SOMIC G930: Dragonul Roşu cu 7.1 Capete

SOMIC G930 este al doilea produs al fabricantului chinez pe care am ocazia să îl încerc. Dacă Easars Keel a fost un mouse uşor de încadrat în categoria „dezamăgitor pentru preţul cerut, dar suficient de capabil să îşi îndeplinească rolul asumat”, headset-ul G930 m-a pus în dilemă.

Mă întreb acum dacă subiectivismul estetic poate descalifica din start un obiect, dacă frumuseţea se află cu adevărat în ochii privitorului. Mai bine zis, îmi bat capul încercând să înţeleg unde începe urâţenia provocată de un singur detaliu din construcţie şi unde se opreşte influenţa gusturilor personale asupra unei aprecieri obiective. Este vorba despre inserţia de plastic roşu din structura cupelor – un accesoriu cosmetic, fără funcţie practică.

Să fie înţeles că nu am nimic împotriva produselor chinezeşti. Cum bine ne atrăgea atenţia un cititor, aproape toate perifericele sunt fabricate în China. Corect, însă standardele de calitate sunt diferite de la producător la producător şi este foarte dificil să compari un Easar cu un Cougar doar pentru că împart ştampila Made in China. Acestea fiind spuse, iată ce oferă SOMIC în interiorul ambalajului modest, din carton subţire şi plastic gri.

G930 este un headset destinat gaming-ului, cu surround 7.1 virtual, placă de sunet integrată şi conectică prin USB – trăsătură indicată prin natura designului agresiv, cu pavilioane triunghiulare însemnate cu un logo cât mai cool şi patru zone din plastic roşu semitransparent, iluminate LED (două pentru fiecare cupă). Plasticul utilizat în construcţie pare subţire, casant, dar există posibilitatea ca acest lucru să fie efectul advers al unui compromis între rezistenţă şi greutate.

somic_g930_image_04
Probabil sunt asamblate manual de meşterii SOMIC…

De fapt, cu excepţia benzii metalice din banderola căptuşită cu un material ce imită pielea, restul pieselor sunt realizate integral din acelaşi plastic, în diferite culori şi densităţi. Dacă tot am menţionat banderola reglabilă, trebuie amintit faptul că aceasta oferă suficient confort şi susţine eficient greutatea difuzoarelor, impunând un nivel normal de tensiune pe cap şi urechi. Iniţial am fost şocat de forma pavilioanelor circumauriculare, încercând să-mi aduc aminte dacă urechile mele sunt isoscele, însă am fost surprins să constat o potrivire nefirească de contur. Mai mult, bureţii generoşi sunt înveliţi cu acelaşi material plăcut la atingere de pe banderolă.

Microfonul este detaşabil şi se conectează la pavilionul stâng printr-un jack de 3.5mm auriu (mă feresc să spun „aurit”), braţul flexibil având un grad mare de plasticitate. Cablul headset-ului SOMIC G930 este îmbrăcat într-un cauciuc roşu, foarte subţire. O unitate de control al volumului este poziţionată pe acelaşi fir principal, ceea ce facilitează accesul la funcţiile Mute Volume şi Mute Mic. Din experienţele mele cu sistemele similare de cablare, firul are toate şansele să dezvolte rupturi la bazele modulului de control după utilizarea îndelungată.

somic_g930_image_05În testele de audiţie am configurat G930 folosind softul livrat pe mini-CD-ul din pachet – un software practic, intuitiv şi bogat în funcţii (există chiar şi un mod karaoke).

Audiţia muzicală m-a surprins relativ plăcut, în special volumul puternic la care G930 poate ajunge. Din nefericire, tridimensionalitatea, adâncimea, acuitatea şi claritatea sunetului suferă în funcţie de volum. Am ascultat albumul ATB Seven Years 1998-2005 (din colecţia jumătăţii, sper să nu afle că mi-am băgat urechile în muzica ei) pentru vreo 45 de minute şi pot spune că difuzoarele SOMIC sună bine, în timp ce cupele izolează eficient zgomotele externe.

În gaming – fiindcă aceste performanţe mă interesau în mod special–, G930 s-a comportat exact aşa cum credeam. Emularea 7.1 este defectuoasă, poziţionează haotic sunetele în spaţiu şi transformă totul într-o cacofonie multidimensională. Pe de altă parte, volumul puternic a sporit gradul de imersiune în Battlefield 3, deşi basul lipsit de forţă şi suflu nu m-a impresionat absolut deloc în timpul exploziilor. Microfonul receptează bine vocea şi nu o distorsionează tulburător, în ciuda lipsei unui filtru.

somic_g930_image_03

În concluzie, SOMIC G930 sunt căşti de chat oarecum potrivite audiţiei muzicale, cu un aspect agresiv inspirat din lumea gaming-ului şi detalii estetice de prost gust. Rar mi-a fost dat să testez un gaming gadget mai controversat, căci habar nu am pentru ce să le recomand – v-am spus că trebuie să plătiţi aproximativ 160RON pentru ele? La acest preţ, eu m-aş orienta spre cu totul altceva…

SPECIFICAŢII TEHNICE:
Diametru difuzoare: 40 mm;
Impedanţă: 20 ohm;
Frecvenţă răspuns: 20 Hz – 20 KHz;
Sensibilitate: 103 dB;
Lungime cablu: 2.8 m;
Sensibilitate microfon: -38 dB;
Impedanţă microfon: 2.2 kohm;

Adaugă un comentariu