CO-REVIEW: Yaga (Vlad Costea, Mihai Dimache)

Acest articol a fost publicat pentru prima dată în revista NXT LVL – pe care am oferit-o drept cadou într-un tiraj limitat de 100 de exemplare celor care ne-au susținut podcastul pe Patreon.

Dacă data viitoare vrei să ne citești articolele în premieră pe hârtie lucioasă, ne poți face donații. Promitem că vom folosi banii pentru a cumpăra bere care să ne spurce gurile în timpul podcastului... și ulterior vom avea grijă să vă livrăm și niște cadouri.

Și dacă vreți să descărcați varianta digitală pentru a-ți tipări propriile reviste (30-60 de lei la o tipografie locală, în funcție de grosimea hârtiei), atunci vei găsi PDF-ul pe Patreon. Din partea noastră, poți imprima oricât de multe exemplare pentru a le dărui rudelor și prietenilor – conținutul este creat pentru voi și trebuie dat mai departe.

Vlad Costea:

Baba Yaga intră-n sat și, la fel ca oricare altă pensionară din Europa de est, are o influență disproporționat de mare asupra politicii – mai ales atunci când vine vorba de alegerea reprezentanților.

De această dată, Yaga i-a pus gând rău însuși țarului care șede-n jilț și își privește cu dispreț supușii în ciuda vieții neîmplinite pe care o trăiește. În calitatea ei de octogenară aparent nemuritoare care sigur a făcut facultatea în aceeași clasă moscovită pe care-au frecventat-o Gorbaciov și Iliescu, baba are și un plan: va găsi un mascul viril din sat, îl va pune în situația de a îndeplini trei porunci ale țarului și va complota pe parcurs pentru a încurca firele.


Asemenea unei votante PSD, Yaga are certitudinea că șansele de a răsturna ordinea politică în propria favoare îi surâd. Și asemenea însuși PSD-ului, scoate un candidat profan din rândul clasei muncitoare și încearcă să îl polizeze după propriul plac. Este vorba despre Ivan, fierarul satului – un bărbat chel și burtos, care încă locuiește în casa mamei și a reușit performanța de a se păstra celibatar în ciuda presiunilor babei (așa își alintă figura maternă) de a-și găsi o nevastă.

20 Comentarii

  • Cosmin
    Publicat mai 8, 2020 7:06 pm 0Likes

    Harap Alb

    • Vlad Costea
      Publicat mai 10, 2020 11:22 pm 0Likes

      Felicitări, ai câștigat! Verifică-ți mailul 🙂

  • Armin Naghi
    Publicat mai 8, 2020 8:46 pm 0Likes

    Nu pot sa aleg o singură poveste. Am doua favorite, „Punguța cu doi bani” și „Fata babei și Fata moșului” chiar daca aceste 2 nu sunt în zona fantasticului. Mi le spuneau bunicii, înainte de culcare, în copilarie. De aceea sunt preferatele mele.

    • Vlad Costea
      Publicat mai 10, 2020 11:26 pm 0Likes

      Verifică-ți mailul, ai primit un premiu 🙂

  • Andrei Vasilescu
    Publicat mai 8, 2020 9:42 pm 0Likes

    Harap Alb. Nimic nu poate bate intrebarea de la 12 ani: „Dar ce este acela un span?” Poate odata cu Yaga, as putea afla raspunsul Delay intre facebook si comentariul pe articol Greseala mea!

    • Vlad Costea
      Publicat mai 10, 2020 11:39 pm 0Likes

      Ai primit un cadou pe e-mail 🙂

  • cosmin ionut Barnea
    Publicat mai 8, 2020 10:11 pm 0Likes

    Făt Frumos cu în frunte

  • Allen Dobra
    Publicat mai 8, 2020 11:35 pm 0Likes

    Mai, basmul meu favorit e forever Povestea lui Harap-Alb, un adevarat fantasy rpg. Arhetipurile fomistului, betivului, aluia de vede tot etc is cele mai tari personaje ce ne pot reprezenta. M-am regasit in Setila.
    Va ofer un scurt fragment, descrierea lui savuroasa, adaptata:
    „o arătare de om băuse apa (berea) de la 24 de iazuri (sticle – o lada) și o gârlă (un flacon 2.5 l) pe care umblau numai 500 de mori și tot atunci striga în gura mare că se usucă de sete…Grozav burdăhan și nesățios gâtlej, de nu pot să-i potolească setea nici izvoarele pământului; mare ghiol de apă trebuie să fie în mațele lui! Se vede că acesta-i prăpădenia apelor, vestitul Setilă, fiul Secetei, născut în zodia rațelor (datului la ele) și împodobit cu darul suptului.
    — Râzi tu, râzi, Harap-Alb, zise atunci Setilă, căruia începu a-i țâșni apa (voma) pe nări și pe urechi, ca pe niște lăptoace de mori, dar, unde vă duceți voi, fără mine degeaba vă duceți” 😉

    • Vlad Costea
      Publicat mai 11, 2020 12:38 am 0Likes

      Verifică-ți mailul, ai primit un cadou 🙂

  • Marasescu Andrei
    Publicat mai 8, 2020 11:52 pm 0Likes

    Capra cu trei iezi

    • Vlad Costea
      Publicat mai 11, 2020 12:37 am 0Likes

      Felicitări, ai primit un premiu pe e-mail 🙂

  • Louie
    Publicat mai 9, 2020 1:15 pm 0Likes

    Greuceanu

    • Vlad Costea
      Publicat mai 11, 2020 12:37 am 0Likes

      Cam greu, dar ai primit un cadou pe e-mail 🙂

  • Argoth
    Publicat mai 10, 2020 12:21 pm 0Likes

    Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte.

    • Vlad Costea
      Publicat mai 11, 2020 12:37 am 0Likes

      Verifică-ți mailul, ai primit un premiu 🙂

  • zucc
    Publicat mai 11, 2020 9:52 am 0Likes

    Greuceanu, desigur.

  • Bogdan
    Publicat mai 17, 2020 10:47 am 0Likes

    Puneti-l pe Steam, va rog, acolo imi colectionez eu jocurile.. Am mult peste 1000 de jocuri in acea colectie, nu vreau sa mai stau cu diverse programe instalate pe PC doar pentru un joc. Va multumesc!

    • Adrian Dobrescu
      Publicat mai 18, 2020 11:39 am 0Likes

      Ma, acum ca i-ai rugat frumos, sunt aboslut convins ca devii vor renunta la contractul cu Epic, ca na, daca Bogdan isi colectioneaza jocurile pe Steam, TREBUIE sa-l puna pe Steam. S-au cam suparat astia de la Epic, dar csf, n-ai csf, acolo isi colectioneaza Bogdan jocurile.

  • Futerix
    Publicat mai 17, 2020 6:24 pm 0Likes

    Punguta cu doi bani si Harap Alb erau favoritele mele.

  • LimboWalker
    Publicat mai 18, 2020 9:16 am 0Likes

    Daca ar fi sa aleg, as merge pe Punguta cu doi bani. Am adorat basmul ala de mic copil! 🙂

Adaugă un comentariu