NEXT LEVEL Podcast 79: GOTY 2020

Stai, ce?! Anul 2020 se termină deja și trebuie să vorbim despre jocul anului? Păi parcă luna trecută am intrat în stare de urgență, am fost închiși în case și a așteptam cu nerăbdare să punem mâna pe DOOM Eternal (sau Animal Crossing: New Horizons, după preferințe).

Dar lăsând la o parte relativitatea timpului și diferențele dintre percepția subiectivă și realitatea obiectivă, chiar trebuie să privim înapoi la jocurile care ne-au ținut mințile ocupate și ne-au făcut să nu mai verificăm la fel de des site-urile de știri sau graficele cu indici de inflație și acțiuni de la bursă aflată în cădere liberă.

Pe principiul „a furat, da’ a și făcut”, ne uităm la 2020 ca la anul care ne-a mâncat timpul și ne-a ținut într-un suspans existențial demn de vremurile de război, dar care ne-a oferit și suficient de mult divertisment digital interactiv pentru a ne ajuta să scăpăm de griji. 2020 ne-a furat sănătatea mentală, dar ne-a răsfățat cu lansări de jocuri excelente. Dar care ar fi așa-zisul GOTY?!

Posesorii de PC s-au bucurat de Microsoft Flight Simulator (pe care colegul Adrian l-a numit „cu adevărat next gen”), Half Life Alyx (care nu a fost suficient de popular din cauza necesității unei căști VR), DOOM Eternal, Death Stranding (portat de pe PS4), Desperados 3, Horizon: Zero Dawn, Call of Duty: War Zone, Fall Guys, Hades, Tony Hawks’s Pro Skater 1+2 Remastered și Mafia: Definitive Edition.

Evident, multe dintre aceste jocuri au fost disponibile și pe console, dar au avut parte de versiuni mult mai jucabile pe mouse și tastatură. Și da, am lăsat la urmă pretendentul suprem pentru titlul GOTY în 2020: Cyberpunk 2077 (lansat mai degrabă în verziunea Zaibărpanc, sau Cyberpunk după 6 luni în Vaslui).

Dacă băieții de la CD Projekt Red rezolvă problemele raportate de către jucători și adaugă conținut suplimentar la fel cum au făcut în cazul Witcher 3, Cyberpunk 2077 va fi lejer GOTY pentru anii 2021 și 2022. Are o grămadă de potențial, o poveste captivantă și personaje memorabile, dar unele probleme tehnice și de optimizare sufocă eforturile de a te bucura de această lume magică.

În materie de console, Sony câștigă detașat cursa cu exclusivități precum Ghost of Tsushima, The Last of Us 2 (care, în ciuda controverselor, este memorabil) și Spider Man: Miles Morales. Prin comparație, Microsoft s-a făcut remarcat doar prin achiziționarea de studiouri, extinderea abonamentului Game Pass și anumite atitudini pro-consumator care probabil că nu vor dura foarte mult.

Și da, Sony și Microsoft au lansat noua generație de console, dar nu au oferit prea multe motive să le cumpărăm în afară de „joacă aceleași jocuri, dar cu timpi de încărcare mai scurți” sau „treci la next gen ca să nu ceri refund pentru Cyberpunk 2077”.

Iar în tărâmul Nintendo Switch avem Super Mario Kart Live (o mașinuță teleghidată care îți transformă casa în circuit de curse), Hyrule Warriors, Animal Crossing: New Horizons și compilația Super Mario 3D All-Stars (Super Mario 64, Sunshine și Galaxy). Ca să citez o memă clasică, „not great, not terrible”.

În episodul 79 din podcastul NEXT LEVEL l-am avut invitat pe Robert Boros și am vorbit în mare parte despre jocul anului (GOTY)… deși ne-a fost greu să stăm departe de Cyberpunk 2077 pentru că dincolo de suprafața dură și neprietenoasă cu exploratorii de glitch-uri se află un tărâm atât de încântător și îmbietor.

La mulți ani și toate cele bune! Poate în anul 2021 vom putea să facem și o mare petrecere pentru a ne vedea în sfârșit.

2 Comentarii

  • Simion Bogdan
    Publicat ianuarie 1, 2021 7:45 pm 0Likes

    din ce joc e poza aia de la mijloc?

  • KiMO
    Publicat ianuarie 3, 2021 2:15 am 0Likes

    The Last of Us II

Adaugă un comentariu