Progress Quest – Cel mai bun RPG al tuturor timpurilor

progress questSunt sigur că fiecare gamer are RPG-ul său preferat, un titlu pe care îl consideră de neatins în istoria acestui vast gen de jocuri. Un RPG atât de bun, atât de ireproșabil în mecanicile și povestea sa, încât a zice că orice altceva se apropie de el este aproape o blasfemie. Pentru unii, acest RPG este Baldur’s Gate II. Pentru alții este Planescape: Torment. Jucătorii mai tineri se jură că Witcher 3 este încununarea genului RPG. Ei bine, eu am venit  să vă spun că greșiți.

Progress Quest este cel mai bun RPG al tuturor timpurilor. 

Știu, vă vine greu să credeți. Practic, întreaga fundație pe care vă este construit universul se clatină viguros în aceste momente. E ok. Până la finalul acestui articol, îmi veți da dreptate, iar lumea vi se va reașeza la loc. Schimbată, dar mai bună.

Progress Quest este superior altor RPG-uri din absolut toate punctele de vedere. Acest joc reușește, cumva, să distileze întreaga esență a genului RPG într-0 singură fereastră glorioasă. Rețeta clasică RPG este dusă aici la desăvârșire. Mi-ar fi foarte greu să explic în aceste rânduri, pe larg, de ce merită Progress Quest această distincție supremă. De aceea, îmi voi lua libertatea de a vă face o listă a tuturor lucrurilor incredibile pe care le face Progress Quest, în speranța că vă voi convinge de adevărul spuselor mele. Iată:

 • În primul rând, varietatea de rase și clase pusă la dispoziția jucătorului este enormă. Poți fi un Half-Orc, Half-Human, Half-Halfling, Hob-Hobbit sau, dacă rasele de factură clasică nu te coafează, poți încerca ceva mai exotic, precum Eel Man, Land Squid sau Enchanted Motorcycle. Apoi, personajul tău își poate alege una dintre numeroasele profesii disponibile unui proaspăt aventurier. Ce ziceți de Shiv Knight, Slow Poisoner, Robot Monk, Inner Mason (pentru cei mai iluminați jucători) sau, preferatul meu, Bastard Lunatic? Combinațiile posibile sunt atât de multe încât amețesc numai gândindu-mă la ele. Apoi, desigur, va trebui să dați roll și pentru stats, să vedeți dacă sunteți tare-n mușchi sau în intelect sau în carismă sau în ce vreți  voi.
 • Odată aleasă rasa, este timpul să porniți în aventura vieții, aventură ce se deschid cu un prolog în care se întâmplă foarte multe chestii dramatice. Prologului îi urmează apoi mai multe acte, deci putem spune că povestea este cel puțin uimitoare prin vastitatea și complexitatea sa.
 • Quest-urile sunt incitante și vă vor pune serios la încercare toate abilitățile. De exemplu, acum trebuie să îi livrez cuiva o săpăligă, dar în timp ce făceam asta am fost atacat de sirene, lilieci și hipogrifi. Că tot veni vorba de monștri, aceștia sunt extrem de diverși, dar și foarte puternici, executarea unui goblin putând dura chiar și 8 secunde. Cred că era un mini-boss.
 • Și care e urmarea logică a omorâtului de monștri? LOOT!!! Doamne, loot-ul din jocul ăsta e atât de variat și interesat, încât fiecare expediție în sălbăticie este o ocazie ideală de a aduna arme și armuri puternice. De exemplu, acum port un pulover corodat și un sac de pânză, iar în mână vântur cu ferocitate un… băț +1? Huh. Oricum, sunt abia la început, armele cu adevărat puternice apar abia după ce mai crești în nivel, când te vei și putea lua la trântă cu creaturi mai periculoase.
 • Grafica! Grafica din Progress Quest este vârful apexului în materie de user interface design. Totul este fix acolo unde te-ai aștepta să fie, iar partea cea mai bună este că lumea din joc este întotdeauna fix așa cum ți-ai imaginat-o. Poți să îți închipui păduri bântuite, temnițe murdare, munți înzăpeziți – orice ți-ar trece prin cap, sunt sigur că în imaginația ta arată absolut incredibil!
 • În privința sunetului, dezvoltatorul Progress Quest a luat o decizie radicală – FĂRĂ SUNET! Chiar are foarte mult sens. De ce să îți fie băgat pe gât un soundtrack fantasy sau medieval care poate nici nu-ți place când poți să asculți muzica ta, să asculți știrile la televizor sau să deschizi geamul și să asculți păsările din copacii din fața blocului? Asta ar contribui foarte mult la atmosfera excelentă a jocului, cred.
 • Am păstrat argumentul suprem la final: Progress Quest se joacă singur! Exact, cine mai are timp zilele astea să piardă vremea ore în șir mergând prin păduri virtuale și luptându-se manual cu tot felul de orci și cerberi zburători? Progress Quest face un veritabil salt în viitorul jocurilor video, astfel încât îți poți petrece oricât de mult sau de puțin timp vrei urmărind acțiunea. Personajul tău își vede în continuare de treabă: face questuri, distruge balauri, capătă loot, se duce în piață să-l vândă, crește în nivel, găsește arme noi și progresează prin poveste, fără să fie nevoie de niciun input din partea jucătorului. Hei, te descurci grozav la jocul ăsta, frățioare! Desfă o bere și relaxează-te, tocmai ai scăpat tărâmul de un necromancer malefic. Hell yeah!

Știu, acum muriți de nerăbdare să încercați Progress Quest. Știam că așa se va întâmpla. Progress Quest e ca inelul lui Sauron, vrăjește pe oricine. Vă las doar linkul către site-ul oficial, de unde puteți să descărcați clientul desktop sau să jucați direct în browser. Aud că există chiar și o variantă pentru Android, dacă vreți să luați bătăliile epice cu voi. Begone now, peasants! Trebuie să ucid niște pirați hămesiți! Hîîîîaaaaaaaaa!!!

progress_quest_1
Fantastic.

 

1 Comentariu

 • doru
  Publicat februarie 4, 2017 8:50 pm 0Likes

  Mamaaaaa! E ca la pacanele, nu ma pot opri din jucat!

Adaugă un comentariu