Hands-on: FIFA World

Veşti bune vin din direcţia EA pentru fanii celei mai populare francize de fotbal: FIFA World a intrat în open beta global pe PC. Jocul poate fi accesat de aici sau direct din aplicaţia Origin. Partea cea mai tare constă în gratuitatea acestei ediţii, pentru că World este free-to-play şi nu face compromisuri inutile. De fapt, este probabil cel mai bun FIFA disponibil pe calculator în prezent, cu aproape 1,5 milioane de playeri înscrişi în beta. Alex Grimbley, producător, declara:

„Aducând franciza FIFA pe PC sub formă free-to-play, le oferim milioanelor de fani noi oportunitatea de a trăi o experienţă autentică, cu un gameplay premiat şi ligi licenţiate. În acelaşi timp, fanii FIFA existenţi se vor putea  bucura de jocul pe care îl iubesc deja, cu conţinut proaspăt în fiecare zi şi posibilitatea de a juca pe aproape orice PC.”

Elementele sociale şi cele de trading au primit o atenţie deosebită, după cum se poate vedea în trailerul de mai sus. Evident, era de aşteptat să primim asta într-un joc online bazat pe tranzacţii între jucători şi microtranzacţii in-game. Cei de la EA au poziţionat modul FIFA Ultimate Team în locul coloanei vertebrale, susţinând pe un schelet solid (cu vreo 99% ADN de FIFA 14) un football sim fulgerător şi uşor de învăţat. Roster-ul include 16.000 de fotbalişti din 600 de cluburi oficiale şi 30 de ligi licenţiate, aşa că nu se poate plânge nimeni din cauza lipsei de conţinut. Numai că FIFA World asaltează cu o forţă incredibilă scena din teatrul EA, cel puţin pe segmentul PC: jocul funcţionează atât de bine încât transformă FIFA 14 într-un titlu neatrăgător – dacă nu chiar inutil. Presupun că producătorii urmăresc intenţionat o tranziţie totală spre F2P, cu scopul imprimării unei noi direcţii, cu distincţii clare între consolă, terminale mobile şi calculator.

FIFA_World_Preview_Screenshot_01
Messi, Argentinianul Zburător

Spuneam că World are în proporţie de 99% ADN-ul corespondentului concentrat pe componenta single. Credeţi-mă, nu urmăream o figură de stil. De la control la fizică şi grafică (din păcate, aici publicul este 2D şi arată foarte rău), cele două jocuri sunt aproape identice, păstrând acelaşi pas calculat şi precis – spre deosebire de ediţia World Cup, mult mai explozivă. Dinamica fotbaliştilor este excelentă, iar mişcările din timpul driblingurilor respectă cadrul biomecanic natural. Totul pare cursiv, fluent şi realist. În imaginea de mai sus, Messi a şutat cu putere după un sprint pe zăpadă, ceea ce a redus simţitor din precizie. Postura lui din momentul pregătirii loviturii mi-a indicat perfect unde să ţintesc şi cât de tare să şutez, aşa că am putut compensa în ultimul moment. Astfel de mici detalii sunt uşor de trecut cu vederea într-un simulator de fotbal care ignoră calitatea capturii de mişcare, dar FIFA World scoate tot ce poate din motorul fizic Impact. Variabilele luate în calcul includ vremea, condiţia gazonului şi abilităţile individule ale fiecărui fotbalist.

FIFA_World_Preview_Screenshot_02
FC Nivelul 2, distrugând competiţia.

În FIFA World am văzut întâia oară un henţ comis de portar la marginea careului şi tot aici am executat cele mai precise lovituri cu capul. Există o chimie perfectă în mecanica de pe teren, lucru ce mă bucură foarte mult, căci eu credeam cu sinceritate în ipoteza „EA o va da în bară cu un FIFA gratuit, pentru că $ şi nimic altceva”. Magazinul online păstrează funcţionalitatea obişnuită şi include numeroase iteme: de la jucători la echipament, totul se cumpără pe bază de Gold ori FIFA Points. Totuşi, se poate progresa natural fără, cheltuirea unor sume de bani reali. Alcătuirea unui lot FUT bun implică decizii tactice, analiza pieţei de trading şi o apreciere justă pentru statisticile fotbaliştilor reali. Investiţi cu cap şi culegeţi roadele pe tabela de scor.

FIFA_World_Preview_Screenshot_03
La cumpărături, cu fonduri limitate.

După numai două meciuri disputate împotriva AI-ului şi două vs. jucători umani, am ştiut că vreau să butonez mai mult, alături de prieteni. Ce-i drept, poate e prea devreme să îmi dau cu părerea asupra nivelului de competitivitate din modul online, deşi sistemul de matchmaking pare capabil să identifice oponenţi pe măsură. Oricum, sunt disponibile şi moduri de joc single player, unde merită să câştigaţi puncte ori să exersaţi diferite metode strategice. Reţineţi faptul că vorbim despre un titlu aflat încă în beta, deci sunt posibile nenumărate schimbări pe viitor – inclusiv la capitolul gameplay.

Familiar şi inovator în acelaşi timp, FIFA World trebuie jucat dacă sunteţi fani ai seriei. Nu costă nimic şi oferă nelimitate ore de distracţie. Controlul a rămas la fel de precis, grafica şi sunetul se ridică la standarde neaşteptate (a se observa comentariul excelent realizat de Clive şi Andy), iar disponibilitatea globală îl face alegerea perfectă. Până la un review detaliat, savuraţi un open beta ca la carte!

16 Comentarii

 • Bga Bals George Andrei
  Publicat mai 23, 2014 10:37 am 0Likes

  Prima oara am jucat Fifa2002, cu CD original, prin 2007 parca, ultimul titlu pe care l-am jucat e 2013 (tot original, intre astea doua am jucat doar variantele „imprumutate”) si vad ca nu o sa mai trebuiasca sa cheltui juma de salar numa pe un joc care se schimba in fiecare an, daca fac bine sistemul de micro-tranzactii (gen LoL/DoTA) s-ar putea sa vedem si pe la Dreamhack niste competitii.

  • Aidan
   Publicat mai 23, 2014 10:40 am 0Likes

   FIFA World s-ar potrivi de minune in contextul evenimentelor de gaming competitiv. Sunt curios in ce directie evolueaza scena jocului. Este posibil sa capete o amploare mai mare decat cea a seriei publicate an de an.

 • sniperulz
  Publicat mai 23, 2014 12:04 pm 0Likes

  Asta inseamna ca is sanse mari ca FIFA 15 PC sa fie pe noul engine Ignite.
  YEY

  • Aidan
   Publicat mai 23, 2014 12:54 pm 0Likes

   Sau sa nu mai fie. Deloc. Pe PC, that is 😀

  • Bga Bals George Andrei
   Publicat mai 24, 2014 2:47 pm 0Likes

   Parca au mai avut niste intentii din aste (f2p football games) EA dar le-au lasat in neant. Probabil cu miscarea asta urmaresc publicitatea care va veni pe domeniul eSports, si-ar mai face niste indivizi cont pe origin si poate o sa cumpere si alte jocuri, doar sa nu-l retardeze cu p2w.

 • valentinbicu
  Publicat iunie 6, 2014 11:00 am 0Likes

  din pacate jocul e plin de buguri la ora actuala, aproape de nejucat.

  • Aidan
   Publicat iunie 6, 2014 11:30 am 0Likes

   La ce te referi mai exact? Eu nu am intampinat probleme majore, incat sa nu il pot juca.

  • jon
   Publicat iunie 25, 2014 9:17 am 0Likes

   Astazi 25-06-2014 sa facut un update si de atunci nu mai pot deschide jocul , eVARZA , l-am instalat din nou si tot asa face, daca cineva mai are acelasi probleme sa ni le redea

  • Aidan
   Publicat iunie 25, 2014 10:03 am 0Likes

   La mine ruleaza perfect, chiar mai bine acum, dupa update. Nu e varza, e BETA, iar configuratia ta are probleme pe care jocul nu le poate ignora – asa ca nu functioneaza. Incearca o reinstalare.

  • Michi
   Publicat iunie 25, 2014 11:08 am 0Likes

   Se rezolva problemele alea, nu e nevoie nici de reinstalare. Dupa o zi, doua ar trebui sa iti mearga. Mie mi s-a intamplat de mai multe ori pana acum si de fiecare data si-a revenit. Probabil sunt probleme cu serverele atunci cand se fac update-uri.

 • Robeert
  Publicat septembrie 24, 2014 4:23 pm 0Likes

  Salut,am windows xp service pack 3 si imi iese din joc chiar cand sa intru in meci.
  Va rog ajutati-ma!

  • Robeert
   Publicat septembrie 24, 2014 4:25 pm 0Likes

   Suze am uitat sa precizez ca pe windows 7 mergea jocul!

 • a
  Publicat decembrie 6, 2014 9:43 pm 0Likes

  Am nevoie de ajutor.. Mereu cand intru in FIFA WORLD, imi da prima pagina si ma scoate din joc. Am W7 Home Premium. Cat am jucat primele 7 ore nu mi-a facut figuri, nu stiu ce are acum.

 • tore
  Publicat ianuarie 24, 2015 1:56 pm 0Likes

  Voi deschide o competitie de Fifa World …cine este interesat ma puteti contacta la el_llorente id mes
  sau id origin tore_stefan 😉

 • Alin
  Publicat martie 26, 2015 8:57 am 0Likes

  Cand intru in fifa world nu se intampla absolut nimic..ruleaza in task manager..dar in joc nu ma baga.Am reinstalat jocul de 3 ori,am reinstalat windows ul,am reinstalat origin.Ba mai mult am incercat pe un alt pc sa joc ,cu contul meu si surpriza..acolo aceeasi problema.Mi-am creeat un nou cont pe origin si tot degeaba..aceeasi problema..Vreun sfat..va rog…Ah,am dat si repair the game si toate,toate cacaturile le-am incercat..fara vreun rezultat insa.

 • Lucsyan
  Publicat martie 26, 2015 9:07 am 0Likes

  Salut!Am o problema la fifa world,cand dau sa cumpar pachete imi da o erorare de la origin si nu ma lasa sa deschid,eroarea zicea cam asa:,,Origin in Game must be enabled from the Origin software settings in order successufuly complete Shop purchases”

Adaugă un comentariu