Review: Call of Duty: Advanced Warfare

Povestea jocului începe cu un pumn de acţiune militară super-tehnologizată direct în plină figură şi serveşte drept tutorial, pe lângă funcţia evidentă de stabilire a personajului principal, Jack Mitchell (Baker), şi motivelor ce vor conduce la desfăşurarea evenimentelor ulterioare invaziei nord-coreene din Seoul. Am sesizat din primele secunde eliminarea HUD-ului clasic, înlocuit un un display holografic plasat pe fiecare armă – sistem practic şi imersiv. Cu toate că mecanica pac-pac a rămas neschimbată, adăugarea grenadelor inteligente şi tactice, cu multiple moduri de funcţionare, transformă aproape tridimensional nivelul strategic din combat.

call-of-duty-advanced-warfare-screenshot_06
서울에 오신 것을 환영합니다! 우리는 매운 음식, 스타 크래프트와 전쟁을해야합니다.

Am fost nevoit să gândesc altfel decât până acum abordarea schimburilor de focuri, mulţumită avantajelor oferite de Exo, mediul înconjurător şi armament. Luptele se desfăşoară pe verticală, salturile uriaşe augmentate de scheletul mecanic, botezate Boost Jump, descoperind un control similar cu cel din Crysis. Tot aici devin clare şi funcţiile suplimentare menite să sporească viteza mişcării la sol şi în aer: Boost Dodge, Boost Dash şi Boost Slam, cu denumiri ce se explică singure, uşor de stăpânit după puţin exerciţiu practic.

call-of-duty-advanced-warfare-screenshot_02
Am venit să verificăm aragazul pentru scăpări de gaze.

Mai departe, campania single urmăreşte parcursul lui Mitchell în cadrul companiei militare private Atlas, condusă cu mult tact de Jonathan Irons (Spacey). Irons vede în Mitchell un surogat pentru fiul său, pierdut pe câmpul de luptă coreean în urma unui sacrificiu ce putea fi evitat cu uşurinţă. Aşa se face că tu, protagonist si fost coleg cu Will Irons, primeşti şansa unui alt început, sub forma protezei ce îţi înlocuieşte braţul stâng, pe lângă contractul de mercenar cu trei perechi de cohonez. Cu ce scop? Ei bine, terorismul cecen este prezent şi în 2060. Aş putea spune că CEO-ul Atlas pare un vizionar extrem, dar atunci aş strica cu un spoiler mare cât o zi de post storyline-ul destul de scurt. Totuşi, trebuie amintite momentele epice din unele misiuni, cum ar fi prăbuşirea unui turn de răcire în proximitatea echipei tale înmărmurite, zborul supersonic printr-un canion, infiltrarea a la Assassin’s Creed pe proprietatea antagonistului cu viziune (God dammit!), navigarea prin cavernele unui gheţar, experienţa traumatizantă dintr-un lagăr experimental şi pilotarea impunătorului Hovertank – iar aceste episoade sunt doar câteva dintre cele care mi-au rămas bine fixate în memoria de lungă durată. Blockbuster, baby!

call-of-duty-advanced-warfare-screenshot_07
Mânuţa fermecată, eficientă şi la munte şi la mare, în orice împrejurare.

Deznodământul este deznodământ, nu tocmai impresionant, aşa că vă las să îl descoperiţi singuri la finalul celor 4-6 ore cât durează felia SP, dar nu înainte de a „lăuda” personajele secundare, pe cât de verbale şi excelent portretizate, pe atât de inutile şi tembele în timpul misiunilor. Gideon, cu toată experienţa lui pe câmpul de luptă, nu poate împuşca un bec, iar Ilona, ex-Spetsnaz echipată cu un Exo, abia plasează un pumn în gura unui lider terorist cecen ciuruit. Aşa că Mitchell, dragă, obişnuieşte-te cu responsabilitatea totală.

8 Comentarii

 • Mircea
  Publicat noiembrie 12, 2014 7:35 am 0Likes

  Ok, sa inteleg ca ar trebui macar sa il piratez. Ca sa vad daca imi place bineinteles.

  • Liviu
   Publicat noiembrie 12, 2014 8:08 am 0Likes

   Asteapta putin, o sa fie pe steam intr-un weekend curand sigur. Nu hrani piratii, nu o sa se opreasca ce e dreptm dar macar nu ii hranesti

  • Emil Capusan
   Publicat noiembrie 15, 2014 10:55 pm 0Likes

   Stai linistit ca n-o sa intre Activision in faliment!

  • Bogdan
   Publicat noiembrie 12, 2014 8:44 am 0Likes

   Nu fi cacat. Daca nu ti-l permiti exista multe alte jocuri ieftine si bune.

  • Emil Capusan
   Publicat decembrie 23, 2014 8:10 pm 0Likes

   Stai linistit ca io n-am sa-l iau nici din stanga si nici din dreapta.Puna nu voi avea un sistem care sa-mi permita sa-l rulez,poate astepta linistit.Iar cand m-o ajuta Dumnezo sa am un sistem mai potent il voi cumpara.

 • Mircea
  Publicat noiembrie 12, 2014 9:53 am 0Likes

  Chiar nu au nevoie de banii mei. Aleg sa nu hranesc o corporatie, nu hranesc nici un pirat. Realitatea este ca in cazul in care jocul e cu adevarat bun, si o sa imi placa, o sa il cumpar pentru multiplayer.
  Dar m-am ars de prea multe ori. Prea multe review-uri pozitive pentru jocuri AAA care au fost cel putin abjecte. Nu mai am incredere in nimic si nimeni.

 • George Ene
  Publicat noiembrie 12, 2014 7:56 pm 0Likes

  Am cumparat jocul si sunt foarte multumit de el atat in multiplayer cat si in singleplayer.O campanie foarte buna din punctul mea de vedere,dar scurta asa cum scrie si in review,cu toate ca sunt 15 misiuni.Va recomand sa vi-l cumparati 🙂

 • DeusEx
  Publicat noiembrie 13, 2014 4:09 pm 0Likes

  Eu unul astept Far Cry 4, singurul FPS pe care il cumpar anul asta. Sper sa vedem un review si la el

Adaugă un comentariu