia genială! Să trecem acum la Xbox One şi compatibilitatea inversă.

De fapt, discutăm despre emulare. Nimic mai mult, nimic mai complicat. Xbox One va putea emula jocurile Xbox 360, însă clinciul face toţi banii: deşi anunţul de la E3 a sunat asemenea unei invitaţii către raftul cu jocuri X360, situaţia reală implică un proces complicat şi stupid, departe de fantezia sugerată.

Am auzit „nativ” acolo şi ceva legat de jocurile noastre, în care am investit bani. Numai că e vorba despre jocurile lor, cele câteva aflate pe o listă a compatibilităţii. Adică tu bagi discul, consola descarcă şi emulează varianta Xbox One – dacă ai noroc să te afli în posesia unui titlu de pe bileţel. Microsoft, pe bune?!

Recent, băieţii ăştia şi-au făcut un obicei din a transmite mesaje burduşite cu ambiguitate, în speranţa că le vom muşca. Şi chiar le-am muşcat. Eu am făcut greşeala încrederii în reforma Microsoft. La urma urmei, am primit rezultatele pe care le merit. Am participat activ la testarea versiunilor-candidat pentru Windows 10, am vărsat lacrimi la gândul compatibilităţii inverse native şi mi-am pus inima pe tavă, şoptindu-mi singur un „Da, aşa se face, aşa se respectă un consumator!”

Microsoft s-a că**t pe inima mea, a luat tava şi mi-a scos toţi dinţii dintr-o bucată. Din această clipă, gigantul din Redmond nu mai înseamnă nimic pentru mine. Voi refuza să le joc jocurile şi voi face tot posibilul să mă feresc de produsele lor. ACESTA ESTE PROTESTUL MEU – MUGETAREA MEA – ŞI NU REFLECTĂ POZIŢIA ÎNTREGII REDACŢII.

Microsoft, no thanks.

46 Comentarii

 • Razvan
  Publicat iunie 23, 2015 6:57 pm 0Likes

  Frumos, stilat, cinstit…

 • Cavalary
  Publicat iunie 23, 2015 6:58 pm 0Likes

  Stii cum se spune, mai bine mai tarziu. Cu dat seama, in cazul de fata.
  A fost o perioada destul de lunga in care era „cool” sa urasti MS destul de pe nedrept, dar de niste ani buni incoace chiar s-au hotarat sa aiba grija sa dea motive. Si-s altele mult mai rele decat cele listate aici.
  Problema e ca zicem noi asta dar tot pe Windows ramanem. Dar macar doar atat sa fie, nu jocuri, MS Office sau altele.

  • Monitox
   Publicat iunie 24, 2015 12:21 pm 0Likes

   Nu trebuie sa ramanem la Windows. Linux-ul e in continua crestere si dpdpv al jocurilor, ci si a stabilitatii si a softurilor available. De exemplu eu am dual-boot Linux Mint cu Win 8.1 si nu am mai simtit nevoia sa pornesc Windows-ul de cateva luni.

 • RipTail
  Publicat iunie 23, 2015 7:00 pm 0Likes

  Nu inteleg de ce esti asa nervos si revoltat, tocmai acum la inceput. Asteapta o perioada, sa se lanseze tot ce au promis, si vedem apoi in timp cum stau lucrurile, in bine sau in rau. Momentan chestia legata de back compatibility suporta 100 jocuri in prima faza, poate peste 1-2 ani, poate va suporta 3-4 sute. De asemenea, nu era vorba ca cine participa in programul Windows Insider primeste o licenta pentru Win 10 ? Imi scapa mie, sau tu te enervezi doar pe baza declaratiilor si nu pe ceva concret ? Calm for the moment and wait.

  • P. Adrian
   Publicat iunie 24, 2015 5:44 am 0Likes

   De fapt cele 100 de jocuri sunt vreo 21, si cam toate sunt titluri indie ce exista pe absolut toate platformele (PC, Xbox 360, Playstation 4, Playstation Vita, Mac OS X, Linux…). In cei 1-2 ani cat preconizezi ca ar dura sa introduca [cica] compatibilitatea cu alte titluri Xbox 360 se vor ieftini consolele X360 asa de mult incat vor costa cat 2 shaorme de la Dristor.
   Iar in legatura cu Windows 10 si insider program, au spus clar si raspicat ca membrii insider NU vor primi licente de Windows 10, ci vor primi versiuni beta cu valabilitate de 30 de zile (http://www.cnet.com/news/will-windows-insider-testers-get-to-keep-windows-10-for-free/). Deci pana la urma cine e ala frustrat pe nedrept?

 • ncv
  Publicat iunie 23, 2015 7:03 pm 0Likes

  bai da esti sigur ca reprezinta o opinie personala?
  scuze, inteleg ca esti suparat si eu fac misto de tine…

 • RipTail
  Publicat iunie 23, 2015 7:06 pm 0Likes

  O mica paranteza: nu vad de ce atata tam-tam pentru Win 10, doar nu crezi ca o fi vreo revelatie in domeniul OS-urilor ? Personal, il vad ca pe un WIn 8 Enhanced Edition, nimic mai mult. Ai folosit si iti place Win 8 ? Perfect, atunci o sa faci trecerea bucuros la Win 10. Folosesti inca WIn 7 si esti multumit de PC si cum ruleaza ? Perfect again, atunci n-o sa dai 2 lei pe WIn 10. Iar legat de jocurile Xbox 360, cine isi doreste cu adevarat sa le rejoace din nou pe Xbox One ? Luand in considerare, ca daca tot le ai, le-ai jucat deja, poate multe le-ai si terminat/platinat. Aaaa, vrei doar sa pierzi timp testand si jucandu-te din nou pe alta consola, perfect de acord, dar asta nu inseamna mare lucru. Teoretic, daca tot avem next gen console, hai sa tacem dracu din gura, si sa jucam doar kkturi ludice create special pentru next gen, mkay ? Desi am impresia, ca generatia actuala de console, a devenit de mult, un fel de groapa de gunoi a remasterizarilor si HD release-urilor. Diaree de asa ceva din partea tuturor producatorilor.

  • unnnk
   Publicat iunie 23, 2015 7:19 pm 0Likes

   DirectX 12 conteaza cel mai mult din Windows 10 , restul , e degeaba .

  • Guzzi
   Publicat iunie 24, 2015 8:11 am 0Likes

   Exact, pentru Direct X 12, este interesant, restul om vedea.

 • Aidan
  Publicat iunie 23, 2015 7:09 pm 0Likes

  Alo, gara? A citit cineva mugetarea? Chiar atat de greu se intelege ca este vorba despre felul in care aleg sa duca de nas consumatorii in declaratii, de practica lor comerciala?!

  NU FAC REFERINTA LA CALITATEA WINDOWS 10, CI LA SISTEMUL DE MARKETING SI PUBLICITATE MINCINOASA. Se vede acum?

  Buna ziua, da-mi toporul, frate…

  • Bogdan Radu
   Publicat iunie 25, 2015 8:24 am 0Likes

   Mai e de mirare ca prima data cand mi-a aparut acel Notifier in Taskbar, am crezut ca e vorba de un vius? Cum era scena aia din Game of thrones: Shame, shame, shame! 😀

 • Slick
  Publicat iunie 23, 2015 7:31 pm 0Likes

  Hai lasa tristetea: exista lucruri mai rele pe lumea asta decat tepele marca Microsoft! De exemplu tepele marca Ponta&co…. 😛
  Iar in legatura cu Xbox…Sony rulezzzzzzzzzzzz!

 • Doc
  Publicat iunie 23, 2015 7:34 pm 0Likes

  Cred ca asta (o chestie perfect logica) a cam scapat unora: „With Windows 10, although non-genuine PCs may be able to upgrade to Windows 10, the upgrade will not change the genuine state of the license.”
  Am cumparat XP cu vreo 70 USD prin 2006, si am facut upgrade la Win 8 cu 30 EUR anul trecut. Acum o sa trec moca la Win 10 si sa zicem stau inca 5 ani cu el. Nu, 500 de lei pentru 15 ani de sistem nu mi se pare deloc mult. Cam cat doua jocuri AAA?

 • Bogdan
  Publicat iunie 23, 2015 8:02 pm 0Likes

  Wow, ce ton… Cred ca exagerezi grav si inutil. Ma mir ca nu ai folosit ortografia „Micro$oft” – era la moda odata.

  Considera, te rog, urmatoarele aspecte:

  – Windows 7, 8 si 8.1 reprezinta in jur de 80% din instalarile de windows la nivel global. Deci Windows 10 gratis pentru oamenii astai.
  Restul sunt in proportie covarsitoare licente de XP (OS care a fost tras pe dreapta anul trecut, si care e folosit in special in tari in care tehnologia noua ajunge mai greu – gen China). Vista aproape nu conteaza ca numar de useri.

  – Cand a aparut Windows 8, timp de cateva luni s-a derulat un program care in schimbul sumei de 30 de dolari iti upgrada licenta de XP/Vista/7 la una de Windows 8. Iar acum de la 8 la 10 e gratis!

  – Emualrea jocurilor de pe Xbox 360 e un bonus GRATUIT pentru cazurile in care se aplica. De la inceput MS a spus ca nu va exista compatibilitate, iar acum cand fac un pas in directia asta cred ca nu poate fi decat motiv de bucurie. Omule, s-ar putea ca Red Dead Redemption sa nu moara pe last gen!!!

  Iar faptul ca licentele pe care le ai pe Xbox 360 iti dau dreptul sa joci respectivele titluri pe Xbox One GRATIS e un castig clar fata de solutia SONY(PlayStation Now), care nu iti transfera licentele si are niste preturi absolut NESIMTITE: http://www.ign.com/wikis/playstation-4/List_of_PlayStation_Now_Games

  Pe bune, chiar de unde vine atata rage?

 • daydr3am3r
  Publicat iunie 23, 2015 8:35 pm 0Likes

  MS a fost destul de clar de la inceput.

  Au zis din start ca vor oferi tuturor posibilitatea de upgrade DAR se va pastra statusul licentei. Ai licenta originala de 7 sau 8? Asa va fi si cea de 10.

  Nu ai licenta originala de 7 sau 8? Nu vei avea nici de Windows 10.

  La fel si in cazul WIndows Insider. Au zis clar ca cine face UPGRADE de la o licenta valida de 7/8 la Windows 10 prerelease va primi Windows 10 RTM. Dar ai nevoie de 7 sau 8 original pentru ca upgrade inseamna prelungirea statusului actual. Macar atat ar fi trebuit sa stie majoritatea celor care sunt suparati ca nu primesc mocaciuni.

  Daca nu ai asa ceva, ramai in Windows Insider si primesti updateuri prerelease inainte de cele oficiale si faci pe testerul. Si ai un Windows original dar cu updateuri prerelease.

  Dar fiecare a inteles ce a vrut si a folosit ce titluri au vrut ca sa atraga clickuri, de nu a mai inteles nimeni nimic.

  • Aidan
   Publicat iunie 23, 2015 8:52 pm 0Likes

   Tu ai urmarit cronologic declaratiile? Vrei o cronologie completa aici care infirma comentariul tau legat de claritate? Poate mai bine recitesti comunicatele oficiale initiale si iti raspunzi singur.

   Daca citesti atent mugetarea mea vei descoperi ca eu atac taman aceste schimbari de opinie. Iti dau un exemplu:
   1) De maine, toti cititorii N2 care dau like & share la pagina primesc 150 de jocuri Steam gratuite.
   2) Azi ne-am hotarat ca numai cei care doneaza bani catre site primesc jocurile.
   3) Uite cum sta treaba: ne cacam pe ele jocuri gratis, like-uri si share-uri.
   4) Cumparati NIVELUL2! Va respectam recomandarile.

  • daydr3am3r
   Publicat iunie 24, 2015 6:32 am 0Likes

   Pai am citit toate comunicatele oficiale si eu am inteles altceva. Pentru mine upgrade nu inseamna schimbarea statusului licentei ci extinderea ei, odata cu instalarea unui nou OS peste cel vechi. Sa nu cumva sa ai impresia ca am venit sa te contrazic doar pentru ca nu am ce face acasa.

   Si uite alte informatii, din 20 Martie 2015: https://www.youtube.com/watch?v=iZcUUY4i7Ss
   Aceleasi informatii le primesti cand intri in contul de MSDN.

  • Aidan
   Publicat iunie 24, 2015 7:14 am 0Likes

   Si cand au fost clari, cand au modificat o postare originala de pe blogul oficial Windows, revenind cu un sughit asupra conditiilor? http://www.neowin.net/news/microsoft-subtly-updates-blog-post-creates-windows-10-licensing-hysteria

  • daydr3am3r
   Publicat iunie 24, 2015 7:30 am 0Likes

   Modificarile aduse Windows Insider sunt altceva dar da, am citit si inteleg de unde vine confuzia si isteria anti MS din ultimele zile, dat fiind balbaiala si marketingul prost. Dar si in cazul asta, oarecum ma asteptam la asa ceva(si nu sunt singurul) pentru ca asta e Windows Insider – un program prin care userii testeaza un OS nelansat cat si updateurile in forma prerelease. Nu ma asteptam sa primeasca cineva Windows 10 gratis doar pentru asta si apoi sa poata iesi din program ca sa ramana cu licenta. Asa a fost si Preview for Devs in cazul Windows Phone 8 -> 8.1 si asa functioneaza Windows Insider…

 • George Ene
  Publicat iunie 23, 2015 8:44 pm 0Likes

  De ceva timp cam toti fac marketing mincinos…pacat ca pana si gigantul de Microsoft promoveaza nesimtirea asta.Ma asteptam de la Ubisoft,EA si mai recent Rocksteady,dar nu si de la ei.Frumos scris Aidan 😉

  • Aidan
   Publicat iunie 23, 2015 8:50 pm 0Likes

   Sunt prea obosit pentru un raspuns recompus, dar las aici ce i-am scris lui Pompiliu pe Facebook, cu trimitere catre anumite comentarii postate acolo:

   „Ma bucur ca cineva intelege ce am vrut sa spun cu acest rant. Cativa habar nu au sa citeasca cursiv un text, dar isi dau cu parerea in comentarii penibile, fara sa inteleaga ca problema mea face trimitere catre ceea ce tu ai definit perfect: jocul de-a ba e alba, ba e neagra. Atat, nimic mai mult.”

  • Bogdan Radu
   Publicat iunie 25, 2015 8:28 am 0Likes

   Subscriu!

 • Hangoverlike
  Publicat iunie 23, 2015 10:46 pm 0Likes

  Pfuai, gandeam si eu ceva similar, nu de mult.
  Pacat. Mi-am dorit mult de tot sa isi revina din cacat Microsoft si sa scoata iara chestii misto si mai cu „suflet”.

  Observ un trend interesat la producatorii de genu si de jocuri. Scot anumite functionalitati care ar trebui sa fie de baza si de bun simt, ca sa le dea mai tarziu cu urmatoarea iteratie sau peste doua si noi sa zicem ce eroi sunt ei si vai cat de zmei sunt fata de altii care nu au chestia respectiva sau o au pe bani.(si aici ma refer la backwards compatibility Sony/Micro).
  Are logica ce zic ? 🙂

  Oricum e penibil si din partea Sony si Microsoft ca fac asta. Unu pe bani, altu mai moca.

  • Hangoverlike
   Publicat iunie 23, 2015 10:48 pm 0Likes

   M-am mai gandit cateva secunde la tiganiile astea si nu numai, care le fac derbedeii si imi e scarba de ei, jur.

 • LauRoman
  Publicat iunie 24, 2015 6:45 am 0Likes

  Eu sincer aproape ca m-am oprit la prima fraza din primul paragraf (de sub disclaimer). Cand dracu a promis Microsft, chiar si din greseala, update gratuit Winows 10 pentru oricine? Zvonurile de genul asta au fost raspandite inainte de aununtul oficial al upgrade-ului gratuit pentru 7 ai 8 de catre presa ADHD-ista.

  Nu am sa te contrazic prea mult in legatura cu restul pentru ca nici jurnalisti ca Mary Jo Foley care au avut access la Microsft timp de decenii, nu pot deslusi vorbele balbaitilor din Redmond. Totusi cred ca e o mare greseala sa consideri The Verge sau Gizmodo surse credibile.

  Cat despre compatibilitatea cu 360? Pe cata lume o sa intereseze, mai mult de o luna de zile, acest lucru si cine o sa poata profita de acest lucru? Cine si-a vandut consola 360 si a pastrat jocurile?… un an de zile.. Sa zicem ca asta se intampla pentru un numar mic de utilizatori. Cati dintre ei nu o sa se plictiseasca imediat de jocul vechi si nu o sa vrea versiuneasau sequel-ul pt XBOne? Ai putea spune ca acesta miscare ar putea reinvigora vanzarile pentru anumite jocuri 360 second hand. Dar cine se poate bucura de lucru asta cu online pass-uri si alte metode de a castra vanzarea SH a jocului? Sa fie clar, majoritatea o sa uitam de lucrul asta pana la echinoctiu de toamna si compatiilitatea va disparea inapoi in neant peste cateva reviziuni/update-uri software si/sau hardware.

  • Aidan
   Publicat iunie 24, 2015 7:11 am 0Likes

   “We are upgrading all qualified PCs, genuine and non-genuine, to Windows 10″ spunea Terry Myerson, Windows chief la Microsoft, interviu pentru Forbes – Intelegi ce s-ar intampla daca orice companie din lume ar anunta azi ceva si maine clientul ar avea parte de altceva, ignorand total problemele publicitatii false?

   Credibilitatea surselor nu ma interesa in textul meu, pentru ca: „sau cel puţin permitea prin neintervenţie răspândirea acestei idei” – Microsoft nu are departament de PR, de brand management?

  • LauRoman
   Publicat iunie 24, 2015 6:19 pm 0Likes

   Fraza citata de tine inca este adevarata.

  • Aidan
   Publicat iunie 24, 2015 6:33 pm 0Likes

   Nope, nu pentru final build.

  • Doc
   Publicat iunie 25, 2015 9:48 am 0Likes

   „Upgrade” e una, si „iti dam licenta moca, piratule” e alta. Upgrade inseamna ca „Piratule, daca treci la Win 10 si-ti cumperi licenta, n-o sa trebuiasca sa instalezi sistemul pe curat”. Sau „Piratule, o sa te lasam sa balesti la noul nostru sistem moca, fara sa-l chemi pe Gicu de pe Olx, care instaleaza sisteme cu 50 de lei”.

  • Cris
   Publicat iunie 26, 2015 10:42 am 0Likes

   @Doc
   Asta imi aduce aminte de anumiti parteneri cu care lucram… Se face o modificare, ei iti zic sa testezi. Afli apoi ca nu poti sa testezi, pentru ca au porturile inchise. Cand le zici asta, ei iti spun ca nu le-ai cerut sa fie deschise porturile. Pai si daca nu sunt deschise, cum sa testezi?

   Este perfect adevarat ca lingvistic vorbind upgrade != licenta. Dar este si destul de clar ca un upgrade presupune o stare functionala corecta si completa. Disecarea sintaxei e dezbatere de amorul artei.

 • raul
  Publicat iunie 24, 2015 7:38 am 0Likes

  atata mervi ca va tras teapa microstift ….. eu nu o sa le dau bani pe sistemu de operare veci ! cine mai crede in ziua de azi in zane si fat frumosi care vor binele consumatorului e prost . sa-mi arate cineva o firma care da 2 lei gauriti pe client . Pana si acele proiecte de pe kickstarter care sunt finantate de binevoitori o iau sus ! Project car , Oculus , etc . Traim intr-o lume in care daca tu nu ai grija de tine nu are nimeni !

 • Gamer
  Publicat iunie 24, 2015 10:29 am 0Likes

  Eu o sa imi fac upgrade asa de plictiseala sa vad care e treaba.

 • Caleb
  Publicat iunie 24, 2015 3:11 pm 0Likes

  Let crapware be crapware and marketcrap be just that! Forgive, forget, it don’t-a-matter anyway!

 • Caleb
  Publicat iunie 24, 2015 9:16 pm 0Likes

  Bonus: don’t you ever think Google or Apple are any better 😀

 • ncv
  Publicat iunie 24, 2015 10:05 pm 0Likes
 • Caleb
  Publicat iunie 25, 2015 9:13 am 0Likes

  Ha, nodul de decizie cu running Vista / XP nu are continuare pentru ‘Nu’, care s-ar încadra în „Then you don’t care about W10 anyway, do you?”

 • Doru
  Publicat iunie 26, 2015 9:28 am 0Likes

  Imi pare rau ca ai investit emotional si te-au dezamagit. Ar trebui să iti spun ca ar fi trebuit să te astepti la asta, insa tot ce pot spune e: orice sut in fund e un pas in fata! Cu ocazia asta poate faceti reviewuri la jocuri folosind linux 😉

  Înafara de dx12, ce aduce nou w10? Nu mai stiu unde am citit ca vor sa il transforme intr-o gradina inchisa cum e ios/osx.

  • daydr3am3r
   Publicat iunie 26, 2015 10:47 am 0Likes

   Nu cred ca ai citit bine. MS tocmai a oferit suport pentru aplicatii iOS/Android pentru WP si Modern UI si au facut portarea extrem de usoara. Ca sa nu mai zic de faptul ca au facut .NET open source si au oferit o versiune light de Visual Studio pentru Linux. E exact opusul.

 • Razvan
  Publicat iunie 26, 2015 1:04 pm 0Likes

  @Raul, este cam ciudat sa spui ca firmelor nu le pasa de tine din moment ce nu platesti pentru acel software. Si sa nu aud ca ai plati daca le-ar pasa. Software-ul a devenit mult mai ieftin decat era odata. Daca vrei sa piratezi, fa-o linistit dar macar renunta la tonul condescent in care iti justifici moral actiunea. Este similar cu un hot care isi justifica furtul pe ideea ca daca nu ar face-o, nu si-ar putea asigura existenta. Nici argumentul acesta nu e valid, una sunt resursele necesare sa existi (mancare, apa, locuinta) si alta este un sistem de operare.

  In alta ordine de idei, folosesc Linux de doi ani de zile si sunt multumit. Inainte de asta am avut licenta de W7 care a venit cu Windows-ul si care inca pot sa o folosesc. Dar in clipa in care Ubuntu incarca mult mai rapid, erori aproape zero (aproape, pana si Linux are erori fatale de sistem uneori) si aproape orice poate sa fie rulat prin Wine, nu prea vad nevoia.

  Pentru mine:
  1. Ubuntu.
  2. MacOS.
  3. Windows

  Cat despre indignarea ta, nu mi se pare justificata. Microsoft a decis sa nu ofere un upgrade gratuit piratilor. Asta este normal. A fost o miscare de PR proasta sa spuna altceva initial (asta s-a intamplat si la lansarea XBOX One) dar NU e normal sa ofere gratuit sistemul de operare, asta daca nu vreti sa ajungem la microtranzactii si aici. Daca nu vreti ca in viitor sa se intample ceva de genul acesta …

  – Ce sistem de operare bun, haide sa vedem ce stie sa faca.
  – Dau click pe Notepad.
  – „If you want to use Notepad, please purchase it for $0.99”.
  – Hmm … OK.
  – Incerc sa sterg un fisier.
  – If you want to delete files, please use 25 OS credits. You can buy 100 credits for $9.99.

  • Aidan
   Publicat iunie 26, 2015 1:39 pm 0Likes

   Misto. Hai ca o zic pe romaneste, vad ca nimeni nu intelege ce am spus in cel mai clar text cu putinta: ma doare in fund de pirati, ma doare si mai in fund de calitatea produselor MS, imi pasa numai (am subliniat si in articol) de PR-ul prost si declaratiile facute exclusiv de dragul publicitatii gratuite – tactici de marketing scoase din jobenul unor semi-escroci.

   Repet, sa fie clar inca o data: fundul meu simte o durere profunda pentru sentimentele piratilor fara licenta, dar reactioneaza prin contractii la declaratiile departamentelor de comunicare Microsoft, care prin raspandirea unor informatii pline de ambiguitate si prin inactiunea fata de stirile preluate la nivel global au transmis mesaje contradictorii numai pentru a promova ideea falsa a unui Windows 10…well, you know 😉

 • Caleb
  Publicat iunie 27, 2015 5:16 pm 0Likes

  Eu am priceput ce vrei să zici. Am priceput şi ce voiau ei să facă. Dar, ştim bine, cei de la vânzări / marketing se ocupă cu vândut salata din grădina ursului şi probabil că a fost un caz clasic în care restul echipei MS, care chiar face ceva util, le-a spus că nu se simt prea Harap-Albi, drept pentru care s-a întors cu botu-n sus declaraţia iniţială. Nu că aş avea vreo simpatie sau antipatie deosebită pentru MS ca entitate. O concediere în masă a guriştilor le-ar putea face un pustiu de bine 🙂

 • Caleb
  Publicat iunie 28, 2015 9:11 am 0Likes

  Practic, mulţumită managementului imaginii făcut defectuos, rivalii MS nu prea au nevoie decât să facă decent ceea ce fac. Sony i-au făcut ţăndări pe partea de console, ca şi Google pe mobile, Ubuntu le stă ca un ghimpe în coastă şi sincer vorbind, singura zonă unde încă stau bune e enterprise. În rest, dacă n-ar fi atât de bună, overall, suita office şi Adobe and co ar scoate soaftele şi pe linux, MS ar rămâne ceva obscur pentru utilizatorul casnic.

 • Caleb
  Publicat iunie 28, 2015 9:13 am 0Likes

  Şi cu DirectX e discutabil, sunt cumva la mila producătorilor, însă probabil că tot din colaborarea enterprise vin şi favorurile resimţite pe partea de home user. Altfel, ar fi jale pentru ei.

 • Palcan Iuliu
  Publicat iunie 29, 2015 8:32 pm 0Likes

  Still hoping for the miracle… https://www.reactos.org/

 • Tex
  Publicat august 5, 2015 9:37 am 0Likes

  Daca-i free, tu esti produsul. Simplu.

 • napoleon2009
  Publicat ianuarie 22, 2016 11:31 pm 0Likes

  Maestre Aidan ,

  Hop si eu cu un comentariu dupa o juma’ de an ! M-am prins de ce esti asa de catranit , insa trebuie spusa mai pe de-a dreptul toata treaba , ca suntem intre prieteni aici 🙂
  Au dat drumul la muzica , ti-au suflat in ureche ce ai fi vrut sa auzi , au facut promisiuni frumoase si tu ai inceput sa ai incredere , sa crezi in cele insirate , in strategia Microsoft, bla bla… , ai lasat garda jos si le-ai facut jocul : ai fost TESTER la business-ul cel nou .
  Apoi trezirea a fost brutala si frustanta : nu primesti licenta , ne-am sucit , sau poate nu ai inteles tu bine , ha ha 🙂
  Ai mai jos raspunsul meu la mugetarea ta :
  1.gratis e doar „buna ziua ”
  2.un client multumit te recomanda la 10 unul nemultumit la 100
  3.se poate si mai rau : au fost altii inselati/ pacaliti cu bani , terenuri , masini , acte ( asta e mizilic , o sa supravietuiesti …..mai intelept acum ).
  4.tot asa va ramene : piratii nu vor plati nici un ban , firmele vor cumpara licente , iar testerii vor testa in continuare – cu unul mai putin 🙂

  Daca te incalzeste cu ceva , eu iti dau dreptate : daca ai zis ceva , chiar daca e greu , respecta-ti promisiunea – e cuvantul / onoarea / credibilitatea ta in joc .

Adaugă un comentariu