Retro gaming, real steel: Cum mi-am construit mașina timpului

Mirosul face toți banii

În orice caz, fără glumă, dezbaterea are multe straturi. Corect, aș putea să emulez jocuri DOS în DOSBox. Aș putea apela la dll-uri ca dgVoodoo. Aș putea lăsa GOG.com să facă ce știe mai bine – sau aș putea să retrăiesc senzația unui boot screen Win98 însoțit de vâjâitul ventilatorului de pe GeForce 3 Ti 200. Așa cum vrea Dumnezeu.

Trei sunt motivele pentru care am ajuns practicant al acestui nou hobby tehnic: 1) nostalgia, 2) compatibiliatea și 3) the sheer fucking challenge. Dacă nostalgia unui gamer de 30 de ani este auto-explicativă, compatibilitatea are nevoie de mai multe cuvinte. În esență, indiferent cât de reușită este emularea, rezultatul va fi îmbrăcat în straturi de artificialitate care îi diminuează autenticitatea și calitatea.

O fi la fel să lecturezi Întoarcerea Regelui dintr-o ediție princeps cu cititul pe ecranul unui Kindle? Pun pariu că nu, fiindcă pierzi jumătate din ce înseamna citit plăcut. Hârtia, coperțile, mirosul cărții, sunetul paginii întoarse. Suma părților este mai mare decât întregul.

Același lucru este valabil și în cazul retro gaming-ului. Heretic pe un calculator plin de RGB-uri este o parodie a experienței originale. Știu, cumva chestiile astea fac parte din sfera meta și sunt justificabile pur subiectiv – dar nu sunt lipsite de esența adevărului.

The challenge? Ei bine, prima ”mașină retro” asamblată de când am ajuns un doomer depresiv trebuia să fie bazată pe Windows XP. Am unele dintre cele mai faine amintiri prin perioada 2001-2007, așa că nu am stat pe gânduri atunci când un prieten mi-a donat un Optiplex 755 în stare absolut impecabilă. Nucleul este un Core 2 Duo E6550 susținut de 3GB DDR2, la care am adăugat două HDD-uri de 512GB, sunet Audigy SE 7.1 și singura placă video low profile din stocul personal, nVidia 8400GS.

Desktop setup Aidan

Din nefericire, Optiplex 755 dispune de un design proprietar DELL, ce nu permite adăugarea unei placi video dual slot x16, așa că superbul Radeon HD 4670 trebuie să rămână la cutie.

8400 era singura opțiune, una care limitează performanța la low-medium în jocuri ca Doom 3 și ultra-low în Crysis. Deci cel mult jocuri lansate în 2007. Iar asta îmi convine, chiar dacă restul mașinii este puțintel anacronic (E6550 a fost lansat de Intel în 2007, spre finalul epocii XP).

10 Comentarii

  • Madalin
    Publicat ianuarie 8, 2021 6:54 pm 0Likes

    Dadeai rusine in tot cartierul in 2001 cu GeForce 3 Ti 200.
    Cred ca aveam o Riva TNT2 in perioada aia, dar nici nu tin minte sa fi umblat la optiunile video pe vremea aia, era mai simplu, daca mergea eram fericit,daca nu mergea, aia e :))

  • Tudro
    Publicat ianuarie 8, 2021 10:01 pm 0Likes

    Ce vremuri. Misto proiect 🙂

  • Razvan
    Publicat ianuarie 9, 2021 6:21 am 0Likes

    M-ai facut sa zambesc.

    🙂

    Uneori cand ma intorc in Romania si ajung la parintii mei, folosesc calculatorul care l-am avut cand eram adolescent. Pentium 4, 512 MB RAM, GF 5600. Este ciudat sa folosesc un calculator care are mai putina memorie decat un smartwatch.

    Ultima data am jucat C&C Generals si chiar mi-a placut. Totul pe medium, cu o rezolutie nu prea mare dar a avut farmec. Evident ca il pot instala si pe ce am acum, si sa il joc in 1080P cu totul la maxim, dar nu este acelasi lucru. Parca jocurile vechi au mai mult farmec cand sunt jucate pe hardware construit pentru ele.

  • Aidan
    Publicat ianuarie 9, 2021 9:33 pm 0Likes

    Pe mine chiar ma bate gandul sa folosesc Riva TNT2 in sistem, asta dupa ce ii schimb inca patru condensatoare umflate pe placa de baza. Ma asteptam sa cedeze, dadeau semne de oboseala. Momentan e on hold 98-ul 🙂

  • Aidan
    Publicat ianuarie 9, 2021 9:34 pm 0Likes

    Razvan, Tudor, da, merita sa faci asta pentru senzatia autentica. Pur si simplu se simt altfel jocurile clasice pe un sistem vintage.

  • rafyram
    Publicat ianuarie 16, 2021 4:29 am 0Likes

    Unul dintre marile regrete ale vietii: upgrade de la TNT2 Pro, la ceva mizerie de Geforce4MX, primind aproape nimic pe TNT (Brasov, Hardtrading se numea parca firma).

  • Aidan
    Publicat ianuarie 16, 2021 10:46 pm 0Likes

    Am eu doua TNT-uri, daca vrei sa faci un proiect Win98, look me up 🙂

  • Rincu Robert Andrei
    Publicat ianuarie 17, 2021 10:16 pm 0Likes

    Bai frate, mai tii minte ca GeForce MX4, fiind varianta de buget, nu avea pixel shader si prin urmare nu randa anumite obiecte care foloseau shading? Uite asa am jucat eu Prince of Persia Sands of Time pana la sfarsit imaginandu-mi cum arata sabia, pt ca nu se vedea pur si simplu. Ca sa nu mai vorbesc ca experienta se-a savurat pe un monitor CRT de 17, ceea ce ar trebui si tu sa adaugi retro build-ului daca chiar vrei sa fii hardcore (a se citi „barbat adevarat”). Ce mi-e dor de vremulrile alea…
    Cu Stima, domnu’ Manciu

  • APepper
    Publicat ianuarie 22, 2021 9:01 pm 0Likes

    Un zambet laarg citind tot articolul asta, si o pofta nebuna sa imi termin si eu unitatea retro. Deocamdata imi lipsesc un monitor era appropriate, o carcasa potrivita, o sursa mai teapana si un procesor Athlon xp 3200, in rest am o sumedenie de placi video AGP cu care ma pot juca, chiar daca nu toate se potrivesc deocamdata 😀 (2 placi socket A, ambele agp 5v…parca). Intre timp m-am abonat si la canalul Youtube, imi place ce vad, spor in continuare si sper sa schimbam pareri!

  • Aidan
    Publicat ianuarie 27, 2021 5:39 pm 0Likes

    That we will! 🙂

Adaugă un comentariu