Review: Call of Duty: Advanced Warfare
Îmi este aproape imposibil să accept noţiunea de război “cool” – de acţiune militară privită din unghiul unei frumuseţi uşor de adorat, dar foarte greu de înţeles. Războiul îşi găseşte cu greu o justificare, iar de războaie care să încheie orice alt conflict – aka “Endwar, the War to end all Wars” – ne-am săturat în ultimii 100 de ani. Adevărul este că trăim într-o structură socială globală beligerantă, ahtiată după putere, control şi dominanţă.
Seria de FPS-uri militare Call of Duty a speculat cu măiestrie subiectul, transformându-l în cel mai grandios monument al designului leneş din industria jocurilor. Am vorbit despre asta în nenumărate rânduri şi mi-am exprimat fără perdea dezgustul pentru contopirea politicului cu şchiopătarea din lazy design, numai că indiferent cât aş fi evitat noul Advanced Warfare, se pare că universul a conspirat şi l-a adus în lista mea de recenzii. Şi nu regret nimic, căci a trecut ceva vreme de când mi-a fost tras preşul de sub picioare cu atât de mult entuziasm.
Mai exact, ultimul meu contact fericit cu franciza Call of Duty s-a petrecut în clipa lansării primului Modern Warfare, titlu ce a marcat o schimbare de direcţie impresionantă – un salt fără paraşută în canionul războiului contemporan, unde terorismul, insurgenţele şi operaţiunile speciale domină teatrul de conflict. Acum, Advanced Warfare reinventează încă o dată formula, descoperind un bazin de potenţial interesant, prin plasarea acţiunii în viitorul îndepărtat, mai exact anul 2054, şi introducerea tehnologiei futuriste în schemă, fără a părăsi graniţele pseudo-realismului zărit la orizontul progresului militar. Spun acest lucru fiindcă exoscheletul, dronele şi armele sau muniţia inteligentă sunt deja realităţi, chiar dacă există într-un stadiu incipient. CoD AW plasează în centrul mecanicii de joc, atât în campanie, cât şi în multiplayer, avantajele oferite de sistemul Exo: Assault, construit pentru operaţiunile convenţionale, Specialist, dotat cu abilităţi propice comandourilor spec-ops sau masivul EST, în stil mech. În modul MP, configurarea abilităţilor exoscheletului rămâne la latitudinea jucătorului, ceea ce deschide nenumărate aspecte tactice inedite.
Apoi, poţi rămâne uşor perplex în faţa valorilor producţiei, evidente din implicarea producătorilor şi prezenţa unei distribuţii surprinzătoare, în fruntea căreia se află Kevin Spacey – da, acel Kevin Spacey din The Usual Suspects, Se7en, House of Cards ori American Beauty. În primul rând, Activision a împărţit dezvoltarea în trei segmente aşezate sub o singură umbrelă: de versiunile current-gen s-au ocupat direct cei de la Sledgehammer Games, ediţiile PS3/Xbox 360 au fost puse în farfuria High Moon Studios, iar Raven a preluat componenta multiplayer. Nu ştiu ce sinergie a existat la mijloc, dar rezultatul final a văzut lumina zilei fără probleme neaşteptate. Revenind la cast, personajele implicate în campanie beneficiază de creionarea atentă a unor detalii estetice şi morale, subliniate prin voce şi expresivitate de Troy Baker, Gideon Emery, Spacey şi Angela Gots.
8 Comentarii
Mircea
Ok, sa inteleg ca ar trebui macar sa il piratez. Ca sa vad daca imi place bineinteles.
Liviu
Asteapta putin, o sa fie pe steam intr-un weekend curand sigur. Nu hrani piratii, nu o sa se opreasca ce e dreptm dar macar nu ii hranesti
Emil Capusan
Stai linistit ca n-o sa intre Activision in faliment!
Bogdan
Nu fi cacat. Daca nu ti-l permiti exista multe alte jocuri ieftine si bune.
Emil Capusan
Stai linistit ca io n-am sa-l iau nici din stanga si nici din dreapta.Puna nu voi avea un sistem care sa-mi permita sa-l rulez,poate astepta linistit.Iar cand m-o ajuta Dumnezo sa am un sistem mai potent il voi cumpara.
Mircea
Chiar nu au nevoie de banii mei. Aleg sa nu hranesc o corporatie, nu hranesc nici un pirat. Realitatea este ca in cazul in care jocul e cu adevarat bun, si o sa imi placa, o sa il cumpar pentru multiplayer.
Dar m-am ars de prea multe ori. Prea multe review-uri pozitive pentru jocuri AAA care au fost cel putin abjecte. Nu mai am incredere in nimic si nimeni.
George Ene
Am cumparat jocul si sunt foarte multumit de el atat in multiplayer cat si in singleplayer.O campanie foarte buna din punctul mea de vedere,dar scurta asa cum scrie si in review,cu toate ca sunt 15 misiuni.Va recomand sa vi-l cumparati 🙂
DeusEx
Eu unul astept Far Cry 4, singurul FPS pe care il cumpar anul asta. Sper sa vedem un review si la el