Hands-on: FIFA World

Veşti bune vin din direcţia EA pentru fanii celei mai populare francize de fotbal: FIFA World a intrat în open beta global pe PC. Jocul poate fi accesat de aici sau direct din aplicaţia Origin. Partea cea mai tare constă în gratuitatea acestei ediţii, pentru că World este free-to-play şi nu face compromisuri inutile. De fapt, este probabil cel mai bun FIFA disponibil pe calculator în prezent, cu aproape 1,5 milioane de playeri înscrişi în beta. Alex Grimbley, producător, declara:

„Aducând franciza FIFA pe PC sub formă free-to-play, le oferim milioanelor de fani noi oportunitatea de a trăi o experienţă autentică, cu un gameplay premiat şi ligi licenţiate. În acelaşi timp, fanii FIFA existenţi se vor putea  bucura de jocul pe care îl iubesc deja, cu conţinut proaspăt în fiecare zi şi posibilitatea de a juca pe aproape orice PC.”

Elementele sociale şi cele de trading au primit o atenţie deosebită, după cum se poate vedea în trailerul de mai sus. Evident, era de aşteptat să primim asta într-un joc online bazat pe tranzacţii între jucători şi microtranzacţii in-game. Cei de la EA au poziţionat modul FIFA Ultimate Team în locul coloanei vertebrale, susţinând pe un schelet solid (cu vreo 99% ADN de FIFA 14) un football sim fulgerător şi uşor de învăţat. Roster-ul include 16.000 de fotbalişti din 600 de cluburi oficiale şi 30 de ligi licenţiate, aşa că nu se poate plânge nimeni din cauza lipsei de conţinut. Numai că FIFA World asaltează cu o forţă incredibilă scena din teatrul EA, cel puţin pe segmentul PC: jocul funcţionează atât de bine încât transformă FIFA 14 într-un titlu neatrăgător — dacă nu chiar inutil. Presupun că producătorii urmăresc intenţionat o tranziţie totală spre F2P, cu scopul imprimării unei noi direcţii, cu distincţii clare între consolă, terminale mobile şi calculator.

FIFA_World_Preview_Screenshot_01

Messi, Argentinianul Zburător

Spuneam că World are în proporţie de 99% ADN-ul corespondentului concentrat pe componenta single. Credeţi-mă, nu urmăream o figură de stil. De la control la fizică şi grafică (din păcate, aici publicul este 2D şi arată foarte rău), cele două jocuri sunt aproape identice, păstrând acelaşi pas calculat şi precis — spre deosebire de ediţia World Cup, mult mai explozivă. Dinamica fotbaliştilor este excelentă, iar mişcările din timpul driblingurilor respectă cadrul biomecanic natural. Totul pare cursiv, fluent şi realist. În imaginea de mai sus, Messi a şutat cu putere după un sprint pe zăpadă, ceea ce a redus simţitor din precizie. Postura lui din momentul pregătirii loviturii mi-a indicat perfect unde să ţintesc şi cât de tare să şutez, aşa că am putut compensa în ultimul moment. Astfel de mici detalii sunt uşor de trecut cu vederea într-un simulator de fotbal care ignoră calitatea capturii de mişcare, dar FIFA World scoate tot ce poate din motorul fizic Impact. Variabilele luate în calcul includ vremea, condiţia gazonului şi abilităţile individule ale fiecărui fotbalist.

FIFA_World_Preview_Screenshot_02

FC Nivelul 2, distrugând competiţia.

În FIFA World am văzut întâia oară un henţ comis de portar la marginea careului şi tot aici am executat cele mai precise lovituri cu capul. Există o chimie perfectă în mecanica de pe teren, lucru ce mă bucură foarte mult, căci eu credeam cu sinceritate în ipoteza „EA o va da în bară cu un FIFA gratuit, pentru că $ şi nimic altceva”. Magazinul online păstrează funcţionalitatea obişnuită şi include numeroase iteme: de la jucători la echipament, totul se cumpără pe bază de Gold ori FIFA Points. Totuşi, se poate progresa natural fără, cheltuirea unor sume de bani reali. Alcătuirea unui lot FUT bun implică decizii tactice, analiza pieţei de trading şi o apreciere justă pentru statisticile fotbaliştilor reali. Investiţi cu cap şi culegeţi roadele pe tabela de scor.

FIFA_World_Preview_Screenshot_03

La cumpărături, cu fonduri limitate.

După numai două meciuri disputate împotriva AI-ului şi două vs. jucători umani, am ştiut că vreau să butonez mai mult, alături de prieteni. Ce-i drept, poate e prea devreme să îmi dau cu părerea asupra nivelului de competitivitate din modul online, deşi sistemul de matchmaking pare capabil să identifice oponenţi pe măsură. Oricum, sunt disponibile şi moduri de joc single player, unde merită să câştigaţi puncte ori să exersaţi diferite metode strategice. Reţineţi faptul că vorbim despre un titlu aflat încă în beta, deci sunt posibile nenumărate schimbări pe viitor — inclusiv la capitolul gameplay.

Familiar şi inovator în acelaşi timp, FIFA World trebuie jucat dacă sunteţi fani ai seriei. Nu costă nimic şi oferă nelimitate ore de distracţie. Controlul a rămas la fel de precis, grafica şi sunetul se ridică la standarde neaşteptate (a se observa comentariul excelent realizat de Clive şi Andy), iar disponibilitatea globală îl face alegerea perfectă. Până la un review detaliat, savuraţi un open beta ca la carte!

16 Comments

 1. Bga Bals George Andrei mai 23, 2014
  • Aidan mai 23, 2014
 2. sniperulz mai 23, 2014
  • Aidan mai 23, 2014
  • Bga Bals George Andrei mai 24, 2014
 3. valentinbicu iunie 6, 2014
  • Aidan iunie 6, 2014
  • jon iunie 25, 2014
  • Aidan iunie 25, 2014
  • Michi iunie 25, 2014
 4. Robeert septembrie 24, 2014
  • Robeert septembrie 24, 2014
 5. a decembrie 6, 2014
 6. tore ianuarie 24, 2015
 7. Alin martie 26, 2015
 8. Lucsyan martie 26, 2015

Leave a Reply