The Settlers of Catan: și toată lumea – Board games! Moar games!!!
Vreau să atrag atenția și asupra câtorva detalii pe care am observat că le-am luat de-a gata până am încercat alte tabletop-uri. Versiunea de Settlers cumpărată de mine (am avut noroc) este publicată de Mayfair Games. Toate componentele jocului sunt de calitate. Hexagoanele sunt perfect tăiate, cărțile de joc nu par că o să se strice după 100 de meciuri, zarurile sunt frumoase, artwork-urile îți iau ochii, până și la cutie te uiți cu plăcere. La prima vedere pare că ai putea juca Catan și cu piese create din hârtie reciclată, dar, pentru că durează destul de mult până termini un meci, am ajuns să cred că fiecare mic detaliu aduce ceva în plus și face experiența de joc mai plăcută. Înainte de a cumpăra, întrebați cine a publicat board game-ul respectiv, intrați pe internet și căutați să vedeți dacă într-adevăr primiți calitate. Casele, drumurile și vilele sunt făcute din lemn și au o simetrie aparte, cel puțin în această ediție, a celor de la Mayfair. Am spus și mai sus, te trag la a te juca cu ele cât aștepți după ceilalți, asta bineînțeles dacă ți-ai făcut deja strategia, sau nu se întâmplă nimic interesant pentru tine. Am prieteni care au ajuns să simtă jocul, dar și câțiva care trebuie să facă mereu ceva cu mâinile lor. Nu de puține ori m-au surprins cu construcții deosebite, de la Stonehage, la catapulte. De la mini-jocuri Jenga la adevărate palate, pentru care ne-am și oprit în loc și le-am împrumutat din piesele noastre.
Catan nu necesită niciun fel de traducere pentru a fi înțeles și jucat. Dacă știți să-l explicați, puteți alege și versiunea în japoneză ,că tot o să vă descurcați. Sunt câteva cărți mai speciale care vin cu puțin text explicativ, dar nimic serios. Regulile le puteți găsi pe internet chiar și în română. Pe de altă parte, Settlers nu poate fi jucat decât în trei sau patru oameni, o limitare care ne-a lovit destul de rău pentru că am realizat că de obicei suntem ori numai doi, ori mai mult de patru. Am încercat în doi și am schimbat termenii de victorie de la 10 la 15 puncte. E interesant așa, pentru că dacă folosești toate vilele și casele pe care le deții nu ajungi să ai decât 13 puncte, deci trebuie să dai iama și în cărțile mai speciale de care (nu) vă spuneam. Din păcate, în doi, de cele mai multe ori cineva se va detașa în câștigător și va fi foarte greu de prins din urmă. Răsturnările de situație sunt rare, în timp ce jocurile strânse o să fie cam două din zece. Prea puțin pentru a putea recomanda acest mod de joc. Mai ales când există titluri create special pentru joaca la dublu, chiar și în cooperativ, vezi Pandemic. Limita de sus am rezolvat-o simplu prin achiziționarea unui add-on care se numește sugestiv The Settlers of Catan: 5-6 Player Extension. Dacă ideea vă face cu ochiul cumpărați cu grijă, verificați înainte dacă extensia e compatibilă cu jocul pe care-l dețineți. Noua cutiuță vă dăruiește alte 11 hexagoane pentru a mări suprafața de joc și a acomoda astfel încă doi jucători, câteva cărți în plus, atât speciale cât și cu resurse, și bineînțeles lemnăria necesară extra-oponenților. Regulile rămân în mare aceleași, nimic de raportat pe acest palier.
Dacă ați citit până aici și sunteți intrigați, dar nu sunteți siguri că Settlers, sau jocurile de masă în general, o să fie pe gustul vostru, vă recomand filmulețul de mai jos (NSFW-ish). E greu să descrii mecanisme complexe de joc, dar în același timp și bucuria pe care cei ce le încearcă o simt. Un filmuleț poate face acest lucru de 10 ori mai bine. Dar ce vorbesc, recomand showul de mai jos tuturor fanilor tabletop. Wil Wheaton, adolescentul din Start Trek, a crescut și a devenit o persoană foarte caldă și plăcută. Un adevărat promotor al jocurilor de societate. Imagine și sunet cu pretenții, editare profesionistă, invitați interesanți, jocuri alese pe măsură, ce să mai, tot playlist-ul este genial.
12 Comentarii
mihaivisanmiuV
Eu recomand de RedGoblin un magazind de boardgames si benzi desenate. Platesti 5 lei si te joci cat vrei si multe tipuri de boardgames. Va recomand civilization boardgame care se joaca asemanator cu jocu de pe pc si daca ati jucat jocul veti intelege si boardgame-ul. Catan recomand si eu, este misto. Totusi pana la urma multe boardgames-uri nu dureaza sa le intelegi, dar sa le stapanesti dureaza mult. Pana inveti strategi si alte chesti. Felicitari pentru articol. Amuzant.
Lucian B.
Sau Lex Hobby Store, daca sunteti din Iasi 😀
ncv
Vad ca ambele site-uri au si magazin online. Deci, nu prea conteaza unde esti (in Ro), daca le comanzi presupun ca ti le trimit 🙂
Vira
^_^
https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/t31.0-8/209186_166260916766176_8119185_o.jpg
ncv
cu scuzele de rigoare pentru postarea intarziata (29/4) serverul a mutat de la el putere comentariul tau in spam. (?!)
o sa verific si folderul de spam de acum incolo.
super poza! vreau si eu! 🙂
DeusEx
Pe cand un review la ESO?
ncv
ESO? http://en.wikipedia.org/wiki/European_Southern_Observatory
Am fost si mi-au spus ca Eve e facut prost… nu mai trec niciodata pe la ei. 🙂
E greu cu jocurile online cand muncesti, eu ma feresc de ele cat pot. Poate colegii… 🙂
ola small dickie
eu trag din cand in cand cate un Bang! The Bullet!. O placere sa stai cu o tigara in coltu’ gurii, o bere intr-o mana si niste gloante pentru prieteni in cealalta.
Aidan
Asa ceva as juca si eu. Ola, iti faci timp sa treci prin Sibiu?
ola small dickie
Daca ajung vreodata pe acolo bag si Bangu’ la ghiozdan. Sau daca treci tu pe la mare.
Aidan
Am programata o vizita pe litoral in vara. Bagam joace!
ola small dickie
De abia astept sa te sparg la Bang! pentru ca eu l-am mai jucat si tu nu. Muuuahahah!!! A, da stai, ca se invata repede 🙁