The Settlers of Catan: și toată lumea – Board games! Moar games!!!

După douăzeci și de persoane catanizate cred că am învățat și cum să fiu un învățător bun și am câteva sfaturi. Care pot fi extrapolate la orice joc dacă situația o cere. Primul meci în compania unor persoane care nu știu să joace ar fi bine să fie dezvoltat cu toate cărțile pe masă. Aveți răbdare și explicați tot ce se întâmplă, dar mai ales deciziile voastre de joc. Dacă lângă voi mai există și alții care au habar, rugați-i și pe ei să explice ce fac și de ce. O să dureze probabil de două ori mai mult până terminați, dar crede-
ți-mă, o să fiți mult mai câștigați pe viitor. Pe de altă parte, nu încercați să prezentați strategii complexe pentru că aveți toate șansele să-i pierdeți pe drum. „Construiește aici, pentru că o să poți să te extinzi aici, pentru a face aia și aia, și e bine și că ai porturile aproape și să ai resurse pentru asta și asta.” Rezumați-vă la explicații simple. „Acest loc nu este așa de bun pentru că 12 o să vină rar ca și zar.” După prima partidă vă promit că toată lumea o să vrea să joace fără să-și mai arate cărțile, asta dacă nu se va întâmpla chiar după primele 5-10 ture. Întrebări vor exista în continuare, din ce în ce mai interesante, din ce în ce mai complexe, oferiți întotdeauna cele mai bune soluții la problemele lor, chiar dacă aceste soluții vor lucra împotriva voastră. Dacă vă regăsiți în compania unor persoane mai în vârstă, sau a unor prieteni mai puțini competitivi, nu forțați victoriile, jucați de drag, relaxați-vă. Catan, așa cum am subliniat și mai sus, te lasă să dezvolți și strategii dure, iar mulți s-ar putea să se simtă intimidați. După primele 2-3 meciuri o să aveți șansa să le arătați și explicați acțiunile mai complexe și o să le aprecieze, o să vrea să câștige. Dacă jocul este al vostru implicit majoritatea celor de la masă vă vor vedea ca un leader, aveți grijă de ei. Nu forțați nota, nu le tăiați aripile, faceți glume, discutați pe lângă, împingeți-i de la spate pe cei mai moșmondiți. De fapt, aici își arată board game-urile adevărata valoare, în socializare. În puterea lor de a întări relațiile de prietenie, de a aduce zâmbete și pasiune pe fețele tuturor celor din jurul mesei.

Cât de mult iubește lumea Catan? Atât de mult

 
În scurt timp noii veniți vor încerca să găsească breșe în regulile jocului. Dacă se întâmplă să vă pună în dificultate, nu răspundeți niciodată la ghici, luați manualul și căutați împreună răspunsul. Documentația care vine în cutia Catan-ului acoperă cu succes aproape toate acțiunile posibile, dar lasă deschise oportunitățile de negociere. De-a lungul timpului am avut niște surprize demențiale, ca atunci când un prieten, la doar al doilea joc al lui, a observat că dacă nu construiește repede o casă în locația x va fi blocat de un vecin și nu va mai avea cum să se dezvolte. Nu că nu avea resursele necesare pentru a construi o casă, care cere un lemn, o cărămidă, o oaie și grâne, nu avea nicio resursă punct. Nu avea ce să negocieze. Sau cel puțin așa credeam noi. „Cine mă ajută să construiesc o casă aici, poate să aibă toate resursele mele pentru următoarele două ture.” Dacă urmezi linia strictă a manualului ai avea tendința să spui că nu e tocmai corect să închei un astfel de pact. Dar de ce ai face-o. Acestea sunt momentele care fac Settlers magic. Mai recent am râs cu lacrimi când un coleg de muncă, om serios la 50 și de ani a decis să vândă un lemn, singurul din joc în acel moment, ca la licitație. „Tiimber! Timber! I have one ore here, anybody else, two bricks over there, two sheep here, I have bricks and sheep and I prefer bricks, two bricks goin’ once, goin’… Two sheep and one ore, ladies and gentelmen, anybody else, quality timber, for two sheep and one ore, going once, going twice, SOLD, for two sheep and one ore to the young lady with blue eyes.” Accentul de sudist mi-a pus capac, parcă mă uitam la Storage Wars, îmi venea să licitez a prost, doar pentru a-l face să continuie.

Nu v-ați săturat de Catan? Nu-i nimic. Avem și alte varietăți.

 
După zeci de jocuri e imposibil să nu doriți să încercați și altceva, titlul vă va rămâne în suflet, dar e greu să păstrezi magia, când îl rejoci atât de des. E momentul pentru ceva nou, ceva care să vă dea timp și spațiu pentru a vi se face dor, din nou, de Catan. Lângă recomandările lui Will, dar și cele ce urmează să facă ochi pe Nivelul 2, vă mai trimit și pe BoardGameGeek. Un site în stilul IMDB care listează toate „jocurile de masă” apărute până acum. Motorul de căutare implementat este deosebit de puternic. Puteţi sorta după tip, mecanici de joc, nota mediată primită de la mii de fani, dar, poate mai important, după timpul de joc necesar pentru a termina o partidă și după numărul de jucători recomandați pentru a avea o experiență de joc cât mai bună. Gateway game?

12 Comentarii

 • mihaivisanmiuV
  Publicat aprilie 14, 2014 3:32 pm 0Likes

  Eu recomand de RedGoblin un magazind de boardgames si benzi desenate. Platesti 5 lei si te joci cat vrei si multe tipuri de boardgames. Va recomand civilization boardgame care se joaca asemanator cu jocu de pe pc si daca ati jucat jocul veti intelege si boardgame-ul. Catan recomand si eu, este misto. Totusi pana la urma multe boardgames-uri nu dureaza sa le intelegi, dar sa le stapanesti dureaza mult. Pana inveti strategi si alte chesti. Felicitari pentru articol. Amuzant.

  • Lucian B.
   Publicat aprilie 14, 2014 7:12 pm 0Likes

   Sau Lex Hobby Store, daca sunteti din Iasi 😀

  • ncv
   Publicat aprilie 14, 2014 7:31 pm 0Likes

   Vad ca ambele site-uri au si magazin online. Deci, nu prea conteaza unde esti (in Ro), daca le comanzi presupun ca ti le trimit 🙂

  • ncv
   Publicat aprilie 29, 2014 1:14 pm 0Likes

   cu scuzele de rigoare pentru postarea intarziata (29/4) serverul a mutat de la el putere comentariul tau in spam. (?!)
   o sa verific si folderul de spam de acum incolo.

   super poza! vreau si eu! 🙂

 • DeusEx
  Publicat aprilie 14, 2014 6:25 pm 0Likes

  Pe cand un review la ESO?

 • ncv
  Publicat aprilie 14, 2014 7:13 pm 0Likes

  ESO? http://en.wikipedia.org/wiki/European_Southern_Observatory
  Am fost si mi-au spus ca Eve e facut prost… nu mai trec niciodata pe la ei. 🙂

  E greu cu jocurile online cand muncesti, eu ma feresc de ele cat pot. Poate colegii… 🙂

 • ola small dickie
  Publicat aprilie 15, 2014 8:41 am 0Likes

  eu trag din cand in cand cate un Bang! The Bullet!. O placere sa stai cu o tigara in coltu’ gurii, o bere intr-o mana si niste gloante pentru prieteni in cealalta.

  • Aidan
   Publicat aprilie 15, 2014 8:55 am 0Likes

   Asa ceva as juca si eu. Ola, iti faci timp sa treci prin Sibiu?

 • ola small dickie
  Publicat aprilie 15, 2014 10:59 am 0Likes

  Daca ajung vreodata pe acolo bag si Bangu’ la ghiozdan. Sau daca treci tu pe la mare.

  • Aidan
   Publicat aprilie 29, 2014 1:55 pm 0Likes

   Am programata o vizita pe litoral in vara. Bagam joace!

 • ola small dickie
  Publicat aprilie 29, 2014 3:28 pm 0Likes

  De abia astept sa te sparg la Bang! pentru ca eu l-am mai jucat si tu nu. Muuuahahah!!! A, da stai, ca se invata repede 🙁

Adaugă un comentariu