Sony PlayStation 5: €500 și Zero Motive Să-l Cumperi în 2020

De ce să NU cumperi PlayStation 5 (sau Xbox Series X) în 2020

Deși prețurile sunt acceptabile pentru niște mașinării de jocuri care vor putea rula titluri de actualitate pentru următorii 7-8 ani, apare o problemă legată de motivele de a migra către generația viitoare în această perioadă.

La fel cum a făcut și Microsoft săptămâna trecută, Sony ne-a oferit mult prea puține motive să cumpărăm PlayStation 5 în ziua lansării. Majoritatea jocurilor prezentate vor apărea în a doua jumătate a anului 2021 (și unele dintre ele ar putea suferi întârzieri), în timp ce titlurile disponibile din prima zi sunt în mare parte aceleași pe care le avem deja pe vechea generație.

Aici intervine o dezbatere interesantă care conduce la o concluzie care se poate rezuma astfel: Sony și Microsoft pun prea mult accent pe hardware (care, în mod ironic, le produce pierderi în primii ani de vânzări) și prea puțin accent pe software. Totuși situația este foarte apropiată de ceea ce am văzut în anul 2013 cu Xbox One și PlayStation 4 – majoritatea jocurilor erau multi-platform, produse de studiouri externe și nu justificau din punct de vedere grafic eticheta de „next gen”.

De fapt, ultima dată când Sony și Microsoft chiar s-au străduit a fost în timpul generației Xbox (care ne-a adus Halo: Combat Evolved din prima zi) și PlayStation 2 (care a avut… Armored Core 2 și Ridge Racer V).

Prin comparație, Nintendo Switch a venit din prima zi cu „Legend of Zelda: Breath of the Wild„, care a avut calitatea de „system seller” (un joc de cea mai bună calitate, care îi convinge pe entuziaști să cumpere hardware-ul doar pentru a avea parte de acea experiență). Iar Nintendo a făcut un obicei din a lansa un joc important odată cu fiecare nouă consolă, oferindu-le fanilor un motiv suplimentar să migreze către noua mașinărie.

Din păcate, nu vedem așa ceva din partea Sony și Microsoft. Faptul că putem juca din prima zi o multitudine de jocuri de generație veche pe niște sisteme noi (serios, cine cumpără PlayStation 5 pentru a juca Fortnite, GTA V, The Last of Us: Remastered sau chiar Uncharted 4?) ne arată că de fapt progresul a încetinit și acțiunea cu adevărat „next gen” nu este gata încă.

Din fericire, în momentul când vom avea cu adevărat disponibile toate jocurile prezentate cu mare fast de Sony și Microsoft, vom avea parte și de console mai ieftine. Având câteva luni bune de stat pe raft și abătându-se asupra lor câteva sărbători care în mod tradițional aduc după sine reduceri, vom avea ocazia să achiziționăm PlayStation 5 sau Xbox Series X la o ofertă mai bună. Și nu trebuie neapărat să plătim mai puțini bani – pentru același preț de 500 de euro, putem primi un controller suplimentar sau jocuri care chiar merită investiția de 70 de euro.

Prin urmare, în baza libertății mele de a nu fi cumpărat sau sponsorizat de vreo mega corporație din industria jocurilor, dar și a raționamentului dat de bun-simț, vă recomand* să așteptați liniștiți un an sau doi înainte de a achiziționa o consolă de „generație nouă”. Xbox One și PlayStation 4 se vor afla în continuare pe hartă pentru noi lansări timp de minim un an, iar în contextul economic în care ne aflăm s-ar putea să fie o idee bună să puneți banii deoparte.

Vom discuta mai multe despre acest subiect duminică în podcastul NEXT LEVEL.

*Această opinie nu reflectă neapărat poziția colegilor mei sau a site-ului NIVELUL2.

6 Comments

  1. Sol septembrie 17, 2020
    • Vlad Costea septembrie 17, 2020
  2. Razvan septembrie 17, 2020
  3. Sol septembrie 21, 2020
  4. Tsunami septembrie 24, 2020
  5. Tsunami septembrie 24, 2020

Leave a Reply