HyperX Cloud – Headset memorabil sau Power Branding?

A trecut ceva vreme de când am avut ocazia să mă joc cu un headset. Spre surprinderea mea, jucăria care mi-a ajuns pe urechi nu poartă numele unui fabricant renumit de căşti, ci vine sub brandul de vârf al unui producător cunoscut în domeniul hardware pentru memoriile de calitate: HyperX, divizie Kingston. Deşi sunt familiarizat cu produsele Kingston – căci sistemul meu de test este echipat cu un SSD HyperX şi memorii din seria Fury –, eram complet ignorant faţă de headset-ul lor ambiţios, destinat gamerilor. HyperX Cloud au venit într-un ambalaj de proporţii considerabile, ce adăposteşte un pachet complet de accesorii utile în instalarea şi utilizarea căştilor cu microfon. Puţine alte modele reuşesc să impresioneze atât de plăcut încă din clipa deschiderii cutiei.

kingston-hyperx_cloud_03
Jucării pentru audiofili.

Kitul Cloud include microfonul detaşabil cu mufă tip jack, cablul de extensie cu modul de control al volumului, cablul de extensie simplu, cablul 2-in-1 pentru adaptarea la smartphone, cablul jack pentru avion, două perne circumauriculare de rezervă, căptuşite cu un material ce imită pielea, şi un plic plasticat pentru transportul căştilor în mod practic. Orice element suplimentar imaginabil însoţeşte headset-ul Kingston, ceea ce îl face extrem de versatil şi potrivit pentru gaming-ul de competiţie PC/PS4 sau deplasările lungi, alături de un laptop ori o tabletă. Designul cupelor urmează linia minimalismului, dar îmbrăţişează calităţile aluminiului. Două plăcuţe metalice decorate cu sigla HyperX protejează fiecare difuzor, restul incintei fiind construit dintr-un plastic negru mat, foarte solid. Un sistem metalic în formă de potcoavă leagă cupele de banda flexibilă căptuşită, întreg ansamblul sprijinindu-se confortabil pe cap şi urechi. De asemenea, dimensiunile cordeluţei se pot modifica prin extinderea suplimentară a acesteia. Pernele circumauriculare preferate de mine au fost cele textile, deoarece rezervele din imitaţie de piele îmi provoacă o transpiraţie supărătoare pe timpul verii.

kingston-hyperx_cloud_01
Simplu şi funcţional, headset-ul Cloud arată grozav.

Capul microfonului este protejat de un filtru, iar braţul poate lua orice formă, datorită caracterului de plasticitate. Astfel, poziţionarea microfonului aproape sau mai departe de gură se realizează foarte uşor, fără să afecteze comunicarea cu artificii sonore. Firele – cu excepţia prelungitorului – sunt îmbrăcate în material textil şi prezintă o rezistenţă superioară, evitând în acelaşi timp compromiterea flexibilităţii. HyperX Cloud sunt, fără urmă de îndoială, unele dintre cele mai solide şi inteligent construite căşti cu microfon disponibile pe piaţă, perfecte în arsenalul oricărui gamer hardcore cu simţ estetic şi practic.

kingston-hyperx_cloud_00
Design ergonomic, studiat într-un profil ce scoate în evidenţă simţul practic al celor de la Kingston.

Testul audio a fost compus din trei etape: gaming, audiţie muzicală şi înregistrare folosind microfonul, utilizând o placă de sunet Audigy SE 7.1. În Metro Last Light, CS Global Offensive, StarCraft II şi DOTA2, căştile HyperX Cloud s-au comportat bine. Difuzoarele Hi-Fi de 53mm au redat clar o gamă variată de sunete, în special frecvenţele înalte. Başii nu au atins profunzimea la care mă aşteptăm, însă am apreciat claritatea vocilor şi faptul că se evită acel „amestec cacofonic” prezent la căştile echipate cu difuzoare de slabă calitate. Paşii se disting clar, focurile de armă au un kick aparte, iar volumul ridicat la care pot ajunge (SPL: ~98dB), cuplat cu buna poziţionare spaţială, garantează precizie în identificarea fiecărui zgomot din joc. Audiţia muzicală nu este un punct forte al modelului Cloud, deşi timpanele mele au rămas întregi şi nevătămate după ce am ascultat albumul „From The Muddy Banks of the Wishkah”, Nirvana. Pur şi simplu ai în permanenţă senzaţia că muzicii îi lipseşte ceva, fenomen absent pe o pereche de Pioneer HDJ-1500-S, de exemplu. Microfonul detaşabil are o frecvenţă de răspuns cu valoare cuprinsă între 100 – 12000 Hz, recepţia vocii fiind excelentă în aproape orice condiţii de chat.

kingston-hyperx_cloud_02În concluzie, HyperX Cloud întruchipează standardele ridicate Kingston, însă nu reuşesc să detroneze în totalitate modele ale unor producători cu ceva mai multă tradiţie în materie de căşti destinate gaming-ului. Chiar şi aşa, headset-ul Cloud are locul lui pe piaţă, punctând excelent la capitolele accesorii, ergonomie şi calitatea construcţiei – deci nu se poate pune problema unui bluff bazat pe power branding. Datorită sunetului clar, ascuţit, bine definit, Kingston a reuşit să producă un model perfect pentru jucătorii de RTS-uri, FPS-uri online sau titluri MOBA. Din nefericire, jocurile single, unde imersiunea completă în atmosfera virtuală este o necesitate, nu vor beneficia cine ştie cât de pe urma acestui model.

Frecvenţă răspuns: 15 – 25.000 Hz
Convertor: Dinamic, 53mm
SPL: 98 ±3 dB
Frecvenţă răspuns microfon: 100 – 12.000 Hz
Conectică: mini stereo jack plug (3.5 mm)

8 Comentarii

  • kkrau
    Publicat iulie 5, 2014 12:24 am 0Likes

    Cat ai primit sa scrii articolul aste de reclama ?

  • Ioan Mihai
    Publicat iulie 5, 2014 3:59 am 0Likes

    Pret, alea, alea? 😀

  • Aidan Ovidiu
    Publicat iulie 6, 2014 1:20 pm 0Likes

    Kkrau, inca un comentariu idiot si ajungi direct in spam. Nu-mi plac idiotii, mai ales cei care nu stiu cat de mult insist asupra identitatii articolelor mele – incepand cu cele publicate in Level si terminand cu Nivelul 2.

  • Aidan
    Publicat iulie 10, 2014 2:50 pm 0Likes

    In jur de 400, Mihai 🙂

  • Cecă
    Publicat iulie 16, 2014 6:44 pm 0Likes

    Nu vreau să enervez pe nimeni, da cu Marius Ghinea ce s-a întâmplat? Parcă el se ocupa de cam tot ce ţine de audio. Azi am aflat şi eu că s-a terminat cu revista Level şi-am venit să văd cum arată formatul online, dar n-am găsit nici urmă de vreun articol de-al lui. Eu am crescut cu revista, şi articolele lui Ghinea de la rubrica hardware îmi plăceau în mod special. Mai scrie sau a plecat?

    Apropo, aţi făcut treabă bună cu noul site, îmi pare bine că nu aţi dispărut de tot! 🙂

    • KiMO
      Publicat iulie 16, 2014 7:25 pm 0Likes

      Marius este implicat intr-un proiect personal, care ii ocupa foarte mult timp. Imediat ce se va mai elibera, va reveni cu noi articole.

    • Cecă
      Publicat iulie 17, 2014 10:04 am 0Likes

      Am înţeles.

  • LauRoman
    Publicat august 23, 2014 8:34 pm 0Likes

    Eu am avut in general probleme cu produsele kingston (pe baza de memorie flash) de la memorii ram (normale, de laptop si de laptop cu voltaj redus) cu stick-uri o gramada si chiar cu un ssd care a crapat dupa ce a iesit din garantie. Kinston parca au tras cateva tepe cu viteza ssd-urilor schimband un controller-ur unor produse din seria V dupa ce au primit review-uri bune.

Adaugă un comentariu