REVIEW: GRAN TURISMO SPORT (PS4/VR)

Excelent modul Driving School. Te pregătește pentru mindset-ul de a te da pe circuit. Știu că sunt mulți șoferi care cred că știu cum se conduce. Și eu eram unul dintre ei :), probabil. Până când am ajuns pe circuit, cu prilejul lansării jocului și m-am urcat într-o mașină sport, cu instructorul în dreapta și mi-am dat seama că circuitul are cu totul alte reguli și că cei 10 ani de permis auto nu mă avantajează deloc, ci dimpotrivă, pentru că după atâta timp sunt condiționat cumva să conduc în felul meu. Iar felul meu o fi oarecum sportiv (nu inconștient), dar nu se compară cu ce e pe circuit și că trebuie să uit, practic, cam tot ce știu, pentru a putea controla cât mai bine cei 250 de cai ai BMW-ului și cei 360 ai Porsche-ului și pentru a scoate timpi cât mai buni pe pistă. Păcat că nu apucasem să termin Driving School-ul GT Sport-ului înainte să mă urc la volan, sunt convins că aș fi fost și mai rapid.

Următorul mod al campaniei este Mission Challenge, care vă va lua câteva ore până îl terminați cu siguranță. Practic, veți lua toate tehnicile învățate în Driving School și le veți pune în practică, în diverse tipuri de curse cu mașini foarte variate, pentru a vă obișnui cu provocarea, cu ce înseamnă o cursă și veți învăța și câteva tehnici un pic mai avansate, gen cum să vă folosiți de curenții de aer generați de mașina pe care o aveți în față în avantajul vostru. Dacă aveți un pic de cunoștințe despre Nascar, unde e în general cea mai folosită tactică pentru depășiri, cam știți despre ce e vorba.

Ultimul mod al campaniei vine perfect ca o completare a acesteia – Circuit Experience. După ce învățați toate tehnicile din Driving School și Mission Challenge, următorul pas pentru a fi pregătiți să intrați în online e să învățați circuitele, în special cele mai dificile curbe, cele care pun cu adevărat probleme până și piloților profesioniști.

Sincer, partea de campanie din GT Sport mi se pare suficient de stufoasă și vor fi necesare destule ore și încercări repetate până o veți duce la capăt, așa că plângerile că nu e suficient conținut mi se par oarecum nejustificate. Pe lângă asta, e probabil cea mai utilă campanie single-player pe care am jucat-o în vreun simulator auto. De ce? Pentru că fiecare parte din ea este construită pentru a te face un șofer de curse mai bun. Ăsta este scopul final al campaniei și reușește din plin să și-l împlinească. Te face să te simți pregătit și te face să simți evoluția prin care treci, când te uiți la replay-ul challenge-ului pe care l-ai repetat a douăzecea oară doar ca să obții Gold-ul. Te face să înțelegi unde greșești și te ajută să îți perfecționezi stilul de condus.

Frumos și auriu

Fun stuff

Tot pe partea de single player, mai avem câteva opțiuni clasice și întâlnite în toate simulatoarele auto, așa că n-am să vorbesc foarte mult despre ele, dar mi se pare important să menționez că există. Așadar, avem modul Arcade, în care avem parte de Single Races, Time Trials, Drift Trials – o adiție binevenită pentru fanii acestui gen de curse, cu ajutorul modului de control veți avea șansa de a face scamatorii cu adevărat spectaculoase. Modul Split-Screen e și el prezent, deși nu mi s-a părut prea bine realizat – mi s-a părut că este mult prea modificat comportamentul mașinilor, față de cum eram obișnuit – în sensul că nu mai era niciun fel de simulare acolo și aveam senzația atât eu cât și cel cu care am jucat că ne dăm cu niște cutii de chibrituri. Cursele custom sunt și ele prezente, în care puteți alege tipul de cursă, numărul de ture, limita de timp, numărul de mașini, pozițiile de start și multe alte variabile care vă vor ajuta să vă întreceți după pofta inimii.

6 Comments

  1. Sol noiembrie 15, 2017
    • Adrian Dobrescu noiembrie 16, 2017
  2. Simiciuc iunie 14, 2018
  3. Marius august 20, 2018
    • KiMO august 21, 2018
  4. FANTASMA septembrie 7, 2019

Leave a Reply