Retro gaming, real steel: Cum mi-am construit mașina timpului
IDEle lui Ianuarie
Chiar și așa, compatibilitatea cu Windows XP SP3 este totală, iar jocuri precum The Battle for Middle Earth, Tony Hawk Pro Skater 2, Speedboat Attack, NFS Porsche, Severance sau Carmageddon 2 rulează impecabil, fără să mai fie nevoie de improvizații. Un alt avantaj uriaș este monitorul Acer 4:3 la 75Hz, foarte puține jocuri pre-2010 fiind gândite pentru rezoluții widescreen.
Mașina stă în permanență offline din motive de securitate, dar un HDD extern face transferul de date ușor, iar capacitatea de stocare este mai mult decât suficientă pentru ISO-uri și kituri de instalare arhivate.
Lucrurile s-au complicat cu al doilea proiect, cel bazat pe Windows 98, primul sistem de operare pe care l-am stăpânit cu adevărat, DOS/3.1/Win95 fiind cele în care mi-am ascuțit dinții.
Culmea, după mai mult de 15 ani de pauză, 98 a rămas în continuare OS-ul care nu mai are secrete pentru mine. Problema a fost sistemul hardware, un desktop luat orbește de la un hobo din Brașov (nu glumesc), care odată desfăcut acasă și-a arătat rugina, componentele defecte și un condensator aflat la început de sfârșit.
Pe de altă parte, placa de bază avea un slot AGP, un Pentium 4 funcțional, două DIMM-uri SDRAM totalizând 1GB (!!!), un monitor LCD 1024×768 la 75Hz și o sursă vie. După multă curățenie cu spirt Mona și acetonă, am reușit să îl fac să pară altceva decât gunoi, ca un câine cu râie adoptat de o familie bună.
Un HDD Seagate de 80GB IDE și un CD-ROM Benq – care refuză să scuipe tray-ul fără să fie înțepat cu acul – au ajuns în carcasă, iar placa video PCI de 2MB a fost înlocuită cu minunata GeForce 3 Ti (deși oscilez între aceasta și o Riva TNT2).
Am instalat cu ușurință Windows 98SE OEM (nu necesită boot floppy) și mi-am petrecut o noapte butonând SEGA RALLY 2 și Need For Speed 2 SE fără probleme. Condensatorul puțin umflat de lângă procesor este totuși o bombă cu ceas, așa că urmatorul pas este inlocuirea sursei vechi și un recap, operațiune ușoară cu un letcon și condensatorul potrivit, care se pot cumpăra inclusiv de pe magazinul lui Șora.
Pentru că nu am o placă de sunet PCI compatibilă nativ cu jocurile DOS, a trebuit să folosesc comanda C:\SET pentru a aflat adresele IRQ, configurabile apoi manual. DOOM 2, Duke Nukem 3D și Shadow Warrior s-au auzit în boxele monitorului prin placa AC97 onboard, dar opțiunea la care visez este Yamaha YMF724, în lipsa unui slot ISA pentru SoundBlaster-ul meu.
10 Comentarii
Madalin
Dadeai rusine in tot cartierul in 2001 cu GeForce 3 Ti 200.
Cred ca aveam o Riva TNT2 in perioada aia, dar nici nu tin minte sa fi umblat la optiunile video pe vremea aia, era mai simplu, daca mergea eram fericit,daca nu mergea, aia e :))
Tudro
Ce vremuri. Misto proiect 🙂
Razvan
M-ai facut sa zambesc.
🙂
Uneori cand ma intorc in Romania si ajung la parintii mei, folosesc calculatorul care l-am avut cand eram adolescent. Pentium 4, 512 MB RAM, GF 5600. Este ciudat sa folosesc un calculator care are mai putina memorie decat un smartwatch.
Ultima data am jucat C&C Generals si chiar mi-a placut. Totul pe medium, cu o rezolutie nu prea mare dar a avut farmec. Evident ca il pot instala si pe ce am acum, si sa il joc in 1080P cu totul la maxim, dar nu este acelasi lucru. Parca jocurile vechi au mai mult farmec cand sunt jucate pe hardware construit pentru ele.
Aidan
Pe mine chiar ma bate gandul sa folosesc Riva TNT2 in sistem, asta dupa ce ii schimb inca patru condensatoare umflate pe placa de baza. Ma asteptam sa cedeze, dadeau semne de oboseala. Momentan e on hold 98-ul 🙂
Aidan
Razvan, Tudor, da, merita sa faci asta pentru senzatia autentica. Pur si simplu se simt altfel jocurile clasice pe un sistem vintage.
rafyram
Unul dintre marile regrete ale vietii: upgrade de la TNT2 Pro, la ceva mizerie de Geforce4MX, primind aproape nimic pe TNT (Brasov, Hardtrading se numea parca firma).
Aidan
Am eu doua TNT-uri, daca vrei sa faci un proiect Win98, look me up 🙂
Rincu Robert Andrei
Bai frate, mai tii minte ca GeForce MX4, fiind varianta de buget, nu avea pixel shader si prin urmare nu randa anumite obiecte care foloseau shading? Uite asa am jucat eu Prince of Persia Sands of Time pana la sfarsit imaginandu-mi cum arata sabia, pt ca nu se vedea pur si simplu. Ca sa nu mai vorbesc ca experienta se-a savurat pe un monitor CRT de 17, ceea ce ar trebui si tu sa adaugi retro build-ului daca chiar vrei sa fii hardcore (a se citi „barbat adevarat”). Ce mi-e dor de vremulrile alea…
Cu Stima, domnu’ Manciu
APepper
Un zambet laarg citind tot articolul asta, si o pofta nebuna sa imi termin si eu unitatea retro. Deocamdata imi lipsesc un monitor era appropriate, o carcasa potrivita, o sursa mai teapana si un procesor Athlon xp 3200, in rest am o sumedenie de placi video AGP cu care ma pot juca, chiar daca nu toate se potrivesc deocamdata 😀 (2 placi socket A, ambele agp 5v…parca). Intre timp m-am abonat si la canalul Youtube, imi place ce vad, spor in continuare si sper sa schimbam pareri!
Aidan
That we will! 🙂