Sony PlayStation 5: €500 și Zero Motive Să-l Cumperi în 2020

De ce să NU cumperi PlayStation 5 (sau Xbox Series X) în 2020

Deși prețurile sunt acceptabile pentru niște mașinării de jocuri care vor putea rula titluri de actualitate pentru următorii 7-8 ani, apare o problemă legată de motivele de a migra către generația viitoare în această perioadă.

La fel cum a făcut și Microsoft săptămâna trecută, Sony ne-a oferit mult prea puține motive să cumpărăm PlayStation 5 în ziua lansării. Majoritatea jocurilor prezentate vor apărea în a doua jumătate a anului 2021 (și unele dintre ele ar putea suferi întârzieri), în timp ce titlurile disponibile din prima zi sunt în mare parte aceleași pe care le avem deja pe vechea generație.

Aici intervine o dezbatere interesantă care conduce la o concluzie care se poate rezuma astfel: Sony și Microsoft pun prea mult accent pe hardware (care, în mod ironic, le produce pierderi în primii ani de vânzări) și prea puțin accent pe software. Totuși situația este foarte apropiată de ceea ce am văzut în anul 2013 cu Xbox One și PlayStation 4 – majoritatea jocurilor erau multi-platform, produse de studiouri externe și nu justificau din punct de vedere grafic eticheta de „next gen”.

De fapt, ultima dată când Sony și Microsoft chiar s-au străduit a fost în timpul generației Xbox (care ne-a adus Halo: Combat Evolved din prima zi) și PlayStation 2 (care a avut… Armored Core 2 și Ridge Racer V).

Prin comparație, Nintendo Switch a venit din prima zi cu „Legend of Zelda: Breath of the Wild„, care a avut calitatea de „system seller” (un joc de cea mai bună calitate, care îi convinge pe entuziaști să cumpere hardware-ul doar pentru a avea parte de acea experiență). Iar Nintendo a făcut un obicei din a lansa un joc important odată cu fiecare nouă consolă, oferindu-le fanilor un motiv suplimentar să migreze către noua mașinărie.

Din păcate, nu vedem așa ceva din partea Sony și Microsoft. Faptul că putem juca din prima zi o multitudine de jocuri de generație veche pe niște sisteme noi (serios, cine cumpără PlayStation 5 pentru a juca Fortnite, GTA V, The Last of Us: Remastered sau chiar Uncharted 4?) ne arată că de fapt progresul a încetinit și acțiunea cu adevărat „next gen” nu este gata încă.

Din fericire, în momentul când vom avea cu adevărat disponibile toate jocurile prezentate cu mare fast de Sony și Microsoft, vom avea parte și de console mai ieftine. Având câteva luni bune de stat pe raft și abătându-se asupra lor câteva sărbători care în mod tradițional aduc după sine reduceri, vom avea ocazia să achiziționăm PlayStation 5 sau Xbox Series X la o ofertă mai bună. Și nu trebuie neapărat să plătim mai puțini bani – pentru același preț de 500 de euro, putem primi un controller suplimentar sau jocuri care chiar merită investiția de 70 de euro.

Prin urmare, în baza libertății mele de a nu fi cumpărat sau sponsorizat de vreo mega corporație din industria jocurilor, dar și a raționamentului dat de bun-simț, vă recomand* să așteptați liniștiți un an sau doi înainte de a achiziționa o consolă de „generație nouă”. Xbox One și PlayStation 4 se vor afla în continuare pe hartă pentru noi lansări timp de minim un an, iar în contextul economic în care ne aflăm s-ar putea să fie o idee bună să puneți banii deoparte.

Vom discuta mai multe despre acest subiect duminică în podcastul NEXT LEVEL.

*Această opinie nu reflectă neapărat poziția colegilor mei sau a site-ului NIVELUL2.

6 Comentarii

 • Sol
  Publicat septembrie 17, 2020 1:25 am 0Likes

  E un grup demografic majoritar intre cei care au console pe care il ignori – cei care au versiunile basic (One S sau PS4 Slim), care se vor chinui rau cu jocurile noi. Ma gandesc in primul rand la Cyberpunk 2077, care desi e multi platform, zic eu ca o sa fie „gen seller”.
  Eu unul de-asta o sa fac saltul Series X. Xbox are destul de multe avantaje – Game Pass, full backwards compatibility, si – deloc de neglijat – compatibilitate cu controllerele de pe generatia actuala, deci inca si mai multi bani economisiti.

  • Vlad Costea
   Publicat septembrie 17, 2020 1:44 am 0Likes

   Ai dreptate într-o anumită măsură, dar tot sunt nemulțumit de efortul minim pe care l-au depus Sony și Microsoft pentru a pregăti jocuri bune pentru ziua lansării :))

   Eu voi mai aștepta un an sau doi pentru ca prețurile să mai coboare sau eventual să iau de cei 500 de euro un pachet care să aibă jocuri care-și merită banii. Sunt curios în cazul Cyberpunk în ce măsură va fi diferită experiența pe Xbox One X față de Xbox Series S.

 • Razvan
  Publicat septembrie 17, 2020 11:41 pm 0Likes

  Sony nu va mai lansa nici un joc pentru PS4, iar noile jocuri multi-platform au mai multe cerințe decât până acum și mă îndoiesc că își vor bate mult capul producătorii pentru a le optimiza pentru un hardware mai învechit. În plus, după cum am văzut trend-ul, prețul nu va scădea în nici un caz peste 6 luni – 1 an, așa cum nici prețul unei PS4 / PS4 Pro nu a mai scăzut de foarte mult timp.
  Așa că merită fără îndoială să se cumpere noua consolă.

 • Sol
  Publicat septembrie 21, 2020 9:31 pm 0Likes

  Probabil n-ai citit stirea in care Sony a spus ca vor continua sa suporte PS4 cu jocuri pentru inca 2-3 ani. E si in avantajul lor. Au zeci de milioane de useri pe PS4 care nu o sa faca toti saltul rapid la next gen, dar care pot aduce bani buni din vazarea de jocuri.

 • Tsunami
  Publicat septembrie 24, 2020 5:08 pm 0Likes

  De fapt Spider-man Miles Morales, Sackboy si viitorul joc Horizon vor fi si pe PS4. Exact cum Deathloop sau Final Fantasy XVI vor fi si pe Xbox, acestea fiind Timed Exclusive pe PS5.

 • Tsunami
  Publicat septembrie 24, 2020 5:11 pm 0Likes

  Commentul de mai sus ar fi trebuit sa fie un Reply la commentul lui Razvan. Anywho, foarte bun articol. Si eu sunt de acord ca nu exista absolut niciun motiv pentru a trece pe next-gen (inca). Majoritatea persoanelor care mi-au zis ca vor schimba consola in 2020 o fac pentru 120 de fps in Gears 5 sau Destiny 2.

Adaugă un comentariu