Preview: PlayStation 5
Merită cumpărat PlayStation 5 în ziua lansării?
Sony ne-a fermecat cu imagini realiste și tranziții futuriste cu emblematicul logo „X, O, Pătrat, Triunghi”. Ne-a oferit o mică imersiune în viitorul divertismentului interactiv de pe canapea și ne-a făcut promisiuni legate de puterea de procesare a consolei, utilizarea tehnologiei Ray Tracing și viteza nemaiîntâlnită a SSD-ului integrat.
Însă PlayStation 5 nu are încă un preț oficial și probabil că în ziua lansării îi vor lipsi titluri cu adevărat grele, care să justifice golirea portofelelor și întârzierile la plata facturilor și chiriei.
Este un sistem robust care oferă experiențe de joc 4K la un preț care se speculează a fi mai mic decât cel al unui PC care rulează jocuri la astfel de rezoluții înalte. Prin PlayStation 5, Sony face promisiuni mărețe și încearcă să promoveze mecanici de joc imposibile în generațiile anterioare tocmai din cauza limitărilor impuse de hard disk-urile lente.
Însă Sony nu reușește încă să ofere argumentul decisiv pentru PlayStation 5. Știm că avem parte de un sistem care va veni în două versiuni (una cu Blu-Ray capabil să citească formate 4K și una fără unitate optică, dependentă în totalitate de conexiunea la internet). Mai știm că prețul componentelor se învârte în jurul valorii de $500 și, prin urmare, consola ar putea costa $600 (care vor fi transformați în euro și li se va adăuga TVA-ul).
Sony oferă și compatibilitate completă cu PlayStation 4 și cu siguranță multe dintre titlurile cele mai bune de pe vechiul sistem vor fi remasterizate. Prin urmare, nu se pune problema de lipsă de jocuri în ziua lansării.
Dar ceea ce ne-a fost prezentat până acum pur și simplu nu este suficient de convingător pentru a ne descotorosi de pragmatism. În momentul când PlayStation 5 va primi prima reducere de preț în al doilea sau al treilea an de stat pe rafturi, deja vom avea mai multe jocuri AAA la prețuri mai competitive. Tranziția de la PS4 la PS5 se va fi făcut în totalitate și mulți dintre noi ne vom afla în postura de a cumpăra noua consolă tocmai pentru a ține pasul cu evoluția tehnologiei.
Atunci când ne gândim la Sony PlayStation, ne vin în minte titluri precum God of War, Uncharted, Killzone, Crash Bandicoot, Ratchet & Clank, Resident Evil, Until Dawn, Persona, Shadow of the Colossus, Metal Gear Solid, Bloodborne, The Last of Us și Little Big Planet. În ziua lansării, PlayStation 5 va avea cam un sfert dintre noile versiuni ale titlurilor care i-au consacrat istoria. În primul an de viață, dacă toate planurile sunt respectate, vom avea jumătate dintre ele.
Ceea ce înseamnă că un jucător înțelept va mai aștepta puțin înainte să își arunce PS4-ul pentru a avea parte de Ray Tracing-ul fără timpi de încărcare experimentat din confortul canapelei din sufragerie. Mai ales atunci când are salariu de România și trebuie să economisească câteva luni pentru a achiziționa ceva care costă mai mult decât un frigider sau un televizor, dar are o speranță de viață mai mică. Dar dacă Sony decid să ne trimită câteva console pentru a face teste și review-uri, promitem că nu ne plângem.
Cu siguranță veți afla mai multe despre impresiile noastre despre PlayStation 5 (și felul cum ne raportăm la el prin comparație cu Xbox Series X) în episodul 51 din podcastul NEXT LEVEL, pe care îl vom înregistra spre sfârșitul săptămânii.
Abonați-vă la canalul nostru de YouTube pentru a vedea atunci când apare podcastul. Și dacă nu vă grăbiți, ne puteți asculta și pe Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts și multe alte platforme.