INTERVIU: Despre Nordeus Hackathon 2014, cu Milan Đukić

Despre Nordeus Hackathon 2014, competiția internațională deschisă programatorilor și designerilor de jocuri, ce este organizată anual la Belgrad, în Serbia, știți deja din știrea prin care am anunțat-o.

Conceptul nu mai este o noutate, astfel de competiții organizându-se chiar și la noi, dar ele fie sunt mai puțin mediatizate sau/și nu sunt suficient de atrăgătoare, fie nu au amploarea celui organizat de sârbii de la Nordeus. Dacă vă mai amintiți, chiar și noi am organizat de două ori o competiție asemănătoare, în 2006 și 2007, pe vremea când casa noastră se numea Revista LEVEL. Foarte probabil, am fost primii din România care am organizat o astfel de întrecere la nivel național, mai ales cu premii serioase în bani. Am făcut atunci cunoștință cu programatori și designeri talentați, cu proiecte originale, complexe și mai ales funcționale. Competiția LEVEL: Tu faci jocurile, ce a pus la bătaie 5.000 de euro pe ediție, s-a bazat cam pe același concept folosit de Nordeus Hackathon, mai puțin timpul alocat dezvoltării jocurilor, care la noi se întindea pe mai multe luni, și faptul că participanții au fost liberi să-și dezvolte creațiile oriunde și oricum doreau. Ca și în cazul Nordeus Hackathon, proiectele funcționale au putut fi apoi jucate de către oricine a dorit să le încerce și să-și dea cu părerea. Ce au făcut echipele câștigătoare cu banii, este partea a doua. Cert este că mulți dintre cei care au concurat atunci, au reușit ulterior să-și găsească un loc călduț în industrie (dacă nu activau deja în ea), iar asta contează cel mai mult.

Dar să revenim. Despre a patra ediție a Nordeus Hackathon, unde au avut ocazia să se înscrie și echipe din România, am discutat cu Milan Đukić, PR Manager Nordeus, iar rezultatul conversației poate fi urmărit în continuare.

milan_hackathon_pr

Milan Đukić și-a început cariera în industrie scriind review-uri.

NIVELUL2: Milan, înainte de toate, felicitări pentru organizarea celei de-a patra ediții a Nordeus Hackathon. Este o oportunitate incredibilă pentru dezvoltatorii mici din regiune, iar noi suntem bucuroși să sprijinim o asemenea inițiativă. Te rog să le spui cititorilor noștri câteva cuvinte despre tine și implicarea ta în industria jocurilor. Acesta este primul tău Hackathon?

Milan: Mai întâi, vreau să vă mulțumesc pentru cuvintele calde. Este al treilea Hackathon în care mă implic alături de Nordeus. Referitor la implicarea mea în industrie, pe plan personal aceasta a început, probabil, cu primul joc pe care l-am jucat. Pe plan profesional, însă, sunt implicat din 1997, când am început să scriu review-uri.

NIVELUL2: Cum a început această aventură și ce i-a determinat pe cei de la Nordeus să organizeze prima ediție a Hackatonului?

Milan: Unul dintre principalele noastre obiective a fost să arătăm lumii că în Serbia există o mulțime de oameni talentați, capabili să dezvolte jocuri video. La vremea aceea, cu doar o mână de oameni recunoscuți în mod public ca fiind producători de jocuri, scena dezvoltatorilor de profil din Serbia nu era unde este acum. După prima ediție, lucrurile s-au schimbat, iar Hackathon a evoluat într-un proiect mult mai ambițios din punct de vedere tehnologic și organizatoric, numărul concurenților crescând de la an la an – vrem să arătăm că regiunea are un potential uriaș și o mulțime de oameni talentați, concurenții având ocazia să folosească Hackathon-ul ca o rampă de lansare pentru propriile lor proiecte sau ei înșiși.

NIVELUL2: Cum misiunea Hackathon-ului este să promoveze în primul rând talentul din regiune, care crezi că sunt avantajele și dezavantajele unui producător de jocuri din Europa de Est?

Milan: Există unele dezavantaje, cum ar fi distanța față de hub-urile tehnologice importante, însă există și multe avantaje. Regiunea se mândrește cu un sistem educational specific, datorită căruia se nasc soluții ingenioase de rezolvare a problemelor, dar și un background deosebit. Este o adevărată gură de aer proaspăt în industrie.

NIVELUL2: Cine alege tema competiției și ce are ea la bază?

Milan: Echipa care decide tema este alcătuită din aproximativ 20 de persoane. Este un process complex care durează de obicei câteva zile, iar decizia finală este luată în seara dinaintea Hackathon-ului. Mă folosesc de această ocazie ca să-i avertizez pe participanți să nu creadă știrile – evident, false – care încep să circule pe net cu două zile înainte de începerea competiției. Dacă dau ca sigură o anumită temă, având la bază informații “din interior”, să nu le credeți. Tocmai de aceea, avem echipe complet pregătite să dezvolte pe marginea unei teme alternative, nicidecum cea reală, pentru a induce în eroare. Așadar, vă rog, nu încercați să aflați tema competiției pe alte căi, pentru că noi păstrăm bine secretul în interiorul acelui cerc de 20 de persone, iar decizia finală o luăm cu 12 ore înainte să înceapă competiția.

premii_hackathon_2014

Premii în console și accesorii pentru cele mai bune echipe din concurs.

NIVELUL2: Există anumite faze în procesul de producție al unui joc pe parcursul Hackathon-ului sau lăsați participanții să se organizeze după cum cred ei de cuviință?

Milan: Toate echipele beneficiază de o prezentare introductivă, cu o săptămână înaintea Hackathon-ului, în cadrul căreia le dăm sfaturi legate de metodologie și explicăm în detaliu cum trebuie să decurgă un proces de producție. Acoperim aceleași probleme cu o oră înainte să înceapă competiția. Mai departe, le punem la dispoziție instrucțiuni, iar fiecarei echipe i se atribuie câte un mentor. Îi sfătuim, de asemenea, să urmeze diverse faze în cadrul procesului de producție, dar nu îi obligăm să le urmeze. E doar un pont pe care echipele nu sunt obligate să îl ia în considerare, dacă doresc să se organizeze în mod diferit.

NIVELUL2: Hackaton-ul durează doar 24 de ore, iar fiecare echipă trebuie să folosească acest interval de timp cu atenție pentru a realiza cel mai bun joc din competiție. Ce le-ai recomanda să facă în acest sens și cum trebuie să arate jocul câștigător?

Milan: Principalul sfat pe care îl dăm echipelor este să realizeze un joc compus dintr-un nivel funcțional, nicidecum unul cu patru niveluri defecte. Să se concentreze pe prototipul de la care pornesc, cu cât mai puține adăugiri cu putință, nicidecum să încerce atingerea unui scop mai larg, la care nu pot ajunge în doar 24 de ore.

NIVELUL2: Milan, îți mulțumim și vă urăm succes cu actuala ediție a Nordeus Hackathon, precum și cele care vor urma!

Milan: Vă mulțumesc foarte mult pentru interesul arătat.

6 Comments

  1. Aidan noiembrie 28, 2014
  2. mahri726 noiembrie 28, 2014
    • KiMO noiembrie 28, 2014
    • Radu noiembrie 28, 2014
    • KiMO noiembrie 29, 2014
  3. George Andrei noiembrie 29, 2014

Leave a Reply