REVIEW: Pandora’s Box

Însă cu toate astea e unul dintre cele mai bune jocuri ale anilor 1990 – iar pentru mine e chiar unul din cele mai bune jocuri pe care le-am jucat, din orice gen. Sună hiperbolic, dar vă asigur că-și merită laudele. Are un gameplay impecabil, de nota zece plus; design-ul e excelent, simplu și elegant, cu puzzle-uri interesante și un ritm lejer – datorită acestui element estetic, îți vei dori să mai rezolvi un puzzle înainte să închizi jocul.

Pandora’s Box e una dintre dovezile vii că gameplay-ul este cel mai important într-un joc video. Toate celelalte elemente sunt doar artificii menite să îi servească. Este un joc extrem de sub-apreciat și uitat de posteritate pe nedrept. Îmi place să mă gândesc la Pandora’s Box ca la o bijuterie ascunsă a gaming-ului.

Nu se mai găsește în magazine și nici nu apare pe platforme de cumpărat online, precum Steam sau GoG. Se mai poate găsi ocazional pe unele site-uri gen Ebay sau Amazon, dar cel mai accesibil loc unde poate fi găsit este pe unele site-uri abandonware, pe care nu le voi menționa aici.

Abandonware-ul este un concept destul de controversat, undeva la limita dintre arhivare și încălcarea drepturilor de autor – însă din cauza faptului că nimeni nu revendică drepturile intelectuale ale acestui joc pentru a-l putea vinde, genul acesta de site-uri rămâne momentan singurul mod prin care majoritatea gamerilor obișnuiți pot face cunoștință cu minunata colecție de puzzle-uri. 

Nu pot decât să recomand cu multă căldură acest titlu meticulos realizat, pe care-l consider a fi un reprezentant de seamă al genului din care face parte și magnum opus-ul lui Alexey Pajitnov. 

3 Comentarii

 • oanalovin@protonmail.com
  Publicat august 11, 2020 1:20 pm 0Likes

  pag 2 îi jucătorului
  pag 2 revenzii
  pag 2 Pandoras
  pag 3 găst
  pag 3 trickster-u.l
  pag 4 uneia dintre fragmentele
  pag 4 doar doar
  pag 5 dreptungiular
  pag 5 trebuie recompuse trebuie poziționate în poziția corectă
  pag 6 viteza sau direcția lor poate fi controlată
  pag 6 însă această nu
  pag 6 trebuiesc
  pag 7 foare sunt
  pag 8 potriveacă
  pag 9 Pandoras
  pag 9 Pandoras
  pag 11 un reprezentat

  Humuhumunukunukuapua’a

  • Vlad Costea
   Publicat august 11, 2020 4:40 pm 0Likes

   Am corectat, merci pentru vigilență 🙂

 • ion
  Publicat august 23, 2020 8:07 am 0Likes

  Țin minte că am avut demo-ul lui de pe un CD Level. Nu avea decât vreo câteva pazăluri, da ce le-am mai butonat. 🙂

Adaugă un comentariu